Kokeile kuukausi maksutta

Juha Rehula ja Anni Sinnemäki selvittävät tilaajavastuulain muutostarpeita

Sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula ja työministeri Anni Sinnemäki ovat alkaneet selvittää tilaajavastuulain muutostarpeita. Taustalla on syyskuun lopulla Olkiluodon ydinvoimalatyömaalle tehty työsuojelutarkastus, jossa kaikkia tarkastajia ei päästetty työmaalle ja myöhemmin selvisi, että työmaalla oli ainakin 15 yritystä, joita ei ollut merkitty viranomaisille toimitettuun listaan. Asiasta kertoi YLE Uutiset. Sekä SAK että Rakennusliitto ovat jo kertoneet tukevansa selvitystyötä.

Sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula ja työministeri Anni Sinnemäki ovat alkaneet selvittää tilaajavastuulain muutostarpeita. Taustalla on syyskuun lopulla Olkiluodon ydinvoimalatyömaalle tehty työsuojelutarkastus, jossa kaikkia tarkastajia ei päästetty työmaalle ja myöhemmin selvisi, että työmaalla oli ainakin 15 yritystä, joita ei ollut merkitty viranomaisille toimitettuun listaan. Asiasta kertoi YLE Uutiset. Sekä SAK että Rakennusliitto ovat jo kertoneet tukevansa selvitystyötä.

image

”Työmaalta on tarkastuskertomuksen mukaan löytynyt sellaisia yrityksiä, jotka eivät ole näissä listoissa olleet. Nyt sitten kysymys kuuluu, että onko meillä lainsäädäntö sillä tasolla kuin sen pitäisi näissä tilanteissa olla”, Rehula sanoi Ylelle.

Rehula ja Sinnemäki ovat keskustelleet asiasta. Kaavailuissa on tarkentaa nimenomaan tilaajavastuulakia.

”Työmaalla on alihankkimisketjuja ja ketjut ovat usein melko pitkiä. Kuka vastaa siitä, että ketju ei missään vaiheessa katkeaisi?” Rehula totesi.

Ongelma muodostuu pitkälti siitä, että ulkomaisen työvoiman määrä Suomessa kasvaa ja toisaalta samaan aikaan työmaiden valvontaa pitäisi pystyä tehostamaan.

”Suomessa pitää toimia suomalaisen lainsäädännön, suomalaisten yleissitovien työehtosopimusten mukaisesti, maksaa ihmisille se palkka mikä kuuluu maksaa ja ennen kaikkea maksaa sosiaaliturva- ja eläkemaksut”, Rehula kertoi Ylelle.

SAK ja Rakennusliitto kannattavat

SAK kannattaa lämpimästi ministeri Juha Rehulan aloitetta tilaajavastuulain täsmentämiseksi.

”Lainsäädäntöä pitää uudistaa, jotta harmaa talous saataisiin kuriin. Hienoa, että ministeri ollut asiassa aloitteellinen”, SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa sanoo.

SAK:n mukaan tilaajavastuulain uudistamisessa tulisi säätää muun muassa tilaaja tai pääurakoitsija yhteisvastuulliseksi alemman portaan palkkojen, verojen ja sosiaalivakuutusmaksujen laiminlyönneistä. Tilaajavastuulakia pitäisi myös laajentaa siten, että esimerkiksi itsenäisen työnsuorittajan selvitysvelvollisuuden tulisi jatkossa koskea kaikkia toimialoja. Alihankintaketjussa selvitysvelvollisuuden pitäisi ulottua kaikilla toimialoilla ketjun kaikkiin toimijoihin.

”Loputtomat alihankintaketjut mahdollistavat väärinkäytökset. Tilaajavastuulain pitää edellyttää pääurakoitsijalta, että lakia ja työehtosopimuksia noudatetaan alihankintaketjun joka tasolla”, Elomaa muistuttaa.

Rakennusliiton puheenjohtajan Matti Harjuniemen mukaan rakennusalan pelisääntöjen pitäisi olla yksinkertaisia ja selkeitä. Nyt ei niin ole.

”Rakennusalan työmarkkinajärjestöt tukevat vahvasti toimia, joilla vastuita selkiytetään ja harmaata taloutta vähennetään. Alan järjestöillä on selkeät kannat siitä, miten lakia on muutettava ja miten sen voimaa lisätään. Kun ministeri Rehula on hankkeessa tosissaan, me annamme kyllä tässä kaiken mahdollisen avun ja tuen”, Harjuniemi sanoo.

Tilaajavastuulain mukaan työn tilaajan on selvitettävä, että alihankintayritys tai työvoimaa vuokraava yritys huolehtii työnantajavelvoitteistaan, kuten työehtosopimusten mukaisten palkkojen sekä sosiaaliturva- ja eläkemaksujen maksamisesta.

YLE:n Uutisten aiheesta kirjoittama juttu löytyy tästä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Juha Rehula ja Anni Sinnemäki selvittävät tilaajavastuulain muutostarpeita”

 1. Tarpeita selvitetään joo mutta ei siis todellakaan tarkoita, että asialle silti tehtäisiin sitten kuitenkaan mitään. Kuten ei ole aikaisemminkaan tehty.

 2. Korjaus uutiseen: kaikki toimitsijat pääsivät työmaalle. Normaali kulkulupakäytäntö koskee kaikkia paitsi hälytysajoneuvoja. Ei mihinkään muuallekaan työmaalle pitäisi mennä varsinkaan aamukuudelta ”ovet auki, me tultiin nyt!” -periaatteella.

  1. Lain mukaan työsuojeluviranomaisella ja tarkastajalla on valvonnan edellyttämässä laajuudessa oikeus päästä paikkaan, jossa tehdään työtä. Tarkastus voidaan tehdä ennalta ilmoittamatta, mikäli se on valvonnan kannalta tarpeellista.

   Vain ennalta ilmoitetut tarkastajat pääsivät sisään, muut odottivat 2,5 h portilla saadakseen kulkuluvan. Kyllä tarkastajat menevät työmaalle aina ilman kulkulupia. Todiste henkilöllisyydestä ja tarkastajakortti pitää riittää. Kyseessä on työsuojeluviranomainen.

 3. Ei pitäisi kovinkaan vaikea operaatio myöntää tiedossa oleville viranomaisille jatkuvasti voimassa oleva kulkulupa ydinvoimalatyömaalle.
  Onkohan TVO:lla jotain salattavaa?

 4. ’Tilaajavastuulain pitää edellyttää pääurakoitsijalta, että lakia ja työehtosopimuksia noudatetaan alihankintaketjun joka tasolla.’

  Pääurakoitsija ei voi valvoa urakointiketjun koko porrasta muuten kuin että yritysten verojäämä yms asiat ovat tarkastushetkellä kunnossa.

  Se miten yritys maksaa palkkoja on mahdoton valvoa. Palkan maksun pitäisi tapahtua pääurakoitsijan toimesta, mikä on mahdotonta markkinataloudessa.

  Tarkempi yritysten valvonta tulee kuulua viranomaisille/ verottajalle ja oikeuslaitokselle, ei yksityiselle yritykselle tai kunnalle.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat