Kokeile kuukausi maksutta

112 miljoonan euron asuntourakka on iso työ Hartelalle

Rakennusosakeyhtiö Hartelan toimitusjohtaja Jaakko Taivalkoski luonnehtii VVO:n kanssa sovittua vuokra-asuntojen rakentamissopimusta ”todella merkittäväksi erityisesti näinä aikoina”. Hartela rakentaa tarjouskilpailun perusteella VVO:lle 112 miljoonalla eurolla 512 vuokra-asuntoa vuosina 2014-2018. Asunnot tulevat Helsinkiin, Espooseen, Lahteen ja Tuusulaan.

Rakennusosakeyhtiö Hartelan toimitusjohtaja Jaakko Taivalkoski luonnehtii VVO:n kanssa sovittua vuokra-asuntojen rakentamissopimusta ”todella merkittäväksi erityisesti näinä aikoina”. Hartela rakentaa tarjouskilpailun perusteella VVO:lle 112 miljoonalla eurolla 512 vuokra-asuntoa vuosina 2014-2018. Asunnot tulevat Helsinkiin, Espooseen, Lahteen ja Tuusulaan.

Rakennusosakeyhtiö Hartela rakentaa vuodessa keskimäärin 500 asuntoa (koko konserni noin 1000), joten VVO-sopimus vastaa asuntomäärältään suurin piirtein yhtiön yhden vuoden asuntotuotantoa. Taivalkosken mukaan yhtiön asuntorakentamisesta on gryndausta runsas puolet ja loppu on urakkatuotantoa tai neuvottelu-urakoita. Nyt sovittu urakka vastaa 10-15 prosenttia yhtiön vuotuisesta työkannasta. Toiveena myös on, että yhteistyösopimuksen seurauksena Hartela saisi VVO:lta muitakin kohteita rakennettaviksi.

Hartelaa miellyttää myös se, että VVO:lle rakennettavat kohteet nopeuttavat yhtiön käynnissä olevien aluerakentamishankkeiden toteuttamista. Se tuo rakentajalle kustannussäästöjä, alueen tuotanto monipuolistuu ja alueet valmistuvat nopeammin, samoin palvelut.

”Kaikki voittavat, kun alue valmistuu nopeammin. Asukkaiden ei tarvitse asua niin pitkään rakennustyömaalla”, Taivalkoski sanoo.

Espooseen rakennettavat asunnot tulevat Finnoon uuden kaupunginosan aluerakentamiskohteeseen, jota rakentavat ideakilpailun perusteella Hartela ja Skanska Talonrakennus Oy. Helsingin Herttoniemen asunnot rakennetaan kauppakeskus Gigahertsin yhteyteen. Kohdetta toteuttaa Hartelan ja YIT:n työyhteenliittymä. Lahdessa VVO:lle tehtävät asunnot tulevat Tornatorin alueelle.

Ensimmäisten asuntojen rakentaminen käynnistetään Tuusulaan lokakuussa. Siellä Hartelalla on jo tuotantoa käynnissä.

Ranskalainen urakka

VVO:n vuokra-asunnot rakennetaan niin sanotulla ranskalaisella urakalla. Tarjouskyselyssä VVO tarjosi rakennusliikkeille sata miljoonaa euroa ja katsoi, mikä rakentaja teki houkuttelevimman tarjouksen. Hartelassa ranskalaisen kilpailun kohteita tarkasteltiin Taivalkosken mukaan samalla tavalla kuin yhtiö omia gryndauskohteta.

Osassa hankkeita kaavoitus on vielä ”takakaarteessa”, joten lopullisissa asuntomäärissä ja neliöissä saattaa tulla heilumista. Jos näin tapahtuu, myös VVO:n maksama 112 miljoonan euron hinta muuttuu. ”Jos rakennetaan tällainen laajuus (512 asuntoa), silloin summa on tuo. Muuten hinta voi heilua puoleen tai toiseen”, Taivalkoski sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “112 miljoonan euron asuntourakka on iso työ Hartelalle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat