Kokeile kuukausi maksutta

Kuluttajien asunnonostoaikeet vähentyneet loppuvuonna

Kuluttajien talousluottamus on kääntynyt jälleen laskuun joulukuussa, kun marraskuussa koettiin hetkellinen nousu. Myös kuluttajien asunnonostoaikeet ovat laskeneet loppuvuodesta. Tiedot selviävät Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattorista.

Kotitalouksista 5,9 prosenttia ilmoittaa nyt aikovansa ostaa uuden asunnon 12 kuukauden sisällä. Asunnon ostoa kaavailevien kotitalouksien osuus oli kuukausi sitten 6,9 prosenttia ja vuosi sitten joulukuussa 5,2 prosenttia. Vuodesta 1995 tehdyn barometrin kaikkien aikojen alin lukema on 4,1 prosenttia ja keskiarvolukema 7,0.

Sen sijaan asuntojen peruskorjausaikeet ovat himpun verran nousseet kuukautta aiemmasta. Tuoreen kyselyn vastaajista 18,7 prosenttia aikoo peruskorjata asuntoaan vuoden sisällä. Kuukautta aiemmin lukema oli 18,5 prosenttia ja vuosi sitten joulukuussa 17,8 prosenttia. Barometrin keskiarvolukema on 18,8 prosenttia.

Kuluttajien luottamus selvästi alle keskiarvon

Kuluttajien luottamusindikaattori osoittaa joulukuussa lukemaa 2,4, kun se oli marraskuussa 4,7 ja lokakuussa 1,3. Joulukuussa 2014 luottamusindikaattori oli lukemassa 4,4. Pitkän aikavälin keskiarvo on 11,7.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin joulukuussa 1 220 Suomessa asuvaa henkilöä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuluttajien asunnonostoaikeet vähentyneet loppuvuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat