Teollisuuden investoinnit nousevat korkeimmalle tasolle vuosiin – rakennusinvestoinnit kasvavat rajusti

Teollisuuden kiinteät investoinnit Suomessa kasvavat tänä vuonna peräti neljänneksen, ja jos mukaan lasketaan myös energia-alan kiinteät investoinnit, kasvua kertyy viidennes. Teollisuuden rakennusinvestoinnit kasvavat vielä enemmän. Tulokset perustuvat EK:n investointitiedusteluun.

Teollisuuden kiinteät investoinnit Suomessa kasvavat tänä vuonna peräti neljänneksen, ja jos mukaan lasketaan myös energia-alan kiinteät investoinnit, kasvua kertyy viidennes. Teollisuuden rakennusinvestoinnit kasvavat vielä enemmän. Tulokset perustuvat EK:n investointitiedusteluun.

”Investoinnit ovat nyt kääntymässä kasvuun pitkän erittäin heikon kauden jälkeen. Tämä on tietenkin hyvin myönteistä. Pientä lisäystä oli meidän tiedustelun mukaan jo 2014, ja tänä vuonna kasvu olisi siitä vielä kiihtymässä”, EK:n pääekonomisti Penna Urrila totesi lehdistötilaisuudessa.

Pohjakosketus tehdasteollisuuden kiinteissä investoinneissa tapahtui vuonna 2013, jolloin ne olivat Tilastokeskuksen mukaan 3,123 miljardia euroa. EK:n investointitiedustelun ennakkotiedon mukaan tehdasteollisuuden kiinteät investoinnit kasvoivat viime vuonna 6,4 prosenttia 3,323 miljardiin euroon. Tänä vuonna niiden arvoksi ennakoidaan jo 4,155 miljardia euroa. Toteutuessaan lukema on paras sitten vuoden 2008. Kuluvaa vuotta koskeva investointiennuste on myös suurempi kuin edellinen EK:n investointitiedustelu tammikuussa 2015 ennakoi.

Myös energia-alan investoinnit jatkuvat edelleen melko vilkkaina. Tehdasteollisuuden ja energiantuotannon yhteenlaskettujen investointien ennustetaan olevan tänä vuonna 5,999 miljardia euroa. Viime vuonna ne olivat yhteensä 5,001 miljardia euroa.

Teollisuuden rakennusinvestoinnit kasvavat rajusti tänä vuonna, mikäli ne toteutuvat suunnitelmien mukaan. Teollisuusyhtiöt kaavailevat investoivansa 717 miljoonaa euroa rakennuksiin tänä vuonna, kun viime vuonna nämä investoinnit olivat 523 miljoonaa euroa. Kasvua kertyy peräti 37 prosenttia.

EK kysyy erikseen myös rakennusaineteollisuuden investointisuunnitelmia. Toteutuessaan suunnitelmien mukaan ne kasvavat reippaasti viime vuodesta. Viime vuonna alan kiinteät investoinnit olivat 104 miljoonaa euroa, ja tänä vuonna ala arvioi investoivansa 147 miljoonaa euroa. Lukemassa on kasvua 41,6 prosenttia. Tosin viime vuonna alan kiinteät investoinnit olivat laskeneet 17,5 prosenttia edellisvuoden 126 miljoonasta eurosta.

Teollinen tutkimus- ja tuotekehitystoiminta kääntyisi tiedustelun mukaan lievään kasvuun. T&k-menot laskivat hieman viime vuonna, jolloin teollisuusyritykset käyttivät tutkimukseen ja tuotekehitykseen Suomessa 3,116 miljardia euroa. Tänä vuonna t&k-panostusten arvioidaan nousevan 3,178 miljardiin euroon.

Pitkään rapautunut pääomakanta kääntyy kasvuun

Erityisen positiivista investointitiedustelun luvuissa on, että myös teollisuuden pääomakanta kääntyy nyt lievään nousuun, mikäli kiinteitä investointeja koskevat suunnitelmat toteutuvat.

”Nämä luvut eivät ole enää pelkkiä korvausinvestointeja, mitä ne ovat olleet tähän saakka, vaan siellä täytyy olla myös kapasiteetin laajennuksia”, johtaja Jussi Mustonen EK:sta sanoi.

”Huolenaiheena on ollut pitkään se, että vaikka investoinnit olisivat olleet kasvussakin joinakin vuosina, ne eivät ole kasvaneet tarpeeksi kattamaan fyysistä kulumista, eli pääomakanta on rapautunut.”

Mustonen huomauttaa kuitenkin, että vaikka suunta nyt onkin oikea, pääomakanta nousee investointien toteutuessa vasta vuoden 2000 tasolle. Pääomakanta jää vielä huomattavasti alle vuotta 2010 edeltävien vuosien tason.

”Meidän pitäisi päästä pysyvästi neljän miljardin tasolle, mielellään vaikka viiteen, jolloin olisimme investointitasossa, että tuotantopohja pysyy yllä ja ehkä kasvaa. Nämä luvut pysäyttävät heikkenemisen”, Urrila totesi.

Urrilan mukaan tiedustelun investointisuunnitelmat ovat yleensä toteutuneet hyvällä todennäköisyydellä, koska tiedustelun otos on niin kattava. Hän huomauttaa kuitenkin, että suunnitelmien ajoituksessa saattaa olla heittoa, eli nyt kaavaillut suunnitelmat saattavat toteutua vasta vuonna 2016.

EK:n investointitiedustelu tehtiin huhti-toukokuussa. Tiedusteluun vastasi 311 tehdasteollisuusyritystä. Niiden investoinnit kattavat noin 80 prosenttia tehdasteollisuuden kaikista investoinneista.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Teollisuuden investoinnit nousevat korkeimmalle tasolle vuosiin – rakennusinvestoinnit kasvavat rajusti”

Jätä kommentti