Kokeile kuukausi maksutta

Hankeryhmä: Omakotitalojen varainsiirtovero kahteen prosenttiin

Ympäristöministeriön asettama hankeryhmä ehdottaa omakotitalojen kaupasta perittävän varainsiirtoveron alentamista samalle kahden prosentin tasolle kuin osakehuoneistojen vero tällä hetkellä on.

Asuntoministeri Pia Viitanen

”Tällä tavalla voitaisiin varmistaa omistusasumisen eri muotojen tasapuolinen kohtelu ja helpottaa asuntojen myyntiä myös rakennemuutospaikkakunnilla”, hankeryhmän puheenjohtaja, ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka sanoo.

Hankeryhmä ehdottaa myös omistusasumista suosivasta korkojen verovähennysoikeudesta luopumista seuraavalla hallituskaudella. Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen tyrmää korkovähennysoikeudesta kokonaan luopumisen, mutta pitää omakotitalojen varainsiirtoveron alentamista hyvänä täsmäehdotuksena asuntomarkkinoiden jakautumista vastaan.

”Korkovähennysoikeuden poisto kohdistuisi lapsiperheisiin enkä pidä sitä realistisena vaihtoehtona,sillä siitä on jo tällä vaalikaudella vähän hipsaistu”, Viitanen sanoo.

Ei uusia valvontaorganisaatioita

Ryhmä piti myös tärkeänä, että valtion tukemaa vuokra- ja asumisoikeustalojen rakentamista jatketaan.

Ryhmän puheenjohtajan Hannele Pokan mukaan valtion tukemalla tuotannolla on pienituloisten asumisessa edelleen iso merkitys, sillä valtion tukema tuotanto on viime vuosina ollut 20 -25 prosenttia koko asuntorakentamisesta ja keskittynyt kasvukeskuksiin.

”Emme kannata tulo- ja varallisuusrajojen palauttamista ARA-asuntojen asukasvalintoihin. Tiedossa on, että pääkaupunkiseudun ARA- asuntojen asukkaista kuusi prosenttia on hyvätuloisia. Tämä on epäilemättä epäkohta, mutta kuuden prosentin takia ei mielestämme kannata rakentaa maan kattavaa valvonta-organisaatiota, joka syynäisi jatkuvasti vuokralaisten tuloja. Se johtaisi todennäköisesti myös uusiin kannustinloukkuihin”, Pokka jatkaa.

Hankeryhmä luovutti kokoamansa Asumisen tuki- ja verojärjestelmien vaikuttavuus -raportin asuntoministeri Viitaselle tiistaina.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Hankeryhmä: Omakotitalojen varainsiirtovero kahteen prosenttiin”

  1. Nyt viimeistään kiinteistökaupat menee syväjäähän. Kaikki jää odottamaan varainsiirtoveron laskua.

    Asia jää uudelle hallitukselle eli aikaisintaan vuoden päästä asia on saatu päätökseen.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat