Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki valinnee keskustakirjaston rakennesuunnittelijaksi A-Insinöörit

Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta käsittelee kokouksessaan 9. tammikuuta keskustakirjaston rakennesuunnittelijan valintaa. Suunnittelijaksi ehdotetaan A-Insinöörit Suunnittelu Oy:tä, jonka arvonlisäveroton 1 322 000 euron tarjous on kokonaistaloudellisesti edullisin.

Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta käsittelee kokouksessaan 9. tammikuuta keskustakirjaston rakennesuunnittelijan valintaa. Suunnittelijaksi ehdotetaan A-Insinöörit Suunnittelu Oy:tä, jonka arvonlisäveroton 1 322 000 euron tarjous on kokonaistaloudellisesti edullisin.

image

Kaupunki lähetti rakennesuunnittelutehtävistä tarjouspyynnöt seitsemälle yritykselle, joista kuusi jätti tarjouksen määräaikaan mennessä. Tarjousten arvonlisäveroton vaihteluväli oli 1 198 500–4 200 000 euroa. Suunnittelijan valinta perustuu vertailuhinnan ja laatuarvioinnin yhteispistemäärään, jossa laatutekijöiden ja tarjoushinnan keskinäinen painotusprosentti on 60/40.

Helsinki aikoi ensin kilpailuttaa kirjaston rakennesuunnittelijan valinnan puhtaasti halvimman hinnan mukaan. Tämä aiheutti kuitenkin kritiikkiä konsulttien piirissä, ja Rakennuslehden uutisoitua asiasta marraskuussa kaupunki muuttikin valintaperusteita niin, että myös laatutekijät huomioitiin.

Kaupunki järjesti keskustakirjaston suunnittelusta avoimen kaksivaiheisen kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun 5.1.2012–20.2.2013. Tuomaristo valitsi 544 kilpailuehdotuksen joukosta voittajaksi ehdotuksen ”Käännös”, jonka takana oli helsinkiläinen Arkkitehtitoimisto Ala Oy. Hankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelu tilataankin kilpailun voittaneelta toimistolta. Arkkitehtitoimisto Alan rakennesuunnittelijakumppanina toimi kilpailun molemmissa vaiheissa kansainvälinen toimisto Arup.

Arkkitehtuurikilpailun voittanut ehdotus ”Käännös” on suunnittelun kannalta haasteellinen. Siinä on muun muassa uudentyyppisiä rakenneratkaisuja puu-, lasi- ja teräsrakenteiden osalta. Hankkeelle on asetettu korkeat energia- ja materiaalitehokkuustavoitteet. Keskustatunnelivaraus kulkee hankkeelle varatun rakennuspaikan alitse.

Keskustakirjastohankkeen arvioidut kokonaiskustannukset ovat 96 miljoonaa euroa. Suunnittelukustannukset sisällytetään toteutuvan mukaisina hankkeen kokonaiskustannusarvioon. Helsingin kaupungin talousarviossa 2014 ja taloussuunnitelmassa 2014–2016 hankkeelle on varattu yhteensä 48 miljoonaa euroa. Valtio on ilmoittanut rahoittavansa hanketta yhteensä 30 miljoonalla eurolla.

Hankesuunnittelun on tarkoitus käynnistyä tammikuussa 2014.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Helsinki valinnee keskustakirjaston rakennesuunnittelijaksi A-Insinöörit”

  1. Onko valtion 30 %:n avustus hankkeelle jollakin järkisyillä perusteltavissa ? Kyllä helsingillä luulisi olevan varaa rakentaa itse omat kirjastonsa – vai onko ? Pääkaupunkiseudulla sanotaan olevan pulaa rakentajista. Virolaiset tämänkin monumentin kuitenkin rakentavat.

    1. Kannattaako enää nyky aikana rakentaa seiniä kirjastoa varten, kun kohta kaikki kirjat liikkuu sähköisinä. Koko kirjastorakennus pitäisi unohtaa ja siirtää rahat lastensairaalan rakentamiseen.

      1. Kannattaako yleensä rakentaa palatseja tiettyyn tarkoitukseen, kun Helsingin keskustassa lienee tyhjää toimisto- ja muuta tilaa melko paljon?

        1. Miksi muuten rakennesuunnittelijalla ei ole tekijänoikeutta voittajasuunnitelmaan ja saiko Arup mitään korvausta siitä, että se oli mukana voittaneessa ehdotuksessa?

          Jos tuota logiikkaa aletaan yleisemmin noudattamaan niin seuraavassa siltakilpailussa valitaankin voittajaksi parhaimman näköisen sillan suunnitellut arkkitehti (tai vaikkapa kuvaveistäjä) ja varsinainen rakennesuunnittelu kilpailutetaan sitten halvimman hinnan pohjalta insinööritoimistojen kesken.

          Ajatusleikkiä voisi jatkaa niin, että seuraavassa isossa KVR-kilpailussa tilaaja päättäisikin tehdä sopimuksen vain parhaan arkkitehdin kanssa. Voittajaehdotuksen muille osapuolille tarjottaisiin vain lämmintä kättä ja mahdollisuus osallistua tarjouskilpailuihin.

          Toisaalta jos rakennesuunnittelija kerra kilpailutetaan laatukilpailulla, niin silloin toimistoilta olisi voinut pyytää rakennesuunnitelmia, joista olisi katsottu mikä toimisto pääsee lähimmäksi arkkitehdin vaatimuksia. Tuollaisessa monumentaalikohteessa keveistä ja näyttävistä rakenteista olisi silloin saanut enemmän pisteitä kuin tavanomaisista.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat