Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen suhdanne ei kirkastu vielä lähitulevaisuudessa

Suomalaisyritysten suhdanteet pysyivät heikkoina kesän lopulla ja syksyn alussa. Millään päätoimialalla – teollisuudessa, palveluissa tai rakentamisessa – ei nähdä suhdannetilanteen kirkastumista myöskään lähitulevaisuudessa. Nämä seikat käyvät ilmi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n lokakuussa tekemästä suhdannetiedustelusta.

Suomalaisyritysten suhdanteet pysyivät heikkoina kesän lopulla ja syksyn alussa. Millään päätoimialalla – teollisuudessa, palveluissa tai rakentamisessa – ei nähdä suhdannetilanteen kirkastumista myöskään lähitulevaisuudessa. Nämä seikat käyvät ilmi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n lokakuussa tekemästä suhdannetiedustelusta.

image

”Kotimaan osalta ehkä ainoa näkyvä positiivinen tieto koskee sitä, että kun mennään ensi vuoteen, sekä teollisuudessa että osin rakentamisessa on jonkinasteista toiveikkuutta, mutta se on vielä pitkälti tulevaisuudessa. Tämän hetken tilanne on valitettavan heikko, ja se on heikentynyt alkusyksyn aikana”, EK:n johtaja Jussi Mustonen sanoo.

Rakentamisen tuotanto oli odotettua suurempaa

Rakennusyritysten suhdannetilanteen ennakoidaan pysyvän talven aikana alamaissa likimain samaan tapaan kuin koko alkuvuoden aikana. Rakentamisen tämän hetken suhdannetilannetta kuvaava saldoluku on tuoreen kyselyn mukaan -25, kun se oli heinäkuun tiedustelussa -18 ja vuotta aiemmin -21.

Rakentamisen suhdanteiden ennakoidaan pysyvän heikkoina talven aikana. Myös rakentamisen näkymät ovat miinuksella. Suhdannenäkymien saldoluku on nyt tehdyssä kyselyssä -25. Vastaajista 35 prosenttia odottaa heikkenemistä ja kymmenesosa alasta arvioi suhdanteiden paranevan. Ennallaan suhdanteet säilynevät 55 prosentilla yrityksistä. Edellisessä, heinäkuussa tehdyssä tiedustelussa suhdannenäkymien saldoluku oli -27.

Rakentamisen tuotantomäärät pysyivät keskimäärin ennallaan heinä-syyskuun aikana, ja toteutunut tuotantokehitys oli runsaampaa kuin mitä heinäkuussa tehdyssä tiedustelussa ennakoitiin. Viimeisten kolmen kuukauden tuotannon määrää koskeva saldoluku on nyt +4.

Alan tuotanto-odotukset ovat piristyneet kesän jälkeen, sillä tuotannon ennakoidaan pysyvän kausivaihtelu huomioon ottaen likimain ennallaan vuoden lopulla. Seuraavien kolmen kuukauden tuotanto-odotusten saldoluku on -14.

Uudet tilaukset vähenivät aavistuksen verran kolmannella vuosineljänneksellä. Tilauskirjat alenivat lievästi normaalia alemmalle tasolle.

Rakennusyritysten henkilökunnan määrä pysyi kausitasoitettuna lähes muuttumattomana kesän lopulla ja syksyn alussa. Henkilöstökehitys on ollut syksyn aikana jonkin verran odotuksia myönteisempää. Henkilökunnan määrän arvioidaan pienenevän loppuvuodesta.

Tuoteteollisuuden näkymät synkkenivät vielä hieman

Rakennustuoteteollisuuden suhdannetilanne säilyi tavanomaista huonompana kesän lopulla ja syksyn alussa. Alan suhdannetilanteen saldoluku on tuoreessa tiedustelussa -33, joka on täsmälleen sama lukema kuin heinäkuussa ja myös vuotta aiemmin.

Tuoteteollisuuden suhdannenäkymät synkkenivät vielä aavistuksen syksyn alussa. Lähikuukausien suhdannenäkymien saldoluku on -42, kun saldoluku oli heinäkuussa -38. Suhdanteiden huononemiseen uskoo 54 prosenttia vastaajista ja 34 prosenttia arvioi suhdanteiden pysyvän ennallaan. Paranemista odottaa 12 prosenttia vastaajista.

Rakennustuoteteollisuuden tuotantomäärät pysyivät heinä-syyskuussa likimain ennallaan. Tuotanto vähenee kausitekijät huomioon ottaen hieman loppuvuoden aikana. Tilaustilanne on pysynyt normaalia heikompana.

Henkilökunnan viimeaikainen vähentyminen jatkunee myös lähikuukausina.

EK:n suhdannebarometri julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Kyselyä on tehty säännöllisesti vuodesta 1966 lähtien. Lokakuussa 2013 tehtyyn tiedusteluun vastasi eri aloilta yhteensä 1 051 yritystä, jotka työllistävät Suomessa noin 250 000 henkeä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen suhdanne ei kirkastu vielä lähitulevaisuudessa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat