Kokeile kuukausi maksutta

Kuluttajien asunnonostoaikeet kohenivat yhä

Kuluttajien luottamus talouteen on vahvistunut huhtikuussa jälleen himpun verran. Samaan aikaan myös kuluttajien asunnonostoaikeet ovat kohentuneet jo yli keskiarvon. Tiedot selviävät Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattorista.

Kotitalouksista 7,4 prosenttia ilmoittaa aikovansa ostaa uuden asunnon 12 kuukauden sisällä. Maaliskuussa 2015 osuus oli 6,8 prosenttia ja vuosi sitten huhtikuussa 5,8 prosenttia. Vuodesta 1995 tehdyn barometrin keskiarvolukema on 7,0 prosenttia.

Asuntojen peruskorjausaikeet ovat kohonneet jopa reippaasti kuukautta aiemmasta. Tuoreen kyselyn vastaajista 22,7 prosenttia aikoo peruskorjata asuntoaan vuoden sisällä. Maaliskuussa lukema oli 18,0 prosenttia ja vuosi sitten huhtikuussa 20,7 prosenttia. Barometrin keskiarvolukema on 18,8 prosenttia.

Kuluttajien luottamus talouteen lähestyy keskimääräistä tasoa

Kuluttajien luottamusindikaattori on noussut kuluvan vuoden huhtikuussa lukemaan 11,4, kun se oli maaliskuussa 11,2 ja helmikuussa 10,6. Huhtikuussa 2014 luottamusindikaattori oli lukemassa 3,7. Pitkän aikavälin keskiarvo on 11,8. Kuluttajien luottamusindikaattori on ollut yhtämittaisessa nousussa viime alkusyksystä.

Kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä odotukset omasta ja Suomen taloudesta sekä työttömyydestä ovat parantuneet huhtikuussa jonkin verran maaliskuuhun verrattuna. Sen sijaan arviot kotitalouden säästämismahdollisuuksista ovat heikentyneet, mutta ovat edelleen valoisat. Kuluttajien odotukset omasta taloudesta ovat kohentuneet tasaisesti lokakuusta 2014 alkaen.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin huhtikuussa 1 310 Suomessa asuvaa henkilöä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuluttajien asunnonostoaikeet kohenivat yhä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat