Kokeile kuukausi maksutta

Kainuun uuden sairaalan yleissuunnitelma valmistui

Kainuun uuden sairaalan yleissuunnitelma on valmistunut. Suunnitelmassa sairaalan koko on 47 000 bruttoneliömetriä.

Kuvassa nykyinen Kainuun keskussairaala. Uuden sairaalan rakentamispäätös puuttuu vielä.

Suunnitelma perustuu yhdessä sairaalan henkilöstön kanssa laadittuun tilaohjelmaan, jossa on määritelty vaatimukset yksiköiden huoneille sekä muiden tilojen ominaisuuksille.

Kainuun uuden sairaalan pääosan muodostaa nykyisen potilastornin taakse rakennettava uudisrakennus, johon sijoittuvat sairaalan päivystävät osat, kiireettömän hoidon palvelut sekä vuodeosastot. Myös Kajaanin kaupunkialueen terveyskeskuksen vastaanotto- ja vuodeosastotoiminta yhdistyvät osaksi sairaalaa.

Kuntotutkimusten perusteella on arvioitu, että nykyisen keskussairaalan matalat rakennusosat voidaan saneerata uuteen käyttöön. Vaihtoehtoisesti tilat voidaan korvata uudisrakennuksella. Yleissuunnitelmassa tiloihin on sijoitettu muun muassa psykiatrisen hoidon tiloja, koulutus- ja kokoustiloja sekä sairaalan ravintola. Tältä osin suunnitelma täsmentyy alkusyksyn aikana.

Asiakkaiden, henkilöstön ja tavaran kulkuun tehokkuutta

Keskeinen osa suunnitelmaa on toimiva logistiikka eli sujuva ihmisten ja materiaalin kulku sairaalassa. Asiakkaiden, henkilöstön ja tavaran sisäänkäynnit on suunniteltu rakennuksen eri sivuille turvallisen ja sujuvan liikenteen mahdollistamiseksi. Materiaalien hallinnassa ja kuljettamisessa hyödynnetään muun muassa automatisoituja varastoja ja putkijärjestelmiä.

Toteutuksen kannalta olennaista on, että suunnitelma mahdollistaa vaiheittaisen rakentamisen. Kainuun uuden sairaalan tavoitteena on hyödyntää myös puurakentamista. Puuta suunnitellaan käytettäväksi erityisesti vuodeosastokerroksissa.

Kainua on Suomen ensimmäinen sairaalarakentamisen allianssihanke

Kainuun sairaalahanke on saanut nimekseen Kainua – Kainuun uusi sairaala -allianssi. Allianssi on perustanut sairaala-alueelle oman toimiston, jossa sairaalan käyttäjät, suunnittelijat ja rakentajat toimivat yhteisissä tiloissa. Suunnittelussa hyödynnetään myös virtuaalista 3D-tilaa, jossa voi tutustua eri vaihtoehtoihin ja ratkaisuihin.

Allianssiurakan tilaajana toimiva Kainuun sote -kuntayhtymä on arvioinut rakennushankkeen kustannuksiksi 105 miljoonaa euroa, jonka lisäksi sairaalalaitteisiin on varattu 15 miljoonaa euroa.

Allianssin kehitysvaiheen tehtävänä on kesään 2016 mennessä laatia suunnitelmat sekä sitova tavoitekustannus rakentamisen toteuttamiseksi. Tämän jälkeen tilaaja voi tehdä rakentamispäätöksen. Uuden sairaalan ensimmäisten osien arvioidaan valmistuvan vuoden 2018 lopulla.

Kainua – Kainuun uusi sairaala-allianssi

  • Pääurakoitsijana Skanska Talonrakennus Oy, talotekniikan urakoitsijana Caverion Suomi Oy
  • Suunnittelijoina Sweco Architects Oy, Sweco Talotekniikka Oy, Sweco Rakennetekniikka Oy ja Sweco PM Oy
  • Tilaajana Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Kainuun sote)

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kainuun uuden sairaalan yleissuunnitelma valmistui”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat