Nordea: Asuntojen hinnoissa ei ole kuplaa

Nordean mukaan Suomen asuntomarkkinoilla ei ole alhaisten korkojen ruokkimaa kuplaa, vaikka hinnat ovat nousseet pääkaupunkiseudulla taantumasta ja työttömyyden kasvusta huolimatta. Koko maassa asuntojen nimellishinnat ovat nousseet vuosituhannen alusta melkein 70 prosenttia, mutta suhteessa väestön tuloihin hinnat ovat nousseet pankin mukaan vain 6 prosenttia. Asuntojen hintojen kehityksessä on kuitenkin merkittäviä alueellisia eroja, koska väestö keskittyy kasvukeskuksiin.

Nordean mukaan Suomen asuntomarkkinoilla ei ole alhaisten korkojen ruokkimaa kuplaa, vaikka hinnat ovat nousseet pääkaupunkiseudulla taantumasta ja työttömyyden kasvusta huolimatta. Koko maassa asuntojen nimellishinnat ovat nousseet vuosituhannen alusta melkein 70 prosenttia, mutta suhteessa väestön tuloihin hinnat ovat nousseet pankin mukaan vain 6 prosenttia. Asuntojen hintojen kehityksessä on kuitenkin merkittäviä alueellisia eroja, koska väestö keskittyy kasvukeskuksiin.

image

Uudellamaalla asuntojen hinnat ovat 2000-luvun alusta nousseet noin 20 prosenttia suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin. Helsingissä nousu on ollut noin 30 prosenttia.

Pankin mukaan hintojen nousu ei kuitenkaan kerro kuplasta, vaan selittyy muuttoliikkeellä ja siten asuntojen kysynnän kasvulla. Helsingissäkin lainanhoitokustannukset ovat pysyneet kohtuullisina korkojen laskusta johtuen.

Varainsiirtoveron kiristyminen romahdutti kaupan

Alkuvuonna asuntokauppa on laantunut selvästi. Tämän takana on sekä taloudellisen epävarmuuden lisääntyminen että kiristyvän sääntelyuhan alla jossain määrin tiukentuneet luottohanat.

Varainsiirtoverotuksen kiristyminen näkyi kauppamäärien romahduksena maaliskuussa. Romahdus oli kertaluonteinen ilmiö, josta hiljalleen toivutaan. Aikaisempina kuukausina kiire ostaa ennen veron korotusta peitti alleen heikkenevän trendin, joten täyttä palautumista tammi-helmikuun tasoille ei ole syytä odottaa.

Asuntokaupan hidastuminen ennakoi yleensä hintojen laskua. Laskua vaimentaa kuitenkin se, että asuntorakentaminen on jo toista vuotta hiljentynyt. Uusia asuntoja tulee yhä vähemmän markkinoille. Tämä myös vaimentaa vanhojen asuntojen tarjontaa, kun muuttoliike uusiin asuntoihin on pienempää.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Nordea: Asuntojen hinnoissa ei ole kuplaa”

  1. Bull ja shit.

    Kyllä se palkka työkokemuksen mukana nousee, unohtunut vaan noilta höpö-löperöiltä että niitä palkkakehityksiä pitäisi katsoa jostain muualta kuin omasta tilinauhasta..

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi