Kokeile kuukausi maksutta

Anni Sinnemäki hakee Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi

Kansanedustaja Anni Sinnemäki (vihr.) hakee Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi. Mikäli hänet valitaan, olisi vastuualueena kaupunkisuunnittelu ja kiinteistötoimi.

Anni Sinnemäki haluaa Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi

Sinnemäki perustelee kiinnostustaan Facebookissa muun muassa halukkuudella ratkaista kaupunkilaisten polttavimpia ongelmia, kuten asuntojen hintojen nousua. Sen hän ratkaisisi mahdollistamalla riittävän määrän asuntorakentamista. Sinnemäen mukaan tiivistyvä kaupunki on ainoa keino saada aikaiseksi toimiva liikennejärjestelmä.

Sinnemäki haastaa apulaiskaupunginjohtajan vaalissa vuodesta 2008 lähtien tehtävää hoitaneen Hannu Penttilän (sd.). Sosialidemokraatit haluavat Penttilän jatkavan tehtävässään. Helsingin Sanomien mukaan aiemmin tehtävää on ilmoittanut hakevansa Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja Osmo Soininvaara (vihr.). Soininvaara sanoi torstaina Helsingin Sanomille, ettei jätä hakemustaan sillä kokee ryhmän valinneen Sinnemäen ehdokkaakseen. Soininvaara kertoo olevansa pettynyt tilanteeseen.

Moottoritiet bulevardeiksi

Sinnemäen tavoitteena olisi vaikuttaa erityisesti Helsingin asunto- ja liikennepolitiikkaan. Yleiskaavan tulee Sinnemäen mukaan  luoda perusta kasvavalle kaupungille, joka laajentaa raitioverkkoa ja muuttaa moottoriteitä bulevardeiksi.

”Kaupungin sisällä kulkevien moottoriteiden muuttaminen asuinkaduiksi on uutta ja mielenkiintoista: Hakaniemen sillan alue ja Laajasalo ovat tässä tärkeitä pilottiprojekteja, joista voimme oppia paljon”, Sinnemäki kirjoittaa Facebook-seinällään.

Umpikortteleiden lisäksi Sinnemäki ilmoittaa, että myös tiiviitä pientaloalueita tarvitaan. ”Umpikorttelit vetävät taas ihmisiä puoleensa, mutta kaikki eivät viihdy samanlaisessa ympäristössä, siksi myös tarvitaan myös tiivistä pientalorakentamista, jossa ihmisten haave omasta pihasta voi tulla todeksi. Valtio on päättänyt luopua Malmin lentokentästä, mikä tarkoittaa, että Helsingin kannattaa suunnitella siitä asuinalue.”

Sinnemäen tulevaisuuden Helsingissä olisi enemmän esimerkiksi viherkattoja ja kaupunkiviljelmiä. ”Arvokkaiden luontoalueiden säilyttäminen ei ole pikkuasia kasvavassa kaupungissa. Monimuotoisen ympäristön terveyshyödyistä kertova tutkimustieto vahvistuu koko ajan. Tulevien vuosien Helsinki tarjoaa kaupunkilaisille metsien lisäksi myös viherkattoja ja kaupunkiviljelmiä.”

Sinnemäki toteaa, että Helsinki on jäänyt jatkuvasti jälkeen erityisesti kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuottamisesta.

”Tässä meidän täytyy pystyä parempaan. Asuntorakentaminen ei saa olla liian kallista, toimivan kilpailun eteen on tehtävä töitä ja liian kalliita normeja on joustavoitettava.”

Sinnemäki uskoo, että vaikka hän ei ole istunut päivääkään esimerkiksi kaupunkisuunnittelulautakunnassa, hän on pätevä hakija. Hän on koulutukseltaan humanististen tieteiden kandidaatti eikä hänellä ole ansioita kaupunkisuunnittelusta. Tehtävän pätevyysvaatimuksena on korkeakoulututkinto ja hyvä perehtyneisyys kunnallishallintoon.

”Johtamisen kannalta voi olla myös hyvä, että katson asioita vähän uusin silmin. Pystyn ehkä kysymään niitä oikeita kysymyksiä ja tekemään asioita uudella tavalla”, Sinnemäki kertoo Helsingin Sanomissa.

Sinnemäki on toiminut kansanedustajana vuodesta 1999 ja työministerinä kahdessa peräkkäisessä hallituksessa.

Kaupunginvaltuusto tekee valintansa joko marraskuun lopulla tai joulukuun alussa. Tehtävä täytetään vuoden 2017 kesäkuuhun saakka ja siitä maksetaan yli 12 000 euron kuukausipalkkaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Anni Sinnemäki hakee Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi”

  1. Ei taida olla ensimmäinen kerta, kun puhtaasti poliittista valintaa perustellaan hakijan kokemattomuudella eli sillä, että hän tuo tuoretta näkemystä ja esittää (tietämättömyyttään) sellaisia kysymyksiä, joita ei ole ennen esitetty. Jan Vapaavuori käytti tätä perustelua kun hän nimitti Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) uudeksi pääjohtajaksi hallintotieteiden maisteri Mika Nykäsen.Tämä kokoomuspoliitikko ohitti haussa seitsemän tohtoria ja sai noviisina heti vielä professorin tittelin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat