Kokeile kuukausi maksutta

Noppamainen talo erottuu tehokkaalla tilasuunnittelulla asuntomessutalojen joukosta

Pienin messutalo NoppaKoti nousee esille taitavalla tilasuunnittelullaan tämän vuoden asuntomessutarjonnasta. Erikoisin rakennus on mustilla kattotiilillä päällystetty Skammi.  Kiitosta Rakennuslehden arviossa saa myös Lapplin Duon ulkotila.

NoppaKoti (kohde 15-16). Yksinasuvan tai pienperheen ei tarvitse tinkiä asumisen ideoistaan. Toimivaa ja tehokasta tilankäyttöä aidossa pientalossa. Sopii ryhmärakentamiseen.

Seitsemän vuoden takainen kesämökin katolta tippuminen johti siihen, että jyväskyläläisen Ari Björnin päässä syntyi idea yhden tai kahden hengen omakotitalosta.
”Olin puoli vuotta kävelemättä, kun kantaluut murtuivat. Kuuntelin kerrostaloasunnossani naapurien ääniä, ja oman rauhan tarve vahvistui. Pyöritin kädessäni noppaa, ja siitä syntyi idea sinkun tai pariskunnan pienestä omakotitalosta, joita valmistaloteollisuudella ei ollut tarjolla, vaikka tällaisia talouksia on lähes kaksi miljoonaa. Haluan asua nopassa. Lapsuudenystäväni, arkkitehti Timo Kaipainen on suunnitellut talon”, Björn kertoo.

Yhteistyön tuloksena syntyi kuutio, jonka sivujen pituudet ovat seitsemän metriä ja huoneala 75,5 neliömetriä. NoppaKodiksi nimetyt kaksi kohdetta ovat Rakennuslehden arvion mukaan tilasuunnittelultaan mielenkiintoisimmat pientalot tämän kesän asuntomessuilla.
Kokenut asuntosuunnittelija, arkkitehti Kaisa Vepsäläinen arvioi lehden kanssa seitsemän asuntomessukohteen arkkitehtuurin ja tilasuunnittelun Jyväskylän Äijälänrannassa.

Irti tavanomaisesta pientalomitoituksesta

”NoppaKodissa on erittäin toimiva tilasuunnittelu. Mitoitus on oivallista. Pilottikohteiden konseptia voi vielä hioa. Suunnittelu lähti ideasta, jossa pientaloutta varten on tehty yksilölliset ratkaisut ja valinnat. On kyseenalaistettu tavanomaisen perheasunnon tilat, tilojen mitoitus ja tilantarve”, Vepsäläinen sanoo.

Kaupallista versiota kehitettäessä noppamaisesta muodosta pidettiin kiinni sen energia- ja tuotantotehokkuuden vuoksi. Puisen rakennuksen elementit valmistaa kauhajokelainen Puutalokymppi Oy. Talot on urakoinut jyväskyläläinen K-S Laatutalot Oy. Taloja myy Sestetto Oy, jonka toimitusjohtaja Kaipainen on.

”Rakennamme taloja jatkossa alueittain. Hinnoittelemme ne siten, että ne ovat realistinen vaihtoehto alueen muun uudistuotannon asunnoille. Emme tee yksittäisiä rakennuksia maaseudulle”, Kaipainen kertoo. Lahden Karistoon on tulossa yhdeksän talon kohde.

”Noppatalo luo jännittävää arkkitehtuuria ryhmärakentamisessa monistettavaksi. Kuutiota voi käännellä eri asentoihin. Siten saadaan aikaan mielenkiintoista ympäristöä. Ulkoterassin mitoitusta pitää vielä miettiä paloturvallisuusmääräysten vuoksi”, Vepsäläinen arvioi.

Tyyppitalosta muokattu pieni talo on erilainen

Lähes kuutiomainen arkkitehtuuri hallitsee myös toista messukohdetta, 109 neliömetrin kokoista Lapplin Duoa (32). ”Sen taustalla on tavallisen tyyppitalon muokattu versio. Paras ansio on piharakennuksen ja asuinrakennuksen muodostamassa ulkotilassa. Kehittämällä Noppaankin voi syntyä vastaava ulkotila”, Vepsäläinen sanoo.

Vepsäläisen vertailussa Noppa vetää pidemmän korren. Sen alakerran tupakeittiö on rento avoin tila, Lapplin keittiö-olohuonetila on perinteisempi. Nopan alakerran kalustettavuus on parempi ja joustavampi, koska siinä on yhtenäistä lattiapinta-alaa enemmän kuin Lappli Duossa. Makuuhuoneet ovat melko samanlaatuiset. Lapplissa on kokonsa vuoksi Noppaa isommat aulatilat yläkerrassa, mikä tuo käyttömahdollisuuksia.

Kahden pienen omakotitalon lisäksi Vepsäläinen arvioi alueen ainoan kerrostalon Jyväskylän Maailmanpylvään, Skammin Talon, atrium-pihaisen Villa Lumouksen, Älvsbytalo Suomettaren ja suomalais-englantilaisen perheen Talo Luckin. Julkisivuiltaan näistä erikoisin on mustanpuhuvilla kattotiilillä päällystetty Skammi.

”Yhteistä arvioiduille pientaloille on, että tilasuunnittelussa märkätilojen, kuraeteisten ja apukeittiöiden kohdalla toistuvat samantapaiset tilarykelmät, joissa on paljon sokkeloisia ahtaita tiloja. Plussaa saa yleinen yhteys pihalle. Avoimet yhtenäiset tilat, joissa oleskelu, ruokailu ja keittäminen ovat samassa keskeisessä tilassa, on yleistynyt hyvä ratkaisu. Koppimaisia tiloja on entistä vähemmän. Kylpyläosastojen rakentamista ei näillä messuilla näy”, Vepsäläinen sanoo.

Lue lisää 27.kesäkuuta ilmestyneestä Rakennuslehdestä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Noppamainen talo erottuu tehokkaalla tilasuunnittelulla asuntomessutalojen joukosta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat