Kuluttajien asunnonostoaikeet nousseet loppukesällä

Kuluttajien talousluottamus on kääntynyt kesä-heinäkuussa koetun notkahduksen jälkeen hienoiseen nousuun elokuussa. Samalla myös kuluttajien asunnonostoaikeet ovat vahvistuneet. Tiedot selviävät Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattorista.

Kotitalouksista 7,2 prosenttia ilmoittaa nyt aikovansa ostaa uuden asunnon 12 kuukauden sisällä. Asunnon ostoa kaavailevien kotitalouksien osuus oli kuukausi sitten 6,7 prosenttia ja vuosi sitten elokuussa 7,3 prosenttia. Kuluvan vuoden kesäkuussa lukema oli vain 4,4 prosenttia. Vuodesta 1995 tehdyn barometrin kaikkien aikojen alin lukema on 4,1 prosenttia ja keskiarvolukema 7,0.

Myös asuntojen peruskorjausaikeet ovat hieman kohonneet kuukautta aiemmasta. Tuoreen kyselyn vastaajista 19,2 prosenttia aikoo peruskorjata asuntoaan vuoden sisällä. Kuukautta aiemmin lukema oli 19,0 prosenttia ja vuosi sitten elokuussa 19,7 prosenttia. Barometrin keskiarvolukema on 18,8 prosenttia.

Kuluttajien luottamus alle keskiarvon

Kuluttajien luottamusindikaattori osoittaa elokuussa lukemaa 8,3, kun se oli heinäkuussa 6,9 ja kesäkuussa 10,8. Elokuussa 2014 luottamusindikaattori oli lukemassa 2,2. Pitkän aikavälin keskiarvo on 11,8.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin elokuussa 1 284 Suomessa asuvaa henkilöä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuluttajien asunnonostoaikeet nousseet loppukesällä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat