Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen suhdannetilanteen odotetaan heikentyvän

Rakennusyritysten suhdannetilanne on ollut keskimääräistä vaisumpi koko vuoden 2013 alkupuoliskon. Myös näkymät loppuvuodelle ovat varovaiset, ja suhdannetilanteen arvioidaan heikkenevän jonkin verran. Nämä seikat käyvät ilmi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n heinäkuussa tekemästä suhdannetiedustelusta.

Rakennusyritysten suhdannetilanne on ollut keskimääräistä vaisumpi koko vuoden 2013 alkupuoliskon. Myös näkymät loppuvuodelle ovat varovaiset, ja suhdannetilanteen arvioidaan heikkenevän jonkin verran. Nämä seikat käyvät ilmi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n heinäkuussa tekemästä suhdannetiedustelusta.

image

Rakentamisen tämän hetken suhdannetilannetta kuvaava saldoluku on tuoreen kyselyn mukaan -18, kun huhtikuun tiedustelussa lukema oli -20 ja vuotta aiemmin se oli -7. Rakentamisen suhdannenäkymien saldoluku on puolestaan -27, kun se oli huhtikuussa -25 ja vuosi sitten -29. Heinäkuun tiedustelussa vain yksi prosentti rakennusalan vastaajayrityksistä odottaa suhdanteiden vahvistuvan seuraavan puolen vuoden aikana, kun tilanteen heikkenemistä ennustaa 28 prosenttia toimialasta.

Rakentamisen tuotannon määrä pysyi vakaana huhti-kesäkuussa. Kehitys oli hieman odotuksia parempaa, sillä edellisessä tiedustelussa tuotannon ennustettiin supistuvan loivasti. Viimeisten kolmen kuukauden tuotannon määrää koskeva saldoluku on nyt +5.

Tuotannon volyymin ennustetaan jäävän matalammaksi kuin alkukesällä, ja loivan laskun arvioidaan jatkuvan myös viimeisellä vuosineljänneksellä. Seuraavien kolmen kuukauden tuotanto-odotusten saldoluku on -17.

Uusien tilausten määrä aleni huhti-kesäkuussa ensimmäiseen neljännekseen verrattuna, mutta lasku jäi vähän odotuksia pienemmäksi. Tilauskannan kuvattiin silti olevan lähes normaali. Uusien tilausten määrän odotetaan jatkavan laskua myös alkusyksyn aikana.

Rakennusyritysten henkilöstön määrä laski hieman huhti-kesäkuussa kausitasoitetuilla luvuilla mitattuna. Henkilökunnan määrän odotetaan vähenevän jonkin verran seuraavalla kolmen kuukauden jaksolla.

Tuoteteollisuuden näkymät heikentyneet taas

Rakennustuoteteollisuuden suhdannetilanteen kuvataan hieman elpyneen, mutta pysyneen silti keskimääräistä heikompana. Alan suhdannetilanteen saldoluku on tuoreessa tiedustelussa -33, kun se oli huhtikuussa -51.

Tuoteteollisuuden suhdannenäkymät ovat heikentyneet uudelleen, ja yleisen suhdannekuvan ennustetaan synkkenevän loppuvuonna. Suhdannenäkymien saldoluku on heinäkuussa -38, kun se oli huhtikuussa +11. Nyt 3 prosenttia vastaajista odottaa tilanteen paranevan ja peräti 41 prosenttia sen heikkenevän seuraavan puolen vuoden aikana.

Rakennustuoteteollisuuden tuotannon määrä laski jonkin verran toisella vuosineljänneksellä. Tilauskanta jäi huhti-kesäkuussa vielä alle tavanomaisen, mutta tuotannon ennustetaan silti kasvavan jonkin verran.

Alan henkilöstön määrä supistui jonkin verran alkukesällä, ja henkilöstön määrän ennustetaan supistuvan yhä.

EK:n suhdannebarometri julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Kyselyä on tehty säännöllisesti vuodesta 1966 lähtien. Heinäkuussa 2013 tehtyyn tiedusteluun vastasi eri aloilta yhteensä 924 yritystä, jotka työllistävät Suomessa noin 236 000 henkeä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen suhdannetilanteen odotetaan heikentyvän”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat