Kokeile kuukausi maksutta

Omakotitalojen energiatodistukset halpenivat

Energiatodistusten hinnat laskivat vuonna 2014 verrattuna toissa vuoteen, kertoo Motivan kysely. Se oli suunnattu energiatodistusten laatijoille.

Kuvituskuva. Kuva: Merja Mannila

Olemassa olevan omakotitalon energiatodistus maksoi vuonna 2014 keskimäärin noin 300–360 euroa, kun vuonna 2013 todistus maksoi yli 500 euroa. Uudisomakotitalon energiatodistuksen hinta on noin 150–200 euroa, kun vuonna 2013 se oli hieman alle 300 euroa.

Hinnat ovat Motivan mukaan asettuneet hyvinkin kohtuulliselle tasolle, kun ottaa huomioon tarvittavan asiantuntijatyömäärän ja todistuksen hyödyt tulevalle talon asukkaalle.

Motiva toteutti kyselyn ympäristöministeriön toimeksiannosta. Kysely lähetettiin lokakuussa 2014 yhteensä 171:lle energiatodistuksen laatijalle, jotka olivat toimittaneet energiatodistuksia Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn rekisteriin 1.6.2013 jälkeen.

Kyselyyn vastasi 60 energiatodistuksen laatijaa eri puolilta Suomea. Vastaajat olivat laatineet yli 2 300 energiatodistusta olemassa oleville omakotitaloille kesäkuussa 2013 voimaan tulleen rakennusten energiatodistusta koskevan lain mukaan.

Vastaava kysely toteutettiin myös vuonna 2013, jolloin kysely lähetettiin yhteensä 50:lle ARAn rekisteriin energiatodistuksia toimittaneelle energiatodistuksen laatijalle, joista kyselyyn vastasi 44 laatijaa kautta Suomen.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Omakotitalojen energiatodistukset halpenivat”

  1. Alimmat verolliset hinnat, joilla uudisomakotitalojen energiatodistuksia Internetissä markkinoidaan, ovat netissä olevissa hinnastoissa tällä hetkellä jo 70-80 euron luokkaa (en laita firmojen nimiä näkyviin, niitä löytää Googlella), eli selvästi 2 vuotta sitten ollutta hintatasoa halvempia. Rivitalossa hinnastohinnat ovat alimmillaan reilun satasen. Uudiskohteiden hinnat eivät sisällä kohteissa käyntiä.

    Ilmeisesti moni toimijoista on onnistunut kehittämään ”liukuhihnamaisempaa” tapaa tuottaa energiatodistuksia. Nyt, kun todistuksia on jo enemmän tehty, pystyy aiempien energiatodistusten laatimisessa kerättyjä vastaavalta aikakaudelta olevien kohteiden tietoja hyödyntämään jo paremmin uusien laatimisen pohjana, jolloin todistukset syntyvät jo aika nopeasti. Esimerkiksi toimenpide-ehdotuslistausta ei enää tarvitse energiatodistusten laatijoiden luoda tyhjästä, vaan moni toimija kopioinee toimenpide-ehdotuslistausluonnoksen valmiista pohjastaan, johon sitten tekee tarvittavia lisäyksiä ja poistoja kunkin kohteen erityispiirteiden perusteella. Varjopuolena saattaa olla se, ettei copy-paste -tekniikalla luotu todistus ole välttämättä niin kyseisen kohteen erityispiirteisiin paneutuva kuin se voisi olla. Mutta todistusten laatiminen on monella toimijalla kokemuksen kartuttua nopeutunut, mikä on mahdollistanut hintojenkin alentumisen, kun kilpailijoita riittää.

    Taannoin Trafi julkaisi jotain tilastoja katsastustuloksista eri katsastusasemilla. Energiatodistusten osalta ei taida olla juuri tietoa siitä, miten todistukset eroavat esim. samoilla piirustuksilla energiatodistuksia eri laatijoilla lasketettaessa.

  2. Näkemykseni mukaan noilla muutaman sadan euron hinnoilla ei ole mahdollista laatia energiatodistusta kunnollisella tasolla ja laajuudella. Kuinkahan usein olemassa olevien rakennuksien energiatodistuksen laatija jättää lain velvoittaman kohdekäynnin väliin, ja toimenpide-ehdotuksetkin heitetään malliprujuista?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat