Kokeile kuukausi maksutta

Teollisuuden investoinneissa lieviä kasvuodotuksia – investoinnit rakentamiseen laskevat rajusti

Teollisuuden kiinteät investoinnit Suomeen kääntyvät tänä vuonna vajaan kolmen prosentin kasvuun. Kun mukaan lasketaan myös energia-alan investoinnit, kiinteät investoinnit kasvavat vajaan prosentin. Satsaukset tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan sen sijaan laskevat. Myös teollisuuden kiinteät investoinnit rakentamiseen supistuvat reippaasti. Tulokset perustuvat EK:n keväällä tekemään investointitiedusteluun.

Teollisuuden kiinteät investoinnit Suomeen kääntyvät tänä vuonna vajaan kolmen prosentin kasvuun. Kun mukaan lasketaan myös energia-alan investoinnit, kiinteät investoinnit kasvavat vajaan prosentin. Satsaukset tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan sen sijaan laskevat. Myös teollisuuden kiinteät investoinnit rakentamiseen supistuvat reippaasti. Tulokset perustuvat EK:n keväällä tekemään investointitiedusteluun.
Kuuntele juttu

Viime vuonna teollisuuden kiinteät investoinnit vielä laskivat parilla prosentilla. Investointien arvo oli 3,482 miljardia euroa. Tänä vuonna teollisuuden kiinteiden investointien arvoksi ennakoidaan 3,578 miljardia euroa.

”Odotettu pieni kasvu teollisuuden investointeihin on tietenkin myönteinen uutinen pitkään jatkuneen heikon vaiheen jälkeen. On kuitenkin ennenaikaista puhua mistään merkittävästä investointiaallosta, sillä investointien taso jää vielä matalaksi. Kevään aikana ilmoitetut investointihankkeet näkyvät vasta tulevien vuosien lukemissa”, EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila toteaa.

Energia-alan investoinnit jatkuvat edelleen melko vilkkaina. Tehdasteollisuuden ja energiantuotannon yhteenlaskettujen investointien ennustetaan olevan tänä vuonna 5,319 miljardia euroa. Viime vuonna ne olivat yhteensä 5,207 miljardia euroa.

EK kysyy myös erikseen rakennustuoteteollisuuden investointisuunnitelmia. Toteutuessaan suunnitelmien mukaan niissä ei tapahdu suurta muutosta viime vuoteen verrattuna. Viime vuonna alan kiinteät investoinnit olivat 89 miljoonaa euroa, ja tänä vuonna ala arvioi investoivansa 92 miljoonaa euroa. Lukemassa on kasvua 2,7 prosenttia.

Teollinen tutkimus- ja tuotekehitystoiminta jatkaa tiedustelun mukaan supistumista sekä kotimaassa että ulkomaisissa tytäryhtiöissä. T&k-menot kääntyivät laskuun jo viime vuonna, jolloin teollisuusyritykset käyttivät tutkimukseen ja tuotekehitykseen Suomessa 3,207 miljardia euroa. Tänä vuonna t&k-panostusten arvioidaan laskevan 3,039 miljardiin euroon.

Teollisuuden pääomakanta jatkaa kutistumistaan, sillä pääoman kuluminen on lähes kaikilla toimialoilla edelleen selvästi suurempaa kuin uudet investoinnit.

”Vaikka uusimman tiedustelun tulokset ovat edelliskertaa paremmat, on vielä pitkä matka investointivetoisen kasvun käynnistymiseen. Lisäksi teollisen t&k-toiminnan jatkuva supistuminen kertoo Suomen talouden murroksen jatkumisesta”, johtaja Jussi Mustonen EK:sta sanoo.

Rakennusinvestoinnit supistuvat reippaasti

Teollisuuden investoinnit rakentamiseen supistuvat rajusti tänä vuonna, mikäli ne toteutuvat suunnitelmien mukaan. Mustonen korostaa teollisuuden investointisuunnitelmien ennustamisen olevan hyvin vaikeaa, sillä niille on tyypillistä, että yritykset saattavat muuttaa suunnitelmiaan taloudellisen tilanteen muutosten mukaan.

Teollisuusyhtiöt kaavailevat investoivansa 193 miljoonaa euroa rakennuksiin tänä vuonna, kun viime vuonna ne olivat 521 miljoonaa euroa. Pudotusta kertyy peräti 63 prosenttia.

Sen sijaan maa- ja vesirakentamiseen teollisuusyhtiöt suunnittelevat panostavansa huomattavasti enemmän kuin viime vuonna. Viime vuonna nämä investoinnit olivat 68 miljoonaa euroa, ja tänä vuonna niiden ennakoidaan olevan 222 miljoonaa euroa. Kasvua tulee peräti 228 prosenttia.

Kun lasketaan nämä teollisuuden rakentamiseen liittyvät investointisuunnitelmat yhteen, niiden arvioidaan painuvan tänä vuonna yhteensä 415 miljoonaan euroon. Viime vuonna ne olivat yhteensä 589 miljoonaa euroa. Laskua kertyy 30 prosenttia.

Urrila selittää suurelta vaikuttavia muutosprosentteja sillä, että yksittäiset rakennusprojektit ovat niin suuria. Tällöin niiden ajoitus voi aiheuttaa suuria vaihteluita eri vuosien välillä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Teollisuuden investoinneissa lieviä kasvuodotuksia – investoinnit rakentamiseen laskevat rajusti”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat