Helsinki myönsi rakennusluvan ennätyskorkeille asuintorneille

Helsingin rakennuslautakunta on myöntänyt 18. maaliskuuta rakennusluvan Kalasataman uudelle kauppakeskukselle ja kahdelle asuintornille, joista toinen kohoaa suunnitelmien mukaan 131,7 metrin korkeuteen. Kalasataman 35- ja 32-kerroksisista asuintorneista tulee Helsingin korkeimmat asuinrakennukset. Niihin tulee yhteensä 521 asuntoa. Kalasataman tornien lupamenettely on kaksivaiheinen. Ennen rakentamista rakennusvalvontaan pitää toimittaa vielä toteutuspiirustukset ja tarvittavat lisäasiakirjat.

Kalasataman keskukseen on tarkoitus rakentaa myöhemmin vielä neljä asuintornia lisää, toimistotorni sekä hotellitorni. Vaativa korkean rakentamisen hanke edellyttää laajamittaisia suunnitelmia rakenteellisen turvallisuuden varmistamiseksi.

Korkean rakentamisen hanke edellyttää monipuolisia suunnitelmia, joilla varmistetaan tornien rakenteellinen turvallisuus. Hankkeessa on ulkopuoliset suunnitelmien tarkastajat kalliosuunnitteluun, rakennesuunnitteluun, palotekniseen suunnitteluun sekä talotekniikkasuunnitteluun. Rakentamisessa noudatetaan rakennusvalvonnan korkean rakentamisen rakentamistapaohjetta.

Tornien rakentamisessa käytetään jäykistysrakenteita, jotta tuuli ei aiheuta ihmisen havaitsemaa liikettä torneissa. Korkea rakentaminen tuo erityisvaatimuksia myös hissien toiminnalle. Kussakin tornissa on kolme hissiä, jotka toimivat toisistaan riippumattomasti ja myös sähköjen katketessa. Hissit rakennetaan palomieshisseiksi, jotka tavallisesta poiketen ovat käytössä myös pelastustilanteissa.

Keskuksen julkisivujen suunnittelussa on otettu huomioon lähiympäristö ja alueen historia. Länsiosan julkisivumateriaalit ilmentävät alueen teollista historiaa ja itäosan materiaalivalinnat alueen merenläheisyyttä. Kauppakeskuksen alaosissa käytetään luonnonkivilaattoja, ylemmissä kerroksissa keraamisia suurlaattoja ja lasilaattoja. Asuintornien julkisivut ovat pääosin lasia. Lasipintaa rytmittävät keraamisella pinnoitteella toteutettava valkoinen raidoitus sekä julkisivujen valkoiset metalliprofiilit.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsinki myönsi rakennusluvan ennätyskorkeille asuintorneille”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat