Ennakoitu asuntomarkkinoiden hiipuminen on nyt toteutunut, kertoo Suomen Hypoteekkiyhdistyksen laatima kuluvan vuoden toisen neljänneksen asuntomarkkina-analyysi. Myös tuleva näyttää negatiiviselta. Se vältetään vain, jos työllisyys kehittyy myönteisesti ja erityisesti infra- ja asuntorakentaminen saadaan uudelleen käyntiin.

Hypo: Asuntomarkkinat hiipuivat – myös tuleva näyttää huonolta

Ennakoitu asuntomarkkinoiden hiipuminen on nyt toteutunut, kertoo Suomen Hypoteekkiyhdistyksen laatima kuluvan vuoden toisen neljänneksen asuntomarkkina-analyysi. Myös tuleva näyttää negatiiviselta. Se vältetään vain, jos työllisyys kehittyy myönteisesti ja erityisesti infra- ja asuntorakentaminen saadaan uudelleen käyntiin.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

image

Asuntoluotottaja antaa asuntomarkkinoille nyt arvosanan -9,0 prosenttia, kun lukema oli edellisessä katsauksessa +3,5 prosenttia. Hypon asteikolla +100 prosenttia tarkoittaisi täysin ylikuumentuneita markkinoita ja -100 vastaavasti markkinoiden täydellista lamaantumista.

Hypon mukaan rakentamiseen liittyvä ylisääntely jakaa asuntomarkkinat kahtia, ja asuntojen hinnat eriytyvät voimakkaasti eri puolilla Suomea. Kasvukeskuksissa kynnys omaan asuntoon on noussut kohtuuttoman korkeaksi, koska asuntoja on tarjolla yksinkertaisesti liian vähän. Muualla maassa markkinat hiljenevät, mihin osaltaan vaikuttavat sekavassa vaiheessa olevat sote- ja kuntauudistukset.

Asuntovarallisuuden Isojako on Hypon mukaan nyt käynnissä. Kasvukeskuksissa asuntovelkaannutaan ja taantuvilla paikkakunnilla asuntoköyhdytään. Kahtiajakautumista ja hintojen eriytymistä vauhdittaa finanssialan sääntely, joka kiristää asuntorahoituksen saatavuutta, lyhentää laina-aikoja ja nostaa lainamarginaaleja. Tämä heikentää kuluttajien asunnonostokykyä, mikä näkyy muun muassa asuntolainojen kasvuvauhdin hidastumisena ja asuntojen myyntiaikojen pidentymisenä.

Taloyhtiöiden kannattaa vaatia pitkäaikaisia rahoitusratkaisuja 

Hypo ohjeistaa myös asunto-osakeyhtiöitä putkiremonttien rahoituksessa. Suomalainen asunto-osakeyhtiö nähdään jopa yritysriskinä, kun kansainväliset rahoittajat tulkitsevat ja arvioivat uutta sääntelyä. Sen vuoksi putkiremonttien rahoittamisen ehdot kiristyvät olennaisesti ja laina-ajat typistyvät olemattoman lyhyiksi.

Hypo kehottaa asunto-osakeyhtiötä vaatimaan rahoittajilta vertailukelpoisia ja sitovia pitkäaikaisia rahoitusratkaisuja. Löysään luottolupaukseen ei pidä uskoa. Jälleenrahoitusriskin ottaminen ei kuulu asunto-osakeyhtiön maallikkojäsenten toimenkuvaan, joten isännöitsijöiden on pysyttävä ajan tasalla tämän ilmiön suhteen. Halpa mutta ammattitaidoton isännöitsijä voi tulla osakkaille kalliiksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hypo: Asuntomarkkinat hiipuivat – myös tuleva näyttää huonolta”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi