Kokeile kuukausi maksutta

Keskustakirjasto sai rakennusluvan

Helsingin rakennuslautakunta myönsi rakennusluvan sekä rakennustöiden aloittamisoikeuden keskustakirjastolle. Rakennuksen suunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto ALA Oy.

Kirjaston julkisivumateriaalina käytetään suomalaista kuultokäsiteltyä puuta ja kirkasta lasia, jossa on paikoittain rasteripainatusta. Vesikate on valkoista kermiä.

Kirjaston arkkitehtuurikilpailun tuomaristo ja Helsingin kaupunkikuvaneuvottelukunta näkevät keskustakirjaston viimeistelevän Töölönlahden alueen hienolla tavalla. Tuomariston mielestä kirjastolla on edellytykset nousta merkkirakennukseksi.

Keskustakirjastossa on kolme hyvin erilaista kerrosta. Maantasokerros lomittuu osaksi torin, puiston ja katujen muodostamaa julkista tilaa. Sinne sijoitetaan muun muassa elokuvateatteri, monitoimisali, näyttelyalue sekä kahvila-ravintola. Kolme sisäänkäyntiä on suunniteltu siten, että jalankulkijat voivat taittaa arkisia matkojaan myös talon läpi. Kansalaistorin yläpuolelle levittäytyvä lippa suojaa pieniä ulkoilmatapahtumia.

Kirjaston kokoelmat sijoitetaan rakennuksen kolmanteen kerrokseen avarien kaupunkinäkymien ääreen. Moneen tasoon asettuvan lattian ja kumpuilevan katon väliin muodostuu suuri ja valoisa yhtenäinen tila. Kesäisin kaupunkilaiset saavat käyttöönsä myös Kansalaistorin suuntaan avautuvan parvekkeen, joka on samalla korkeudella Eduskuntatalon sisäänkäynnin kanssa.

Kahden näyttävän kerroksen väliin sijoittuu rouheampi ja rennompi kerros, jossa on tilaa kaupunkilaisten omalle luovuudelle ja yhteistyölle. Siellä ovat yleiseen käyttöön tarkoitetut studiot, pelihuoneet ja ryhmätyötilat.

Kirjaston sisäänkäyntien lähelle on suunniteltu yhteensä 200 polkupyöräpaikkaa. Sisällä on kokoontumistiloja yhteensä noin 3380 henkilölle. Rakennus on suunniteltu esteettömäksi.

Keskustakirjaston suunnittelu jatkuu

Rakennusluvan myöntämisen jälkeen suunnittelijat viimeistelevät, tavanomaiseen tapaan, kirjastorakennuksen erityissuunnitelmat. Myös paloturvallisuuteen liittyviä yksityiskohtia tarkennetaan.

Rakennusvalvonta on määrännyt kohteeseen ulkopuolisten asiantuntijoiden tarkastuksia, joilla varmistetaan suunnittelun ja rakentamisen laatua. Työmaan suunnittelussa huomioidaan muun muassa läheisten makasiinirakennusten suojaaminen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Keskustakirjasto sai rakennusluvan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat