Kokeile kuukausi maksutta

Näin tehdään tietaidetta–katso video

Koskenkylä–Kotka-moottoritie on Suomen pisin visuaalisesti yhtenäinen tieosuus, jolla esiintyy kymmeniä eri turvallisuutta lisääviä taideaiheita. Kesän 2014 aikana tietä viimeistellään ja valaistus- ja taidekohteita asennetaan. Katso videolta, minkälaisesta matkasta tienkäyttäjät pääsevät nauttimaan syksyllä 2014, kun moottoritie avataan kokonaisuudessaan liikenteelle.

”Tasaisin välein toistuvat visuaaliset impulssit lisäävät ajajan vireyttä ja siten ajoturvallisuutta”, arkkitehti Eevaliisa Härö kertoo Rambollista. Härö on yksi tieosuuden väyläestetiikan pääsuunnittelijoista.

Taiteen ja muun tie-estetiikan avulla muodostetaan moottoritielle elementtejä, jotka tekevät tien eri kohdista tunnistettavia ja toimivat näin myös opasteina tienkäyttäjille.

”Moottoritien suuret ajonopeudet edellyttävät, että taideteokset ovat helposti hahmotettavia myös kaukaa. Niiden pitää siis herättää juuri sopivasti huomiota. Ei liikaa, eikä liian vähän”, taiteilija Tuula Lehtinen kertoo väyläestetiikkaan ja taiteeseen arkkitehtuurin yhteydessä erikoistuneesta Frei Zimmer Oy:stä. Lehtinen on yhdessä taiteilija Pertti Kukkosen kanssa vastannut tieosuuden väyläestetiikan erityisteoksista ja yleisilmeestä.

E18 Koskenkylä–Kotka -hankkeessa valtatie 7 (E18) rakennetaan moottoritieksi Loviisan Koskenkylän ja Kotkan Kyminlinnan välillä. Tavoitteena on lisätä liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta. Moottoritie on avattu liikenteelle osittain jo vuonna 2013 ja otetaan käyttöön kokonaisuudessaan vuonna 2014.

Muut tiejärjestelyt ovat valmiita vuoden 2015 lopussa. Vuoteen 2026 kestävällä elinkaarisopimuksella toteutettavan hankkeen palveluntuottaja on Tieyhtiö Valtatie 7 Oy, ja urakoitsijana YIT Rakennuksen ja Destian muodostama työyhteenliittymä Pulteri.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Näin tehdään tietaidetta–katso video”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat