Kokeile kuukausi maksutta

Järjestöt: Hallitus ottaa riskin talouden ja ympäristön kustannuksella

Kaikki suurimmat työmarkkinajärjestöt sekä työnantaja- että työntekijäpuolelta ovat huolissaan Teollisuuden Voiman Olkiluoto 4 -hankkeen mahdollisesta kaatumisesta. Järjestöt lähettivät yhteisen tiedotteen heti elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) esityksen julkitulon jälkeen.

Kaikki suurimmat työmarkkinajärjestöt sekä työnantaja- että työntekijäpuolelta ovat huolissaan Teollisuuden Voiman Olkiluoto 4 -hankkeen mahdollisesta kaatumisesta. Järjestöt lähettivät yhteisen tiedotteen heti elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) esityksen julkitulon jälkeen.

Järjestöjen puheenjohtajien allekirjoittaman tiedotteen mukaan Suomen hallitus vaarantaa talouden kasvun ja päästötavoitteiden toteutumisen, jos se päättää kaataa Olkiluoto 4 -hankkeen keskellä syvää taantumaa. Allekirjoittajien mukaan Valtioneuvoston käsittelyyn tällä viikolla tulevat ydinvoimahankkeet ovat välttämättömiä Suomen sähköomavaraisuuden edistämiseksi.

”Olkiluodon neljännen ydinvoimareaktorin periaateluvan jatkohakemuksen hylkääminen heikentäisi Suomen tulevaisuuden näkymiä merkittävästi. Sähkön hinta suomalaisille asiakkaille tulee olemaan tuntuvasti korkeampi, mikäli reaktoreita on tähän asti kaavaillun seitsemän sijaan vain kuusi. Teollisuuden suomalaisille työpaikoille kohtuuhintainen sähkö on harvoja ylläpidettävissä olevia kilpailuetuja, kun olemme logistisesti kaukana päämarkkinoista”, järjestöjohtajat kirjoittavat.

Järjestöjohtajien mielestä kielteinen päätös vaarantaisi Suomen kyvyn vähentää hiilidioksidipäästöjä EU-sitoumustensa mukaisesti. Ne vetoavat hallituksen omiin energiaskenaarioihin, joiden perusteella vain riittävä lisäydinvoima johtaisi hiilivoiman osuuden romahtamiseen Suomen sähköntuotannossa 2020-luvulla. Muissa skenaarioissa samaa ei saada tapahtumaan.

Järjestöt ovat laskeneet, että kielteisen ydinvoimapäätöksen aiheuttama haaste kärjistyisi 2020-luvun jälkeen, kun merkittävä osa nykyisestä sähköntuotannosta jouduttaisiin vanhentuneena sulkemaan. ”Tämä heikentäisi edelleen omavaraisuutta, kun Suomi on jo nyt riippuvainen sähkön tuonnista. Energiainvestointien sääntelyssä on ymmärrettävä, että investointeja tehdään aina kymmeniksi vuosiksi eteenpäin”, järjestöjohtajat jyrähtävät. Ja jatkavat: ”Elinkeinoelämän investoinnit edellyttävät ennakoitavaa toimintaympäristöä. Investointeja ei synny, jos päätöksiä pyörretään vaalikausittain.”

Esimerkiksi Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtajan Tarmo Pipatin, Rakennusliiton puheenjohtajan Matti Harjuniemen ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen ja Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn allekirjoittamassa tiedotteessa vedotaan myös Suomen investointipulaan. ”Tässä tilanteessa on täysin vastuutonta viedä eväät koko valtakunnan mittakaavassa valtavalta hankkeelta, jonka yksityinen sektori rahoittaisi ja joka sitouttaisi mukana olevia yrityksiä toiminnan jatkamiseen ja laajentamiseen Suomessa vuosikymmeniksi eteenpäin”, puheenjohtajat ja toimitusjohtajat toteavat.

Tiedotteessa mukana olevat työnantaja- ja palkansaajajärjestöt toivovat yksimielisesti, että hallitus ja eduskunta mahdollistaisivat molempien käsittelyyn tulevien ydinvoimahankkeiden jatkamisen. Valtioneuvosto käsittelee asiaa torstaina.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Järjestöt: Hallitus ottaa riskin talouden ja ympäristön kustannuksella”

  1. Ainoa joka pystyisi varmasti rakentamaan ydinvoimalan on Fortum. Sille hallitus ei lupaa ollut edes harkitsemassa. Tuohon kiteytyy hallituksemme viisaus energia-asioissa. Miksi ihmeessä tuolla viisaudella varustettujen poliitikoiden edes pitäisi päästä sanomaan noista oman ymmärryksensä yli menevistä asioida yhtään mitään. Eihän hallitus päätä sitäkään, kuka saa rakentaa tuulivoimaloita.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat