Viime syksynä romahtaneen Jyväskylän vesitornin tilalle rakennetaan kymmenisen metriä edeltäjää matalampi vesitorni. Romahtanut vesitorni oli 30-metrinen. Matalampi korkeus estää verkoston paineen nousun tarpeettoman korkeaksi ja vähentää putkiston rasitusta. Verkoston käyttö optimoidaan rakentamalla tornin tueksi kaksi paineenkorotuspumppaamoa, joista toinen tulee Kangasvuoreen ja toinen Pupuhuhtaan.

Jyväskylän sortuneen vesitornin tilalle rakennetaan matalampi

Viime syksynä romahtaneen Jyväskylän vesitornin tilalle rakennetaan kymmenisen metriä edeltäjää matalampi vesitorni. Romahtanut vesitorni oli 30-metrinen. Matalampi korkeus estää verkoston paineen nousun tarpeettoman korkeaksi ja vähentää putkiston rasitusta. Verkoston käyttö optimoidaan rakentamalla tornin tueksi kaksi paineenkorotuspumppaamoa, joista toinen tulee Kangasvuoreen ja toinen Pupuhuhtaan.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Jyväskylän Energian on tarkoitus jo ennen tornin rakentamisen alkua uusia Suluntieltä vesitornille vettä tuova syöttöputki. Vesitornin rakennusurakka kilpailutetaan vuodenvaihteessa, jolloin varsinaiseen rakennustyöhön päästäneen maaliskuussa. Uusi torni on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2014 lopulla. Hankkeen kustannusarvio on noin 2,0–2,5 miljoonaa euroa.

Tornin suunniteltu ulkoasu on jo esitelty kaupunkikuvalautakunnassa, ja rakennuslupahakemus jätetään viikolla 40. Betonirunkoinen säiliöosa lämpöeristetään, mikä estää veden kondensoitumisen betonipinnoille. Lämpöeristys peitetään Corten-teräksellä. Sama punaruskea materiaali on käytössä esimerkiksi Jyväskylän matkakeskuksessa.

Tornista tulee tasapohjainen kehäjalallinen lieriö. Malli pystytään rakentamaan normaalin talonrakentamisen menetelmillä lähes kokonaan ilman kalliita erikoistyövaiheita. Seitsemän metriä leveän keskijalan lisäksi säiliötä tukee kahdeksan ohuempaa kehäjalkaa. Kehäjalkojen väliin asennetaan aitaverkko, jolla estetään asiattomilta pääsy säiliön alle ja suojataan katon rakenteisiin vievät kierreportaat.

Pulpettikaton korkeampaan reunaan rakennetaan huoltotila. Vesikaton alla on ontelolaattakatto. Kaksikattoisuudella estetään mahdollisen vuotoveden pääsy säiliöön. Säiliön alapuolelle keskijalkaan sijoitetaan maanpäällinen sähkö-, lvi- ja laitetila sekä maanalainen venttiilitila. Ylivuotoputki purkaa mahdollisessa, esimerkiksi laiterikosta johtuvassa, vedenpinnan nousutilanteessa ylimääräiset vedet turvallisesti 50 metrin päähän maastoon.

Jyväskylä varautuu asutuksen laajenemiseen Seppälänkankaan ja Kangasvuoren alueilla kasvattamalla vesisäiliön tilavuutta 2 000 kuutiosta 2 500 kuutioon.

Vesitornin tiedot (suluissa edeltäjän vastaavat arvot):

  • Lakikorkeus +203,00 m (+212,5 m)           
  • Rakennuksen korkeus 20 m (30 m)
  • Vesitilavuus 2500 m3 (2000 m3)
  • Veden käyttöalue +190,00 – +195,00 m (+202 – +212 m)
  • Tornin halkaisija 24 m (17 m)

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Jyväskylän sortuneen vesitornin tilalle rakennetaan matalampi”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi