Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki kaavailee Guggenheim-arkkitehtuurikilpailulle aluevarausta Eteläsatamasta

Helsingin kaupungin kiinteistövirasto ehdottaa Eteläsataman Makasiiniterminaalin alueen varaamista kahdeksi vuodeksi Guggenheim-museon arkkitehtuurikilpailun järjestämistä varten. Kiinteistölautakunta käsittelee ehdotusta kokouksessaan torstaina 12. joulukuuta. Mikäli kiinteistölautakunta hyväksyy ehdotuksen, asia etenee kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Helsingin kaupungin kiinteistövirasto ehdottaa Eteläsataman Makasiiniterminaalin alueen varaamista kahdeksi vuodeksi Guggenheim-museon arkkitehtuurikilpailun järjestämistä varten. Kiinteistölautakunta käsittelee ehdotusta kokouksessaan torstaina 12. joulukuuta. Mikäli kiinteistölautakunta hyväksyy ehdotuksen, asia etenee kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Ehdotuksen mukaan Solomon R. Guggenheim -säätiölle varattaisiin Etelärannasta noin 1,9 hehtaarin alue vuoden 2015 loppuun asti. Tänä aikana säätiö järjestäisi museosta avoimen kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun, jonka ohjelma on tarkoitus laatia yhteistyössä kaupungin ja Suomen valtion kanssa. Arkkitehtuurikilpailussa saatavista ehdotuksista valittaisiin kymmenen parasta jatkokehitettäväksi. Guggenheim-säätiö vastaisi kilpailun rahoituksesta.

Tontin varaaminen arkkitehtikilpailua varten ei sido kaupunkia hankkeeseen, vaan ratkaisu museon rakentamisesta tulisi tehtäväksi arkkitehtuurikilpailun jälkeen. Guggenheim Helsinki -museon toteutuminen vaatisi päätökset muun muassa alueen asemakaavan muutoksesta sekä museon rakennutus-, toiminta- ja rahoitusmalleista.

Kiinteistöviraston esityksen mukaan arkkitehtuurikilpailu tarjoaisi hyvän lähtökohdan Guggenheim-museon toteuttamismahdollisuuksien arvioinnille. Vaikka museota ei rakennettaisi, kilpailun tuloksista olisi hyötyä alueen tulevan kehittämisen kannalta. Kaupunkisuunnitteluvirasto ja Helsingin Satama ovat puoltaneet varaushakemusta lausunnoissaan.

Solomon R. Guggenheim -säätiö jätti syyskuussa uudistetun ehdotuksensa museohankkeesta, jonka osapuolia olisivat säätiön lisäksi Helsingin kaupunki, Suomen valtio ja yksityinen sektori.

Helsingin Guggenheim-museosta on suunniteltu alustavasti kerrosalaltaan noin 12 000 kerrosneliön kokoista rakennusta, jonka tiloista kolmannes olisi näyttelytiloja.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Helsinki kaavailee Guggenheim-arkkitehtuurikilpailulle aluevarausta Eteläsatamasta”

  1. Eikö nämä voisi jo lopettaa guggenheim-höpötyksen? Jos sitä sitä ei voi rakentaa yksityisrahoituksella niin ei veronmaksajien rahoja voi siihen väkisin käyttää. Luulisi jo tulleen hihhuleimmallekin selväksi?!

  2. Oikeessa kyllä oot. Meikäläisen rahoja ei siihen ainakaan käytetä. Eikö rahoituksen voisi suoraan hakea niiltä jotka sitä kannattaa. On se kumma kun ”yhteiset rahat” on vaan joidenkin harvojen käsissä jotka kuvittelee niitä omikseen…

    1. Olen samaa mieltä. Miksi tähän tarvitaan veronmaksajien rahoja, kun uusi Amos Andersonin taidemuseokin toteutetaan Konstsamfundet-yhdistyksen rahoituksella? Kyseinen yhdistyshän on vielä valmis rahoittamaan Lasipalatsin korjauksen samassa yhteydessä ja vastaa myös museon ylläpidosta tulevaisuudessa. Miksi Guggenheim-säätiöltä ei vaadita samaa? Päivänselväähän on, ettei säätiö siihen suostuisi, mutta mielestäni Guggenheimia ei tänne siinä tapauksessa kaivatakaan.

  3. Ei missään tapauksessa senttiäkään verorahoja,säästökohteita muutenkin aivan liikaa,ei ole sairaalaa lapsille sekin pitää rahoittaa talkoilla,Ne jotka haluu moisen laitoksen tänne maksakoon itse.Helsingin upeimmalle paikalle moinen mörskä.Ei ole rahaa kaikki on jo pantu haiseen.Hoidetaan ensin lapset ja sairaat ja vanhukset sekä koululaiset.Siinä sarkaa riittää ei tarvitse muita rahareikiä jos noista vaan jotenkin selvitään.

  4. Pitäähän sitä nyt taiteellista nälkää ruokkia, mahalla ei ole mitään väliä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat