Kokeile kuukausi maksutta

Pyramidin julkisivukorjaus möhlittiin Egyptissä

YK:n kulttuurijärjestö Unesco vaatii Egyptiltä selvitystä maailman vanhimmaksi kivirakennukseksi arvioidun Sakkaran porraspyramidin kunnosta. Paikalliset lehdet raportoivat aiemmin tässä kuussa, että pyramidi olisi vaurioitunut entisöintitöiden aikana.

Sakkaran porraspyramidi on yksi maailman vanhimmista rakennuksista.

Lisäksi paikalliset kansalaisjärjestöt ovat moittineet, että pyramidin julkisivuun on tehty muutoksia kunnostuksen aikana ja asiantuntijat ovat arvelleet, ettei urakkaa hoitavalla yhtiöllä ole tarpeeksi osaamista.

Egyptin muinaismuistoasioista vastaava ministeri on tyrmännyt epäilyt perusteettomina. Unesco on kuitenkin nyt pyytänyt Egyptiä antamaan yksityiskohtaisen raportin kunnostustöistä.

Yli 4 600 vuotta vanhan porraspyramidin entisöinti alkoi vuonna 2006, mutta työ keskeytyi rahapulan vuoksi viime vuoden helmikuussa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Pyramidin julkisivukorjaus möhlittiin Egyptissä”

  1. Sakkaran iäksi on kerrottu 4600 vuotta. Maailman vanhin kivirakennus se ei ole sillä Turkin Göbekli Tepestä löydetyllä kivikautisella temppelialueella on ikää kunnioitettavat 10 000 vuotta. Sen eläinveistosten yksityiskohtaisuus on tuhansia vuosia edellä esimerkiksi sitä huomattavasti nuoremman, mutta kuuluisamman Stonehengen karkeaa kivityötä. Lisäksi alueen laajuus on huomattavan paljon suurempi, ja vain pieni osa siitä on ehditty kaivaa esiin. Viime aikojen löydöt viittaavat siihen, että kyseessä on todellakin rakennukset eivätkä Stonegengen tyyppiset kivipylväät.

    Göbekli Tepeä voi pitää viime aikojen suurimpana arkelogisena löydöksenä, koska on mullistanut täysin käsityksen kulttuurin ja maanviljelyksen synnystä. Keräilijäihmiset kokoontuivat tuhansien vuosien aikana temppelialueelle rakentamaan sitä ja jotta noin isot ihmismäärät olisi voinut ruokkia, niin metsästys ja keräily ei enää riittänyt vaan alueelle alkoi syntyä maanviljelystä. Eli kulttuuri syntyi ensin ja maanviljelys vasta sitten. Aluetta voidaan hyvällä syyllä kutsua myös nykyisten uskontojen kehdoksi.

    http://fi.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6bekli_Tepe

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat