Kokeile kuukausi maksutta

Kainuun allianssisairaalan suunnittelu on alkanut

Uuden sairaalan kehitysvaiheen on arvioitu kestävän noin 14 kuukautta. Lopullinen rakentamispäätös noin 120 miljoonan euron hankkeesta tehdään aikaisintaan kesäkuussa 2016.

Kuvassa nykyinen Kainuun keskussairaala. Uuden sairaalan rakentamispäätös puuttuu vielä.

Investointipäätöksen tekee Kainuun soten kuntayhtymän valtuusto. Myös mukana olevat kunnat tekevät omat investointipäätöksensä.

Uuden sairaalan rakentaa Skanska ja talotekniikan urakoi Caverion. Suunnittelijoiksi ja projektinjohtoasiantuntijoiksi on valittu Swecon PM-, Talotekniikka-, Architects- ja Rakennetekniikka -yksiköt.

”Kainuun uuden sairaalan pitää olla elinkaarikustannuksiltaan nykyistä kiinteistöä alemmalla tasolla, ja rakennuksen ratkaisut tukevat operointikustannusten alentamista ja tuottavuuden kehittämistä”, hankkeen johtaja, ylilääkäri Jukka Juvonen sanoo.

Allianssia johtaa Skanska, ja hanke toteutetaan lean-periaatteiden mukaisesti. Rakentaminen ja käyttöönotto tahdistetaan nykyisen sairaalan toiminnan mukaan, jotta esimerkiksi päivystystoiminta ei katkea lainkaan.

Nopean aloituksen ohjelma

Reilun vuoden mittaisen kehitysvaiheen aikana tehdään yleissuunnitelmien lisäksi kuntotutkimuksia ja arvioidaan, mitkä keskussairaalan vanhoista osista voidaan hyödyntää osana uutta sairaalaa. Osa sisäilmaongelmista kärsivistä rakennuksista on jo purettu tai poistettu käytöstä. Sairaala-alue on maakuntakaavassa merkitty kulttuurihistorialliseksi alueeksi.

”Suunnittelukustannukset sisältyvät hankkeeseen. Ensimmäisen vaiheen osuus hankkeen tavoitekustannuksista on noin 7,5 miljoonaa euroa”, allianssin projektijohtaja Jari Törnqvist Skanskalta kertoo.

Kehitysvaihetta on vauhditettu muutaman viikon kestävällä nopean aloituksen ohjelmalla. Tilaajalla Kainuun sotella on sairaalan toiminnalle asetettuja tavoitteita, jotka allianssilaiset muuttavat suunnittelun ja rakentamisen tavoitteiksi.

”Kehitysvaiheeseen kannattaa panostaa. Tämän vaiheen aikana oikeasti suunnitellaan mitä suunnitellaan ja tarkennetaan myös aikatauluja”, Sweco PM:n toimitusjohtaja Maija Jokela kertoo.

Kehitysvaiheen aikana tai jälkeen on mahdollista, että allianssi ei jatku. Siitä voi myös irtautua joku allianssiin valittu.

”Se ei vaikuta suunnittelutyöhön, sillä se on hyväksyttävä asia ja tiedossa alusta lähtien. Me olemme mukana sillä asenteella, että tätä päästään tekemään loppuun asti, kun tavoitekustannus on oikea”, Jokela jatkaa.

Sweco Architects vastaa arkkitehti- ja pääsuunnittelusta ja on vahvasti mukana toiminnallisuuden suunnittelussa yhdessä Sweco PM:n kanssa. PM:lle kuuluvat lisäksi rakennuttamisen asiantuntijatehtävät, lean-osaaminen ja riskien tunnistaminen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kainuun allianssisairaalan suunnittelu on alkanut”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat