Periaatekaava jättää vapauksia rakennusten suunnitteluun

Tampereen Härmälänrannan vanhan lentokonetehtaan alueen asemakaava on tehty periaatekaavana. Se poikkeaa perinteisestä asemakaavasta siten, että kaavassa on tarkat reunaehdot, mutta rakennusten massoitteluun, kaupunkikuvan luomiseen ja arkkitehtuuriin on jätetty vapauksia. Rakennusoikeus ilmoitetaan kortteleittain. Tonttijakoja ja rakennuspaikkoja ei ole määritelty tarkkaan kaavassa, joten rakennusten suunnitteluun jää väljyyttä. Kortteleista tulee laatia koko korttelin laajuinen korttelisuunnitelma ennen rakennussuunnittelun aloittamista.

Havainnekuva Härmälänrannan mahdollisesta rakentamisesta.

”Ydinasia on yhteinen tahto tehdä hyvä alue. Toteutusaika on vähintään kymmenen vuotta. Nyt on vaikea ennustaa, millaista arkkitehtuuria syntyy rakentamisen loppupäässä. Olemme perustaneet laaturyhmän, jossa on kaavoittaja, rakennusvalvonta ja rakentaja. Se ohjaa suunnittelua kaavan hengen mukaisesti”, projektiarkkitehti Eeva Hakola Tampereen kaupungin maankäytön suunnittelusta kertoo.

Alueelle on suunniteltu kymmenkunta kaupunkimaista korttelia, joissa on vaihtelevat kerroskorkeudet. Rakennukset ovat kiinni katutilassa. Kortteleiden kahden kadun kulmissa pitää olla rakennus, mutta niistä ei tule kokonaan umpikortteleita. Pääsääntönä on, että kortteleiden vierekkäisten rakennusten tulee olla kerrosluvultaan erilaisia. Yli 50 metriä pitkät katujulkisivut tulee jakaa kerrosluvultaan erikorkuisiin massoihin.

”Olemme linjanneet, että tällä alueella poikkeamia asemakaavasta ei sallita. Korttelisuunnitelmalla varmistetaan, ettei viimeisen rakennuksen rakentajalle jää Musta Pekka käteen. Korttelisuunnitelma tehdään ensin, vasta sitten käynnistyy rakennussuunnittelu”, Hakola kuvaa suunnitteluprosessin muutoksia.

Skanskaa periaatekaavoituksen suuntaan ohjasi Pirkanmaan Kotien yksikönjohtaja Toni Tuomolan mukaan ajattelu, millä tavalla kuluttajien vaatimustason muutoksiin vastataan tulevaisuudessa. Hän pitää Hakolan tapaan tänä päivänä tehtyä perinteistä asemakaavaa vanhentuneena kymmenen vuoden päästä. Skanskan konsulttina kaavaa laadittaessa oli ruotsalainen Tengbom Arkitekter. Ruotsissa tämäntyyppisiä kaavoja on jo tehty.

Korttelisuunnitelma ratkaisee

”Massoittelu tehdään korttelisuunnitelmassa. Pääsuunnittelijalla on vapaus tehdä se toisin kuin perinteisessä asemakaavassa. Teemme parhaillaan ensimmäistä korttelisuunnitelmaa. Periaatekaava tuo massoitteluun kustannustehokkuutta ja säästää viranomaistyötä, kun poikkeamispäätöksiä ei tarvitse hakea joka hankkeessa, kuten nykyään on yleisenä tapana”, Tuomola toteaa.

Alueella on noin 150·000 kerrosneliömetriä rakennusoikeutta, mistä 130·000 on merkitty asuntorakentamiseen. Asuntoja tulee noin 2·700 asukkaalle. Alueella säilytetään hallintorakennus ja osa tehtaasta, kivisillat, englantilainen puisto ja huvila-ajalta jäänyt omenapuutarha.

Kaavasta on tehty kaksi valitusta. Ne eivät koske varsinaisesti kaavan sisältöä. Toinen valittaja on maat Skanskalle myynyt Cargotec Oy, joka vastaa alueen maaperän puhdistuksesta ja toinen Pirkkalan kunta, jonka kanssa Tampereella on yhteisiä liikennejärjestelyitä lähialueella. Hallinto-oikeus käsittelee parhaillaan valituksia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Periaatekaava jättää vapauksia rakennusten suunnitteluun”

Vastaa