Kokeile kuukausi maksutta

Finavia aloittaa 35 miljoonan investointiohjelman verkostolentoasemilla

Finavia Oyj aloittaa vuoden 2014 alussa laajan investointiohjelman verkostolentoasemillaan eri puolilla Suomea. Suurimmat hankkeet käynnistyvät Turussa, Ivalossa ja Tampereella, mutta uudistuksia toteutetaan myös muilla verkostolentoasemilla. Yhtiö investoi verkostolentoasemiin alkuvaiheessa yhteensä noin 35 miljoonaa euroa.

Finavia Oyj aloittaa vuoden 2014 alussa laajan investointiohjelman verkostolentoasemillaan eri puolilla Suomea. Suurimmat hankkeet käynnistyvät Turussa, Ivalossa ja Tampereella, mutta uudistuksia toteutetaan myös muilla verkostolentoasemilla. Yhtiö investoi verkostolentoasemiin alkuvaiheessa yhteensä noin 35 miljoonaa euroa.

Turussa Finavia toteuttaa terminaalirakennuksen peruskorjauksen sekä parantaa lentoaseman matkustajille suunnattuja palveluita. Lentoaseman liikennealueella peruskorjataan päällystettyjä alueita kiito- ja rullaustiellä sekä asematasolla. Asematasolle rakennetaan neljä betonista lentokoneen pysäköintipaikkaa. Turussa toteutetaan myös ympäristöhankkeita, joiden ansiosta lentoaseman toiminnan ympäristövaikutukset pienenevät. Lisäksi lentoasemalle hankintaan kaksi talvikunnossapidon harjapuhallinta. Yhteensä Turun lentoasemaa parannetaan pääosin vuoden 2014 aikana noin 14 miljoonalla eurolla.

Ivalon lentoasemalla Finavia suunnittelee sekä terminaalirakennuksen laajennusta että peruskorjaa liikennealueet. Tavoitteena on parantaa lentoaseman toimivuutta ja tehokkuutta, jotta lentoasema palvelee aluettaan mahdollisimman hyvin. Liikennealueiden peruskorjauksella varmistetaan lentoaseman toimintakyky turvallisena ja eri olosuhteissa toimivana lentoasemana. Yhteensä Ivalon lentoasemaa kehitetään noin 9 miljoonalla eurolla.

Tampereella Finavia uudistaa ja laajentaa yhdessä alueen kanssa lentoaseman kakkosterminaalin sekä valmistautuu ykkösterminaalin uudistamiseen. Finavia on tiedottanut Tampereella toteutettavasta investointihankkeesta jo 10. joulukuuta 2014. Lisäksi Finavia valmistelee ympäristöinvestointia, jolla vähennetään jäänpoiston ympäristövaikutuksia. Yhteistyössä alueen kanssa toteutettavien investointien arvo Tampere-Pirkkalan lentoasemalla on noin 5 miljoonaa euroa.

Lisäksi Finavia jatkaa terminaalien kehittämistä Oulussa ja Vaasassa, joissa yhtiö on saamassa päätökseen suuret investointihankkeet. Sekä Oulussa että Vaasassa jatketaan kuitenkin vielä vuonna 2014 lentoaseman matkustajakokemuksen kehittämistä muun muassa matkustajapalveluihin liittyvää automaatiota lisäämällä. Myös lentoasemien ilmettä ja kaupallisia palveluita kehitetään.

Rovaniemellä, Kittilässä ja Kuopiossa Finavia käynnistää matkustajakokemuksen kehittämiseen tähtääviä uudistustöitä. Tämä tarkoittaa muun muassa terminaalin sisätilojen ilmeen uudistamista sekä matkustajille suunniteltujen palveluiden parantamista. Lisäksi Finavia hankkii eri lentoasemilleen ensi vuonna turvatarkastusten analysointilaitteita sekä liikennealueiden kunnossapitoon tarvittavia koneita runsaalla 5 miljoonalla eurolla.

Investoinnit jatkuvat tulevina vuosina

Valtio päätti Finavian pääomittamisesta loppusyksystä 2013. Valtion 200 miljoonan euron pääomitus on korvamerkitty EU-säädösten vuoksi Helsinki-Vantaalle. Pääomituksen ansiosta Finavian oman liiketoiminnan tuottoja voidaan käyttää aiempaa enemmän verkostokenttien ylläpitoon ja kehittämiseen.

Finavian tavoitteena on saada vietyä läpi suurin osa verkostolentoasemien investointiohjelman ensimmäisestä vaiheesta (35 miljoonaa euroa) vuoden 2014 aikana.

”Jatkamme verkostolentoasemien kehittämistä määrätietoisesti myös tulevina vuosina sitä mukaa, kun yhtiön liiketoiminta sen mahdollistaa. Jos kansainvälinen lentoliikenne kasvaa suunnitellusti, Finavialla on kohtuulliset mahdollisuudet kehittää kysyntää vastaavalla tavalla lentoasemiaan. Rahoituksemme on kuitenkin täysin riippuvainen lentoliikenteen kysynnästä”, toimitusjohtaja Kari Savolainen toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Finavia aloittaa 35 miljoonan investointiohjelman verkostolentoasemilla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat