Putkivuoto aiheutti porraskuilun sortumisvaaran

Porraskuilun kallistuma ja sortumisvaara aiheutti kirkkonummelaisen taloyhtiön asukkaille viiden kuukauden evakkoreissun.

Taaimmainen porraskuilu oli kallistunut noin puoli astetta ennen korjauksia.

Viime keväänä kirkkonummelaisen vuokra-asuntoyhtiö Hopeahaan H-rapun ylimmän neljännen kerroksen asukkaat ihmettelivät porraskuilun seiniin ilmestyneitä näkyviä halkeamia. Portaiden yläosassa alkoi näkyä miehen sormen mentäviä, jopa viiden sentin siirtymärakoja. Porraselementtien liitoksissa näkyi siirtymistä johtuvia murtumia.

”Kun rakennusvalvonta ja paloviranomaiset saapuivat paikalle, tilanne oli sillä selvä. Porraskuilussa oli olemassa sortumisvaara, ja asukkaille annettiin kahdeksan tuntia aikaa poistua asunnoista”, Hopeahaan omistavan Kirkkonummen Vuokra-asuntojen toimitusjohtaja Juha Marjamo kertoo.

Koska kyseessä ei ollut terveysviranomaisten asettama kielto, vuokra-asuntoyhtiöllä ei ollut velvollisuutta etsiä asukkaille sijaisasuntoa, mutta väistöasunnot saatiin kuitenkin järjestettyä.

Porraskuilun ongelmia ei ulkoapäin huomannut, sillä se oli kallistunut noin puolen asteen verran. Sisälläkin pellillä peitetyt liitoskohdat olivat piilossa.

”Porrassyöksyt olivat irronneet tasoistaan, ja tukipinta oli pienentynyt. Alunperin sitä oli ollut noin 90 milliä. Keväällä ylimmästä syöksystä oli poistunut noin 50 milliä”, kohteen suunnittelusta vastannut Wisegroupin suunnittelupäällikkö Veikko Paronen kertoo.

Hopeahaassa tehtiin mittavat peruskorjaukset vuosituhannen vaihteessa 1998–2001. Yhtiön vuonna 1969–1972 valmistuneisiin porraskäytäviin rakennettiin myös hissit. Uudet porrashuoneet rakennettiin rakennuksen ulkopuolelle erillisinä kuiluina.

Vesi vei maat

Korjausten aloitus viivästyi monella kuukaudella kunnan rakennusvalvonnan ruuhkan vuoksi. Itse korjaus sujui hyvässä tahdissa, sillä peruskorjausten aikainen porrashuoneen suunnittelija löytyi helposti.

Suunnittelija Veikko Paroselle kallistumat ja halkeamat tulivat yllätyksenä. ”Monia kysymyksiä se herätti, sillä perustus oli ihan normaali eivätkä kuormatkaan olleet suuria”, Paronen sanoo.

Ennen varsinaisia korjauk­sia porrassyöksyt tuettiin väliaikaisesti kiinnittämällä porrashuoneen seinät rakennuksen seinään joka kerroksen tasolta. Myös itse porrassyöksyt tuettiin väliaikaisesti.

Kun porraskuilun anturaa alettiin kaivaa esille, vesi alkoi pulputa kaivantoon. Kunnan runkovesilinjasta löydettiin putkirikko, jonka vedet olivat huuhtoneet maat anturan alta. Runkovesilinjan sijainti tuli korjaajille täytenä yllätyksenä, sillä sen sijainnista ei kunnaltakaan löytynyt mitään tietoa.

”Gesterby on yksi 1960–70-luvun aluerakentamiskohde, joten ilmeisesti kovassa kiireessä dokumentointi on jäänyt vajaaksi”, Marjamo toteaa.

Porraskuilun esiinkaivettu antura vakautettiin teräspaaluilla. Uusi teräspaalutus ja vanha sokkeli sidottiin uusilla anturoilla yhteen.

”Kallistumaa ei oikaistu, vaan katsoimme, että teräspaalut ja teräksiset kulmatuet sekä uusi valu olivat riittäviä toimenpiteitä. Lisäksi porrashuoneessa porrassyöksyjen tukipintoja levennettiin teräsputkilla, jotka ovat kiinni seinässä ja tasolaatoissa”, Paronen kertoo.

Porraskuilu pultattiin erillisillä teräslaatoilla talon runkoon. Porraselementit uusittiin tai korjattiin siltä osin kuin oli tarpeen ja liitettiin takaisin kuilun runkoon.

Teräspaalutusten yhteydessä korjaajat kohtasivat vielä yhden yllätyksen puuttuvien putkistokarttojen vuoksi. Yksi teräspaalu lävisti yllätyksenä löytyneen viemärinlinjan. Se saatiin korjattua samassa yhteydessä.

Korjauskustannukset olivat kymmeniä tuhansia euroja. ”Alle sadan tuhannen euron kuitenkin jäädään. Vakuutuksesta ei korvauksia saa, mutta Kirkkonummen kunnan kanssa tässä vielä käydään tiukkoja keskusteluita”, isännöitsijä Juha Marjamo sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Putkivuoto aiheutti porraskuilun sortumisvaaran”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat