Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki-Vantaan pääkiitotie remonttiin

Finavia remontoi Helsinki-Vantaan pääkiitotie 1:n. Toukokuussa käynnistyvä peruskorjaus kestää kolme kuukautta.

Helsinki-Vantaan lentokentän pääkiitotie uudistetaan kesällä 2015.

Korjaustyöt supistavat lentoaseman kiitotiekapasiteettia kolmeksi kuukaudeksi. Peruskorjauksen aikana lentoasemalla on käytössä kaksi kiitotietä normaalin kolmen sijaan. Tämä supistaa saapuvan iltapäiväliikenteen kapasiteettia noin 30 prosenttia. Liikenne-ennusteen lähtökohtana on, että peruskorjaus ei vaikuta merkittävästi kesän liikennevolyymeihin. Mahdolliset aikataulumuutokset koskevat pääosin matkustajamääriltään pienimpiä reittejä.

Kiitotie 04R-22L, tutummin kiitotie 1, on Helsinki-Vantaan ensimmäinen kiitotie. Se otettiin käyttöön lentoaseman avajaisten yhteydessä vuonna 1952. Helsinki-Vantaalla on vuorokaudessa keskimäärin 550 operaatiota eli nousua tai laskua, joten kiitotie on kansainvälisestikin mitattuna vilkkaassa käytössä.

Peruskorjauksen kesto on noin 12 viikkoa ja sen arvioidaan valmistuvan elokuun 2015 alussa.

”Peruskorjaus ei tarkoita vain sitä, että kiitotien asfaltti uusitaan. Yli kolmen kilometrin pituisen kiitotien alla on valtava määrä esimerkiksi sähkö- ja telekaapeleita, jotka on otettava huomioon. Pelkästään valaisimia on remontoitavalla alueella lähes 2000, ja kaapelointitöitä on tulossa noin 30 kilometrin edestä”, Finavian apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola kertoo.

Noronen-Juholan mukaan kiitotiehen kohdistuu valtava kuormitus, ja siksi sen rakenteiden on oltava aivan toista luokkaa kuin esimerkiksi moottoriteiden.

Finavia kunnostaa myös muiden lentoasemiensa kiitoteitä. Kesällä 2014 remontoitiin Ivalon lentoaseman kiitotie, ja kesällä 2015 vuorossa ovat Vaasan ja Kittilän kiitoteiden kunnostustyöt.

Lentokoneiden nousu- ja laskeutumissuunnat poikkeavat peruskorjauksen aikana normaalista. Tämä tuo muutoksia kesän ajan lentokonemelun suuntautumiseen. Lentomelu lisääntyy remontin aikana erityisesti Pohjois-Helsingin alueella sekä Keravan suunnalla, erityisesti Keravan keskustan alueella. Lentomelu vähenee touko-kesäkuussa Nurmijärven suunnalla.

Kiitotien peruskorjaus on osa Finavian Helsinki-Vantaalla käynnistämää yli 900 miljoonan euron kehitysohjelman. Investoinnin tarkoituksena on kasvattaa lentoaseman vaihtoliikennekapasiteettia ja valmistaa lentoasemaa palvelemaan 20 miljoonaa vuosittaista matkustajaa vuonna 2020.

Tänä vuonna lentoasemalla on käynnissä pääosin terminaalilaajennukseen valmistelevia töitä. Varsinainen terminaalilaajennus alkaa arviolta vuoden 2016 aikana. Finavian toteuttamat lentoasemainvestoinnit synnyttivät vuonna 2014 yhteensä arviolta 287 henkilötyövuotta 93 prosentin kotimaisuusasteella.

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsinki-Vantaan pääkiitotie remonttiin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat