Kokeile kuukausi maksutta

Lounatuulenpuisto Hyvinkäällä valittiin Vuoden 2014 Ympäristörakenteeksi

Vuoden 2014 Ympäristörakenteena on palkittu Lounatuulenpuisto Hyvinkäällä. Rakennustuoteteollisuus RTT:n ja Puutarhaliiton järjestämän kilpailun tulokset julkistettiin 10. helmikuuta Tampereella järjestetyillä Viherpäivillä.

Lounatuulenpuiston ilme vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Puistossa on sekä kävelyreittejä että liikuntamahdollisuuksia kaikenikäisille ja kaikkina vuodenaikoina. Toiminnalliset elementit on yhdistetty hienovaraisesti kokonaisuuteen.

Lounatuulenpuiston kasvivalikoima on erittäin monipuolinen ja esimerkiksi ruskan värit kauniisti hyödyntävä. Puistokalusteiden tehostevärit, viininpunainen ja oranssi löytyvät myös istutuksista. Kasviteemoja ovat Hyvinkäälle ominaiset vanhat koristekasvit ja japanilainen puutarha. Teemat liittyvät kokonaisuuteen hillitysti ja tasapainoisesti. Puistossa voi myös oppia, sillä hyvin sijoitetut kyltit kertovat kävijälle kunkin kasvin nimen.

Puistoa reunustavien talojen tontit on erotettu luontevasti puistosta pengerryksillä, luonnonkivillä ja kasveilla.

Taitavasti toteutettu hulevesijärjestelmä kerää sadevedet kahteen kauniiseen koristelampeen. Reilun kokoiset, kirkasvetisenä pysyneet lammet ovat ilahduttava lisä alueella, jossa on hyvin vähän luonnonvesiä.

Puisto valmistui vuonna 2013 Asuntomessuja varten. Asuinalueelle laadittiin laatukäsikirja, joka on ohjannut myös kasvillisuuden suunnittelua. Puiston hoitoon on panostettu paljon, ja se myös näkyy. Kasvillisuus ja samalla koko puiston taso on kehittynyt huomattavasti.

Kilpailussa myönnettiin kunniakirjat palkitun kohteen rakennuttajalle sekä suunnittelussa ja toteutuksessa keskeisimmin mukana olleille tahoille. Kunniakirjat saivat rakennuttamisesta Hyvinkään kaupungin Tekniikka ja ympäristö, suunnittelusta Hyvinkään kaupungilta Terhi Parkkali-Reskola, Elina Ekroos ja Asako Hashimoto sekä toteutuksesta Hyvinkään kaupungin Alueiden ja Viheralueiden kunnossapito ja Kiviasennus- ja saneeraus Koponen Oy. Lisäksi kunniakirjat luovutettiin erikoiskasveja toimittaneille Huhdan Taimitarha Oy:lle ja Arboretum Mustilalle.

Vuoden Ympäristörakenne -kilpailun tavoitteena on tehdä tunnetuksi tasokkaita ympäristökokonaisuuksia, joissa hyvällä suunnittelulla ja toteutuksella on luotu esteettisesti ja toiminnallisesti kestävä, hyvä ympäristö. Palkinto jaettiin nyt 24. kerran.

Kilpailun tuomaristossa olivat edustettuina Rakennustuoteteollisuus RTT:n, Puutarhaliiton, Kiviteollisuusliiton, Viherympäristöliiton, Suomen Maisema-arkkitehtiliiton, Suomen Arkkitehtiliiton, Suomen Kuntaliiton, ympäristöministeriön ja lehdistön edustajat.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lounatuulenpuisto Hyvinkäällä valittiin Vuoden 2014 Ympäristörakenteeksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat