Pankinjohtajat: Asuntolainojen kysyntä laskee yhä

Pankinjohtajat odottavat, että kotitalouksien asuntolainojen kysyntä vähenee selvästi lähikuukausina. Sen sijaan asuntojen peruskorjauksiin ja remontointiin otettavien lainojen kysynnän arvioidaan säilyvän lähes ennallaan. Nämä seikat käyvät ilmi Finanssialan Keskusliiton uudesta pankkibarometrista, jonka kysely suoritettiin toukokuun lopulla.

Pankinjohtajat odottavat, että kotitalouksien asuntolainojen kysyntä vähenee selvästi lähikuukausina. Sen sijaan asuntojen peruskorjauksiin ja remontointiin otettavien lainojen kysynnän arvioidaan säilyvän lähes ennallaan. Nämä seikat käyvät ilmi Finanssialan Keskusliiton uudesta pankkibarometrista, jonka kysely suoritettiin toukokuun lopulla.

Pankinjohtajien arvioiden mukaan kotitalouksien luotonkysyntä on jatkunut vuoden takaista tilannetta selvästi laimeampana vuoden 2013 toisella neljänneksellä. Luotonkysynnän odotetaan myös jatkuvan laimeana seuraavalla vuosineljänneksellä.

Lähes kaksi kolmannesta pankinjohtajista ennakoi, että asuntolainojen kysyntä olisi seuraavalla vuosineljänneksellä vaimeampaa kuin se oli vuosi sitten vastaavana ajankohtana, kun taas vain kuusi prosenttia vastaajista arvioi kysynnän vilkastuvan. Saldoluku on peräti -59.

Kuten edellisessäkin kyselyssä, kotitalouksien luotonottohalukkuuden oman asunnon remontointiin arvioidaan olevan eri käyttötarkoituksista suurin, mutta silti remonttilainojenkaan kysynnän ei uskota juuri vilkastuvan. Vastaajista 21 prosenttia ennakoi oman asunnon remontointiin käytettävien luottojen kysynnän vilkastuvan ja 19 prosenttia odottaa luottojen kysynnän heikentyvän, eli saldoluku on niukat +2.

Pankkibarometrin mukaan kiinteistöjen ja asuntojen suosio sijoituskohteena on nousussa, mutta tässä on selvä ero kotitalouksien ja yritysten välillä. Siinä missä kotitalouksien keskuudessa kiinteistöjen, asuntojen ja kiinteistösijoitusrahastojen suosion saldoluku on -1, yritysten keskuudessa näiden kohteiden saldoluku +15.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pankinjohtajat: Asuntolainojen kysyntä laskee yhä”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi