Kokeile kuukausi maksutta

Ensiasunnon ostajan verovapaus uhkaa loppua

Eilen tiistaina 24.2.2015 työnsä jättänyt kansliapäällikkö Hannele Pokan työryhmä  pienentäisi asuinkiinteistöjen varainsiirtoveroa, mutta rokottaisi ensiasunnon ostajia tuhansien eurojen lisäverolla.

Julkisuudessa on jo ollut esillä, että Pokan vetämä hankeryhmä ehdottaa asuntolainojen verovähennyksen poistamista asteittain. Asuinkiinteistöjen varainsiirtoveron ryhmä puolittaisi 2 prosenttiin.

Yllättäen työryhmä esittää myös ensiasunnon hankinnan varainsiirtoverovapauden poistamista. Esitystä perustellaan asumismuotojen neutraalin kohtelun edistämisellä.

Valtio kerää asuinkiinteistöjen kaupoista varainsiirtoveroa noin 100 miljoonaa euroa vuodessa (vuoden 2013 tiedot). Tämän varainsiirtoveron puolittaminen maksaisi valtiolle noin 50 miljoonan euron verotulojen menetyksen.

Ensiasuntojen vapauttaminen varainsiirtoverosta puolestaan maksaa valtiolle tänä vuonna noin 95 miljoonan euron verotulojen menetyksen.

Käytännössä valtion tulot asuntojen ja kiinteistöjen varainsiirtoverosta kasvavat noin 45 miljoonalla eurolla, jos kiinteistöjen varainsiirtovero puolitetaan ja ensiasunnon ostajilta ryhdytään perimään varainsiirtoveroa. Uudistuksen maksajiksi joutuvat ensiasunnon ostajat.

Ensiasunnon hankintaa tukevaa ASP-järjestelmää tulee työryhmän mukaan jatkaa edelleen.

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “Ensiasunnon ostajan verovapaus uhkaa loppua”

 1. ”Ensimmäistä asuntoa ostavien määrä romahti kolmanneksen vain kahdessa vuodessa”, Kauppalehti 16.10.2014. Onkohan tämä oikea hetki toteuttaa tämä tasapuolistaminen.

 2. Kun tässä maassa joihinkin,vaikka vähäisiin, asiohin innostutaan niin kyllä jaksetaan jauhaa vuoidesta toiseen, pari esimerkkiä:
  1) oman asunnon korkojen vähennysoikeuden poistamisesta asteittain on päätetty jo viime vuosikymmenellä. Asian kustannushelpotus velkaiselle on tänään alle neljännes koroista. Mutta asiaan palataan karmealla intohimolla vuodesta vuoteen.
  2) asunnon ostoon liitetty siirtovero tuskin edistää kauppaa ja vähentää byrokratiaa. Jos sitten ensiasunnon osto jää 2 % verosta kiinni on varmaan parempi ettei ko. kauppaa tehdäkään.

  1. Kiinteistökaupoilla varainsiirtovero on 5%. Olen alle 40-vuotias ja asun omistusasunnossa, josta vaimo omistaa aavistuksen yli puolet eli hän sai sen asunnon osalta ensiasunnonostajan verohelpotuksen. Nyt olemme katselleet isoa omakotitaloa. Omasta kämpästämme saisimme noin 300k ja lainaa ottaisimme 200k. Koska olen oikeutettu vielä ensiasunnon ostajana verohelpotukseen säästäisimme 25k euroa. Se on yli 10 % mahdollisesti ottamastamme velasta. Jos haluaa kiinteistökauppojen hidastuvan vielä entisestään, niin poistakaa toi. Jääpähän aika paljon enemmän rahaa kuukaudessa käteen, jota voi kantaa vaikka Espanjaan, Thaimaaseen tai vaikka ostaa ulkomaista elektroniikkaa…

 3. Pitäisikö jo pikkuhiljaa ruveta kysymään mihin kaikkeen sitä verorahoja kerätään. Esim Tuulienergiasta tulee veronmaksajille tänä vuonna 1 MRD€ lisälasku. virkamiesten extra pitkistä lomista 2 MRD € jne muutamia rahareikiä mainitakseni. Valtion hallinnossa on ns erikoistutkijan tittelillä olevat henkilöt tekevät tutkimuksia siitä että kumpi on kalliimpaa kesä vai talvi asuminen. Pitäisi myös kysyä onko veronmaksajat virkamiehiä varten vai virkamiehet veronmaksajia varten. Unohtuu niin helposti tuo maksaja ja maksun saajan erotus ( työntekijä ja työnantaja). Kyllä tämä lama helpottaa sitten kun ahneen sukupolven virkamies eliitin etuudet on varmistettu.

 4. Kyllä sitä olisi syytä tuota julkishallintoa karsia rankalla kädellä. Ovat aikoja sitten tosiaan unohtaneet että ihmiset eivät ole virkamiehiä varten vaan virkamiehet ihmisiä varten…

 5. Onko puolet kaikista asuntokaupoista tosiaan ensiasunnon kauppoja. Nyt en kyllä usko esitettyjä lukuja.

  1. Ilman lukujen tarkistamistakin voi olla varma että asuntokauppojen arvosta ei ensiasuntojen osuus ole 50 %.
   Olisikohan tuossa samassa selvityksessä käsitelty kiinteistökauppojen (omakotitalojen jne) veroprosentin pudottamista samalle tasolle kun osakehuoneistoissa, tästä on muissa lehdissä ollut juttuja. Verojen puoliintuminen voi olla peräisin kaikista muutoksista yhteensä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat