Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin kaupunkikuvaneuvottelukunta puoltaa Katajanokan meriuimalahanketta

Helsingin kaupunkikuvaneuvottelukunta on keskiviikkona 4. syyskuuta päättänyt puoltaa Katajanokanlaiturin Allas-meriuimalaa. Neuvottelukunta tarkasteli hanketta kaupunkikuvan näkökulmasta. Alustavien suunnitelmien perusteella Katajanokanlaiturin eteläpäähän nousee ensi kesänä määräaikainen, korkeimmillaan kaksikerroksinen ja puinen monitoimirakennus, jossa olisi lämmitettävää tilaa noin 1 150 neliötä.

Helsingin kaupunkikuvaneuvottelukunta on keskiviikkona 4. syyskuuta päättänyt puoltaa Katajanokanlaiturin Allas-meriuimalaa. Neuvottelukunta tarkasteli hanketta kaupunkikuvan näkökulmasta. Alustavien suunnitelmien perusteella Katajanokanlaiturin eteläpäähän nousee ensi kesänä määräaikainen, korkeimmillaan kaksikerroksinen ja puinen monitoimirakennus, jossa olisi lämmitettävää tilaa noin 1 150 neliötä.

image

Kokonaisuuteen kuuluu suunnitelman mukaan kahvila, ravintola ja sauna pukuhuonetiloineen sekä ulkona terasseja, oleskelualueita, hiekkaranta ja nurmialue. Myös Itämerikeskus saattaa saada näyttelylleen tilaa. Kelluvalla alustalla olevista neljästä altaasta kahta voi lämmittää.

Veistoksellinen kahteen siipeen jakautuva rakennus rajaa uimala-alueen auringonottopaikkoineen uimalan asiakkaille. Kaupunkilaiset pääsevät kahvila- ja ravintolatiloihin ylöspäin porrastuvien kattoterassien kautta. Laivan kannen tunnelmaa henkiviltä terasseilta avautuu uusi näkymä Kauppatorille ja merelle. Myös ravintolalla olisi helsinkiläisittäin harvinaisen kaunis avomerelle ulottuva näköala.

Allas suunnitellaan vilkkaasti liikennöityyn satamaan ja rakentamista ohjaavaa asemakaavaa vailla olevalle alueelle. Vain määräajan toimiva Allas pitää toteuttaa taloudellisesti, mutta samalla sen pitää istua kaupunkikuvallisesti herkälle alueelle. Oleellista on, että laivaliikenne ja uusi uimala ovat turvallisia. Talviaikainen altaiden käyttö vaatii myös talviolosuhteiden huomioimista. Kohdetta suunnittelee arkkitehti Risto Huttunen.

Hankkeen tavoitteena on, että Allas valmistuu ensi kesän aikana. Altaan pääpiirustuksien arvioidaan valmistuvan lokakuun lopun tienoilla, ja silloin voidaan hakea rakennuslupaa. Suurin osa rakennusvalvontaviraston myöntämistä luvista käsitellään alle kuudessa viikossa. Allas tarvinnee poikkeamispäätöksen, jolloin lausunnonantajien käyttämä aika voi vaikuttaa luvan aikatauluun. Rakentamisen aikatauluun vaikuttavat myös muun muassa kohteen tilaelementtien ja materiaalien toimittajien aikataulut.

Allas-hankkeen paikalle kaavailtiin merivesialtaita ja uimalaa jo 1860-luvulla. Kaupungin arkistoista löytyivät Theodor Deckerin suunnitelmat vuodelta 1869, jolloin Helsingin lyhyt kansainvälinen kylpyläkaupunkivaihe oli jo päättynyt.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Helsingin kaupunkikuvaneuvottelukunta puoltaa Katajanokan meriuimalahanketta”

  1. Katajanokkaseura ry on myös puoltanut Allas-hanketta, 30.10.2013:
   Katajanokkaseura ry:n kannanotto Helsinki Allas Oy:n lupapyyntöön Katajanokanlaiturin käytöksi meriuimala-alueena

   Helsinki Allas Oy hakee lupaa rakentaa meriuimala Katajanokan rantaan kahdeksaksi vuodeksi. Uimalassa olisi neljä kelluvaa uima-allasta, hiekkaranta ja nurmialue. Uimalan sisätilat olisivat kaksikerroksisessa puuverhoillussa rakennuksessa. Rakennukseen tulisi saunan lisäksi myös mm. kahvila, ravintola ja kauppa. Rakennuksen katto toimisi terassina, jonne olisi vapaa pääsy.

   Uimala sijoittuisi rakennuskiellossa olevalle alueelle puretun Kanavaterminaalin paikalle sekä viereiselle vesialueelle. Uimalan rakentaminen edellyttää poikkeamislupaa rakennuskiellosta ja suunnittelutarvepäätöksestä

   Katajanokkaseura ry – Skattuddssällskapet rf on aiemmin 25.4.2013 mielipiteessään kaupunginhallitukselle kannattanut Katajanokanlaiturin/Kanavaterminaalin tontin käyttöä paikalle suunniteltavien meriuimala-hankkeiden alueena sekä tämäntapaista alueen elävöittämistä ja kaikille avointa Katajanokanlaiturin ja Kanavaterminaalin tyhjän tontin väliaikaiskäyttöä.

   Katajanokkaseura pitää tärkeänä, että käynnistyvässä alueen yleissuunnitelmassa selvitettävänä olevan Kanavaterminaalin tyhjälle tontille voidaan suunnitella ja rakentaa meriuimaloiden tapaisia, monenlaisia merelliseen toimintaan palveluita tuottavia kansalaisalueita.

   Meriuimala-tyyppiset hankkeet sopivat hyvin osaksi Katajanokan merellistä ympäristöä ja kulttuuria.

   Katajanokkaseura toivoo, että Helsinki Allas Oy:n lupapyyntöön suhtaudutaan myönteisesti.

   Helsingissä 30.10.2013

   Katajanokkaseura ry – Skatuddssälskapet rf

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat