Kokeile kuukausi maksutta

Asuntotyöryhmä veisi investointituen opiskelija-asunnoilta

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokan työryhmä esitti opiskelija-asuntojen rakentamisen tuen leikkaamista. Ehdotus huolestuttaa alan järjestöä.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokan työryhmä esitti opiskelija-asuntojen rakentamisen tuen leikkaamista. Ehdotus huolestuttaa alan järjestöä.

Pokan vetämä hankeryhmä esitti 24.2.2015 jättämässään ehdotuksessa, että investointiavustusta on myönnettävä vain sitä eniten tarvitseville erityisryhmille. Tämän vuoksi avustus pitäisi lopettaa tavallisilta seniori-, opiskelija- ja nuorisoasuntojen rakentamiselta. Korkotukilainoitus kuitenkin säilyisi edelleen.

Suomen Opiskelija-asunnot SOA:n mukaan investointiavustukset ovat välttämätön edellytys uusien kohtuuhintaisten opiskelija-asuntojenrakentamiselle. Kysynnän painottuminen pieniin asuntoihin on merkinnyt sitä, että rakentamiskustannukset ovat olleet keskimäärin korkeammat kuin normaalissa Ara-vuokratuotannossa.

Järjestön mukaan opiskelija-asuntojen rakentamisen tukeminen kannattaa myös siksi, että silloin opiskelijat eivät ole kilpailemassa samoista asunnoista työssä käyvien henkilöiden kanssa. Opiskelijoille ei myöskään voitaisi tarjota markkinoita edullisempia vuokra-asuntoja ilman rakentamisen tukemista.

Työryhmä myös esitti, että vuokra-asuntotuotantoon suunnattua omavastuukoron alentamista ei jatketa määräajan jälkeen. SOA:n mukaan alennettua omavastuukorkoa tulee jatkaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Asuntotyöryhmä veisi investointituen opiskelija-asunnoilta”

  1. investointiavustus oli muistaakseni enintän 4% kustannuksissta. Tuo ei muuttane tilannetta suuntaan tai toiseen. Ei asuntojen hinnoissa, eikä myöskään valtion kassassa.

  2. Tätä perustelua en täysin ymmärrä:

    ”Järjestön mukaan opiskelija-asuntojen rakentamisen tukeminen kannattaa myös siksi, että silloin opiskelijat eivät ole kilpailemassa samoista asunnoista työssä käyvien henkilöiden kanssa.”

    Voidaan kysyä, minkä takia 20-vuotiaan, työtä tekevän siivoojan pitäisi maksaa paljon korkeampaa vuokraa kuin ikätoverinsa, jolla on opiskelupaikka ja joka myös käy töissä, ja joiden verojen jälkeiset vuositulot voivat olla samansuuruiset? Heistä kuitenkin vain jälkimmäinen saa puoli-ilmaisen terveydenhuollon, puoli-ilmaisen liikunnan oppilaitoksensa yhteydessä, alennukset niin vuokrassa, joukkoliikenteessä, monissa kaupoissa, museoissa, elokuvissa, liikuntapaikoissa, kuin ravintoloissakin.

    Minkä takia opiskelijoiden asuntomarkkinoiden pitäisi olla eriytetyt? Noin kolmannes opiskelijoista asuu opiskelija-asunnoissa, kaksi kolmasosaa opiskelijoista asuu muualla kuin niissä. Olisi kiinnostavaa kuulla kannanottoja puolesta ja vastaan koskien sitä, miksi opiskelijoita pitäisi nykyaikana pyrkiä asuttamaan muusta väestöstä erillisiin taloihin samaan aikaan kun samaan aikaan muutoin pyritään torjumaan segregaatiokehitystä asumisessa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat