Ilpo Kokkila: Yhteiskunta oli kyllästynyt neljän suuren markkinadominointiin 1980-luvulla

SRV:n pääomistaja Ilpo Kokkila kuvaa Rakennuslehden 50-vuotisjuhlien erikoisnumerossa työuraansa rakentajana.

Ilpo Kokkila

”Teekkariaikana suuri juttu oli, kun olin tekemässä A-betonilla Porin Linnansillasta diplomityötäni. Silta rakennettiin Freivorbau-menetelmällä, johon työkin liittyi. Silloin tuntui, ettei sen tärkeämpää hommaa tule eteen.

Vuodesta 1974 olin Perusyhtymässä, jossa avaukset itään päin olivat hienoja kokemuksia. Olympia-hotellin rakentaminen Tallinnaan vuosina 1979–1980 olympialaisia varten oli ensimmäinen, jossa olin mukana. Perusyhtymässä teimme monta hienoa taloa myös kotimaahan. Esimerkiksi Koskelantien ja Mäkeläntien kulmaan Helsingissä rakennettiin Amerin pääkonttori, joka oli yksi hienoimmista. Urakoimme sitä yhdessä Puolimatkan kanssa.

Vuonna 1987 perustimme oman yhtiön, SRV Viitoset. Yhtäkkiä olimme yrittäjiä ja kaikki asiat olivat omissa käsissä. Ajattelimme muiden perustajien kanssa, että kyllä me pärjäämme, kun olemme olleet isossa firmassa töissä ja meillä on hyvät koulutukset. Kukaan ei osannut kuitenkaan kuvitella siinä vaiheessa, että tulevaisuus voi – varmaan hyvän onnen takia – olla niin hyvä.

Ensimmäinen urakka oli Kampin palvelutalo Helsingin kaupungille ja melko pian sen jälkeen kovaa kiistaa aiheuttanut Rakveren lihanjalostuskombinaatti Virossa.

Ruokahalu kasvoi syödessä

Pian toiminta laajeni. Sanonta ruokahalu kasvaa syödessä päti meihinkin.

Neljällä isolla rakennusliikkeellä oli silloin 60 prosenttia rakentamisen markkinoista. Haka ja Polar olivat ostaneet idänkaupasta tulleilla rahoilla omistukseensa pienempiä rakennusliikkeitä ympäri Suomea. Yhteiskunta oli kyllästynyt neljän suuren markkinadominointiin, ja uudenlaiselle toimijalle oli tilaa.

Ostimme Tallinnassa sijaitsevan Viru-hotellin huutokaupasta ja saneerasimme sen. Se on edelleen SOK:n vuokraamana Pontoksen omistuksessa. Helsingin Kampin rakentaminen toi toimintaamme uudenlaista uskottavuutta. Ennen Kamppia isoin tilaajamme oli 4–5 vuotta Nokia. Kampin jälkeen iso virstanpylväs on ollut Helsingin Kalasatama, josta on käyty lähes yhtä iso vääntö kuin Kampista aikanaan.

Urani suurin highlight on SRV:n porukka. Se on suuren kiitollisuuden aihe.

Vuosien varrella on ollut monta vaikeaa paikkaa. Ensimmäinen oli, kun olin teekkariaikana vastaavana mestarina Helsingin Linnunlaulussa siltatyömaalla, joka sortui rakennusaikana. Toinen oli firmaa perustettaessa kova paine kilpailijoiden taholta. Kolmas oli ehkä Kampin keskuksen projektin alussa, kun samanaikaisesti neuvoteltiin rahoituksesta ja haettiin hankkeelle uskottavuutta. Isompien kilpailijoiden tuomassa paineessa SRV:n oli vain painettava pää alas ja jatkettava työtä.

En usko yksin jättäväni kädenjälkeä historiaan, mutta SRV varmasti jättää. Yhtiö muutti 1990-luvun alussa rakentamisen käytäntöjä, kun moderneja urakkamalleja otettiin käyttöön. Projektinjohtourakka oli aluksi monille vaikea, mutta nyt se on eri muodoissa yleisesti käytössä. Uskon, että kehitys alkoi SRV:n tulosta markkinoille.

Tulevaisuudessa digitaalisuus muuttaa kaikkea tekemistä, se on tuonut ja tuo rakentamiseenkin ison murroksen. Toinen rakentamista muuttava tekijä on ihmisten ja yhteiskunnan huomioon ottaminen rakentamisessa, suunnittelussa ja kohteiden käytössä nykyistä paljon laajemmin ja perusteellisemmin.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Ilpo Kokkila: Yhteiskunta oli kyllästynyt neljän suuren markkinadominointiin 1980-luvulla”

  1. Kannattaa googlettaa Ilpo Kokkila ja veroparatiisi.

    Yhdessä Perusyhtymän rakentamassa kerrostalossa olen asunut ja huonompaa laatua ei ole tullut Suomessa vielä vastaan.

Jätä kommentti