Talous Rakennuslehti Yksi kommentti

Vanhojen omakotitalojen hinnat säilyivät lähes ennallaan loppuvuonna

Vanhojen omakotitalojen hinnat säilyivät viime vuoden viimeisellä neljänneksellä lähes ennallaan edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, ilmenee Tilastokeskuksen tilastoista.

Vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat koko maassa keskimäärin 0,1 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Pääkaupunkiseudulla hinnat kohosivat vuosineljänneksen aikana 3,7 prosenttia, kun taas muualla Suomessa ne laskivat 0,3 prosenttia.

Vuotta aiempaan verrattuna hinnat nousivat. Koko Suomen osalta vanhojen omakotitalojen hinnat kohosivat 1,1 prosenttia vuoden takaisesta nousun ollessa pääkaupunkiseudulla 3,5 prosenttia ja muualla Suomessa 0,8 prosenttia.

Pääkaupunkiseudun osalta on pidettävä mielessä, että omakotitalokauppoja tehdään vuosineljänneksen aikana melko vähän. Tällöin muutama hyvin suuri kauppa saattaa heilauttaa keskihintaa jo melkoisesti. Vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä kauppoja tehtiin pk-seudulla kaikkiaan vain 161 kappaletta.

Koko maassa vanhojen omakotitalojen keskimääräinen neliöhinta oli 1 544 euroa vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä. Pääkaupunkiseudulla omakotitalojen keskimääräinen neliöhinta oli 3 090 euroa. Muualla maassa keskimääräinen neliöhinta oli 1 449 euroa.

Pientalotonttien hinnat nousivat vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä koko maassa 13,2 prosenttia edellisestä neljänneksestä mutta laskivat 2,6 prosenttia edellisvuodesta. Pientalotontin keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli 24,6 euroa ja keskimääräinen tontin pinta-ala oli 2368 neliömetriä.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen kiinteistöjen hintaindeksistä, jonka laadinnassa käytetään Maanmittauslaitoksen ylläpitämän kiinteistöjen kauppahintarekisterin tietoja.

Keskustelu artikkelista: 1 kommentti

  • Vanhojen omakotialojen ja rivitalojen hinnoissa on kupla puhkeamassa, kun niiden rakennusvirheistä johtuvien korjautarpeiden tieto saa huomiota julkisuudessa.
    Olisi aika aloittaa keskustelu näiden kohdalla lisärakennusoikeuden myöntämisestä yhtiöille. Tällä menettelyllä olisi mahdolista saada ok- ja rivitalojen purkaminen sekä uudelleen rakentaminen taloudellisesti mahdolliseksi. Lähivuosina tulemme näkemään pienten taloyhtiöiden taloudellisia umpikujia.

    Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia