Kokeile kuukausi maksutta

EK: Yritysten suhdanneodotuksissa näkyy pientä valoa

Suomalaisyritysten tämänhetkinen suhdannetilanne on edelleen alle keskimääräisen kaikilla päätoimialoilla, ilmenee Elinkeinoelämän keskusliiton huhtikuussa tekemästä suhdannebarometristä. Yritysten suhdanneodotukset kesäkaudelle ovat kuitenkin vähän aiempaa paremmat. ”Valoa kohti, mutta todella hitaasti”, johtaja Jussi Mustonen EK:sta summaa suhdannenäkymät.

Jussi Mustonen
Kuuntele juttu

”Kolme viimeistä kvartaalihavaintoa ovat, että Suomi hivuttautuu pikkuhiljaa kohti parempaa tilannetta. Päätoimialoista teollisuus pusertaa jo himpun verran plussan puolelle.”

Mustonen korostaa kansainvälisessä taloudessa havaittavien positiivisten merkkien luovan perustekijät sille, että kasvu välittyy myöhemmin myös Suomeen.

”Mitään valtavaa muutosta ei ole näkyvissä, mutta sekin, ettei mennä huonompaan, on jo hyvä uutinen. Kun uskomme maailman ja Euroopan kehitykseen, se antaa ison toivon myös meidän siirtymisestämme paremmalle puolelle, mutta ei ihan vielä.”

Rakentamisen näkymät parantuneet

Rakennusyritysten suhdannekuva on kokonaisuutena melko heikko. Alan yleisen suhdannetilanteen kuvataan parantuneen aavistuksen alkuvuonna, mutta sen arvioidaan yhä olevan normaalia heikompi. Rakentamisen tämän hetken suhdannetilannetta kuvaava saldoluku on tuoreen kyselyn mukaan -21, kun se oli tammikuun tiedustelussa -36.

”Ei rakentaminen kokonaisuutena mikään kriisiala ole, korjausrakentaminen pitää koko ajan yllä volyymiä tai vähintäänkin stabiloi. Kasvukeskuksiin rakennetaan edelleen”, EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila toteaa.

Rakentamisen suhdannenäkymät ovat hieman aiempaa paremmat, mutta yleiskuvaltaan yhä varsin varovaiset. Suhdannenäkymien saldoluku on tuoreessa kyselyssä -3. Paranevaa kehitystä odottaa nyt 23 prosenttia yrityksistä, 26 prosenttia ennustaa tilanteen heikkenevän ja 51 prosentilla näkymät ovat vakaat. Edellisessä, tammikuussa tehdyssä tiedustelussa suhdannenäkymien saldoluku oli -16.

Rakentamisen tuotannon kehitys oli alkuvuonna varsin vaisua ja kausivaihtelusta puhdistetut tuotantomäärät laskivat jonkin verran. Viimeisten kolmen kuukauden tuotannon määrää koskeva saldoluku on nyt -17. Alan seuraavien kolmen kuukauden tuotanto-odotusten saldoluku on 18.

”Rakentamisessa tuotannon volyymit ovat tulleet hieman alaspäin viimeisen kolmen kuukauden aikana. Laskun odotetaan päättyvän lähikuukausina, mutta mihinkään kasvuun ei vielä päästä.”

Uusien tilausten määrä laski hieman kuluvan vuoden tammi–maaliskuussa. Tilauskanta oli edelleen jonkin verran alle normaalitason.

Rakentamisen henkilökunnan määrä väheni myös loivasti. Henkilöstökehitys vastasi kolme kuukautta sitten esitettyjä arvioita.

Myymättömien huoneistojen määrä kääntyi pieneen laskuun.

Tuoteteollisuuden odotukset vahvistuneet

”Teollisuuden nousuodotukset eivät ole vahvistuneet, mutta laskuodotukset ovat ehkä hieman vaimentuneet. Se on se myönteinen muutos, mikä tässä barometrissä on edellisen kolmen kuukauden aikana tapahtunut”, Urrila sanoo teollisuuden päätoimialan tilanteesta.

Teollisuuden päätoimialan sisältä rakennustuoteteollisuus arvioi oman suhdannetilanteensa kohentuneen hieman, mutta olevan silti jonkin verran keskimääräistä vaisumpi. Alan suhdannetilanteen saldoluku on tuoreessa tiedustelussa -22, kun edellisessä tiedustelussa se oli -57.

Tuoteteollisuuden suhdanneodotukset ovat aiempaa vahvemmat, osin kausiluontoisista syistä. Lähikuukausien suhdannenäkymien saldoluku on nyt -10, kun vastaava lukema oli tammikuussa -29.

Tuotannon määrä oli tammi-maaliskuussa vakaa, ja lähikuukausinakaan sen ei ennusteta juuri muuttuvan.

Tilauskanta koheni lähelle keskimääräistä tasoa. Joka kolmannella yrityksellä on silti vapaata kapasiteettia. Myyntihinnat ja kannattavuus pysyivät lähes ennallaan.

Rakennustuoteteollisuuden henkilökunnan lasku päättyi alkuvuonna, mutta toiselle neljännekselle ennustetaan kausitasoitetuilla luvuilla tarkasteltuna pientä vähennystä.

EK:n suhdannebarometri julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Kyselyä on tehty säännöllisesti vuodesta 1966 lähtien. Huhtikuussa 2014 tehtyyn tiedusteluun vastasi eri aloilta yhteensä 1 163 yritystä, jotka työllistävät Suomessa noin 260 000 henkeä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “EK: Yritysten suhdanneodotuksissa näkyy pientä valoa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat