Kokeile kuukausi maksutta

”Harva rakentaja ehtii vanhuuseläkkeelle – maksajiksi kyllä kelpaavat”

Kansanedustaja Anna Kontula (vas.) vastustaa työeläkejärjestelmää koskevaa lakimuutosta.

Kansanedustaja Anna Kontula (vas.) vastustaa työeläkejärjestelmää koskevaa lakimuutosta.

Esimerkiksi rakennusmiehet saisivat hänen mukaansa jättää hyvästit eläkepäiville, sillä heidän elinajanodotteena on niin matala. Kontula otti asiaan kantaa eduskunnan täysistunnossa pitämässään puheessa.

Esityksen mukaan alin eläkeikä sidottaisiin elinajanodotteeseen. Esityksen mukaan eläkeikää nostettaisiin asteittain 65 vuoteen, minkä jälkeen se sidottaisiin keskimääräiseen elinajanodotteeseen. Tarkoituksena on säilyttää saavutettu eläkeajan ja työssäoloajan välinen suhde myös siinä tapauksessa, että ihmiset tulevaisuudessa eläisivät entistäkin vanhemmiksi.

Uudistus ei Kontulan mukaan kuitenkaan huomioi, että erot väestöryhmien elinajanodotteissa ovat suuria. Tällä hetkellä hyvätuloinen 35-vuotias mies voi odottaa elävänsä 82 -vuotiaaksi, kun taas pienituloisten miesten elinajanodote on 69,5 vuotta.

”Hyvästit eläkepäiville”

Tuloluokkien väliset erot ovat kasvaneet Kontulan mukaan yhtä jalkaa tuloerojen kasvun kanssa 1990-luvun taitteesta lähtien. Koska tuloerot jatkavat kasvuaan, ei hänen mukaansa ole mitään syytä olettaa elinaikaerojen tasaantuvan lähitulevaisuudessa.

Käytännössä tämä tarkoittaa Kontulan mukaan sitä, että varsinkin alimpien tuloluokkien miehet saavat heittää hyvästit eläkepäiville. Hän ottaa esimerkiksi rakennusalan, jolta nykyisinkin eläköidytään varhain, keskimäärin noin 58-vuotiaana. Harva yli kuusikymppinen jaksaa kiipeillä telineillä sateessa tai päällystää moottoritietä helteessä.

”Rakentajat myös kuolevat varhain, sillä alalla on paljon juuri niitä pienituloisia miehiä, joiden keskimääräinen elinajanodote jää uudistuksen laskukaavalla alle vanhuuseläkkeen alarajan”, Kontula sanoo.

”Vaikka tulevaisuudessa hyvin harva rakentaja ehtii vanhuuseläkkeelle, maksajiksi he kyllä kelpaavat. Koska rakentajien työurat usein alkavat viimeistään parikymppisenä, saattaa eläkemaksuvuosia kertyä hyvinkin saman verran kuin korkeakoulutetulla, joka jaksaa töissä vanhemmaksi”, Kontula sanoo.

Niin sanotun työnsankarieläkkeen tuominen lakiin ei muuta hänen mukaansa kokonaiskuvaa, sillä sen tiukkoihin ehtoihin mahtuvat yleensäkin äärimmäisen harvat – joidenkin arvioiden mukaan noin pari tuhatta henkilöä kustakin ikäluokasta. Työuraeläkkeen saamiseen vaaditaan kutakuinkin yhtäjaksoista, virallisista rekistereistä todennettavaa työuraa, jollaista kausi- ja suhdanneherkällä rakennusalalla on tuskin kenelläkään.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “”Harva rakentaja ehtii vanhuuseläkkeelle – maksajiksi kyllä kelpaavat””

  1. Näinhän se asia on kyseisellä alalla että hyvin harva jos ainutkaan pääsee eläkkeelle terveenä. Pitkäjaksoista ja täysipäiväistä työuraa on harvalla kun ala on kumminkin kausiluontoista ja on aika normaalia että talvet ollaan lomalla ja kesällä taas jossain muualla. Pitää muistaa että tämä eläkeuudistus ei ole vielä lakiin lyöty vaan vieläkin asiaan voi ja pitääkin koittaa vaikuttaa!

  2. Eläkkeesi suuruus jos sinne asti elät on 40% nyky tuloistasi. 3000 euron tulosta se tekee 1200 euroa, pärjäätkö tällä summalla laske ja masennu.

  3. On rakennusmiehiä ja ”rakennusmiehiä”. Toiset ovat kallistelleet vatupassin sijaan ihan jotain muuta enkä usko, että työeläkettä on juuri kertynyt vuosikymmenten olosta kortistossa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat