Kokeile kuukausi maksutta

SRV esittää Kalasataman keskukseen 126-metristä pilvenpiirtäjää

Helsingin Kalasataman keskuksen toteuttajaksi ehdotetaan SRV Yhtiöt Oyj:tä. SRV:n suunnitelmissa keskus muodostuisi kaupallisesta keskuksesta, hotellitornista, toimistotornista ja kuudesta asuintornista. Torneissa on 20-33 kerrosta, ja korkein niistä nousee 126 metriin. Kaupunginhallitus valitsi vuosi sitten ideasuunnitelmien perusteella neuvotteluihin SRV:n, Cityconin ja Skanska Talonrakennuksen. Kuukausien neuvottelujen jälkeen SRV oli kuitenkin ainoa, joka lopulta jätti tarjouksen.

Helsingin Kalasataman keskuksen toteuttajaksi ehdotetaan SRV Yhtiöt Oyj:tä. SRV:n suunnitelmissa keskus muodostuisi kaupallisesta keskuksesta, hotellitornista, toimistotornista ja kuudesta asuintornista. Torneissa on 20-33 kerrosta, ja korkein niistä nousee 126 metriin. Kaupunginhallitus valitsi vuosi sitten ideasuunnitelmien perusteella neuvotteluihin SRV:n, Cityconin ja Skanska Talonrakennuksen. Kuukausien neuvottelujen jälkeen SRV oli kuitenkin ainoa, joka lopulta jätti tarjouksen.

image

Helsingin kaupungin kiinteistöviraston mukaan SRV:n tarjous on kaupungille kokonaisuutena edullinen. Toteutuessaan hanke tuo kaupungille 65 miljoonaa euroa. Kaupunki saa SRV:ltä keskuksen toteuttamiseen luovutettavista tonteista ja pysyvistä käyttöoikeuksista lähes 115 miljoonaa euroa. Kaupunki maksaa yhtiölle lähes 50 miljoonaa euroa kaupungin omistukseen toteutettavista keskuksen julkisista osista.

SRV:n suunnitelmassa Itäväylä ja metro katetaan laajalla viherkannella, jolla sijaitsevat myös asuinrakennusten piha-alueet. Uusi Kalasataman keskus olisi kaksi kertaa Kampin keskuksen kokoinen. Tavoitteena on, että keskuksen ensimmäiset osat valmistuvat vuonna 2015 ja loput vaiheittain vuoteen 2021 mennessä.

”Kalasataman keskeisimpiin kortteleihin esitetään ainutlaatuisen ja ympäristöönsä voimakkaasti avautuvan kokonaisuuden rakentamista. Keskuksen kahdeksan tornia muodostavat varmaotteisen kokonaissommitelman, jonka sisään jää Itäväylän päälle rakennettava viherkansi. Väylän kattaminen poistaa liikenteen aiheuttamaa häiriötä laajalta alueelta koko Kalasatamassa”, projektipäällikkö Tuomas Hakala kaupunkisuunnitteluvirastosta kertoo.

Kauppoja, ravintoloita ja vapaa-ajan palveluita

Keskukseen on suunniteltu kaupallisten peruspalvelujen alue, joka palvelee alueen asukkaita sekä siellä asioivia ja kulkuneuvoa vaihtavia matkustajia. Ylempiin kerroksiin on tulossa liikkeitä ja palveluita sisustamiseen, kotiin, muotiin ja vapaa-aikaan liittyen. Kaupallinen näyttely- ja tapahtuma-alue on myös tulossa. 

”Keskuksen kaupat, ravintolat, elokuvateatteri ja muut vapaa-ajan palvelut on suunniteltu sijoitettavaksi katutasolle ja kolmeen alimpaan kerrokseen. Suuret päivittäistavaraliikkeet on sijoitettu katutason alapuolelle”, SRV:n varatoimitusjohtaja Timo Nieminen kertoo.

”Keskukseen rakennetaan useita ravintoloita, kuten pikaruokaravintoloista koostuva Food Court -alue ja eri kokoisista ja eri hintaluokan ravintoloista muodostuva ravintola-alue. Ravintolamaailmaan liittyy myös tuoretori, josta on ajateltu muodostuvan kansainvälisten mallien mukainen 2010-luvun kauppahalli. Tuoretori ei kuitenkaan kilpaile lähistöllä olevan Helsingin kaupungin tukkutorin kanssa”, Nieminen jatkaa.

SRV:llä on kokemusta vastaavista hankkeista. Yritys toteutti Kampin keskuksen vuosina 2002-2006. Kalasataman keskuksessa SRV kehitti siltaratkaisun, joka mahdollisti runsaan asuntorakentamisen koko korttelin alueelle.

”SRV yhdisti onnistuneesti runsaan asuntotuotannon ja uudenlaisen kaupallisen konseptin, joka sopi Kalasataman keskukseen”, Kalasataman aluerakentamisprojektin johtaja Hannu Asikainen talous- ja suunnittelukeskuksesta toteaa.

SRV:llä on Kalasataman hankkeessa arkkitehtinä Pekka Helin & Co Arkkitehdit, infrasuunnittelussa ja -rakentamisessa kumppanina on Destia.

Terveys- ja sosiaaliasema sekä omistusasuntoja

Keskuksen toteutus kilpailutettiin julkisena hankintana kilpailullisella neuvottelumenettelyllä.

”Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Helsingin kaupunki käyttää kilpailullista neuvottelumenettelyä tämäntyyppisessä hankkeessa”, apulaisosastopäällikkö Jaakko Stauffer kiinteistövirastosta toteaa.

Kilpailun voittaja rakentaa keskukseen kaupungin omistukseen merkittävästi julkisia tiloja ja kunnallistekniikkaan kuuluvia rakenteita, kuten siltoja, katuja, metrolaiturin jatkamisen ja 300 liityntäpysäköintipaikkaa.

”Lisäksi kaupunki vuokraa keskuksesta 20 vuodeksi noin 10 000 neliömetrin suuruiset sosiaali- ja terveysaseman tilat. Terveysasema tulee palvelemaan pääosin Vallilan, Arabianrannan, Hermannin, Sörnäisten ja Kalasataman aluetta”, Asikainen sanoo.

Uuteen Kalasataman keskukseen rakennetaan pääasiassa omistusasuntoja yli
2 000 ihmiselle, ja se on lähivuosina keskeisin kaupunkikeskusrakentamisen kohde Helsingissä.

Helsingin kiinteistölautakunta käsittelee esitystä Kalasataman keskuksen toteuttajasta 22. maaliskuuta 2011, ja lopullisen päätöksen toteuttajasta tekee kaupunginvaltuusto aikaisintaan huhti-toukokuussa. Hankkeelle laaditaan myös asemakaavan muutos.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “SRV esittää Kalasataman keskukseen 126-metristä pilvenpiirtäjää”

  1. jee jee, kuulosti ihan kivalta paikalta siihen asti kunnes luin että alueelle kaavaillaan myös sosiaaliasema… piti sitten tuokin mesta pilata puliukoilla ja muilla nisteillä heti alkuunsa, kiitos

  2. Älkää nyt hätäilkö. 10.000 k-m2:n liiketilat sosiaali- ja terveysaseman käyttöön on vain täkynä päättäjille. Kun hanke toteutuu, on po kohteen liikevuokratilojen hintataso niin päätähuimaava kaupungin hallinnoimiksi tiloiksi, että ei ne voi sellaisia tiloja vuokrata. Uudiskohteen m2-hinta tulee olemaan lähellä 4.000 eur/ m2 ja siitä 10 %:n bruttotuotolla vuokratasoksi tulee vähintään 35 eur/ m2/ kk.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat