Kokeile kuukausi maksutta

Asuntorahastot ovat paisuneet jo miljardiluokkaan

Piensijoittajillekin suunnatuista asuntorahastoista suurimpien yhteenlaskettu rahastopääoma on kasvanut jo yli miljardiin euroon muutamassa vuodessa, kerrotaan sijoitusratkaisuja vertailevan ja välittävän finanssikonserni Investiumin tiedotteessa.

Piensijoittajillekin suunnatuista asuntorahastoista suurimpien yhteenlaskettu rahastopääoma on kasvanut jo yli miljardiin euroon muutamassa vuodessa, kerrotaan sijoitusratkaisuja vertailevan ja välittävän finanssikonserni Investiumin tiedotteessa.

Yhtiön mukaan suomalaiset yksityissijoittajat ovat ottaneet innolla vastaan viime vuosina markkinoille tulleet uudet kiinteistörahastot. Asuntojen lisäksi suomalaisia kiinnostavat sijoituskohteina myös esimerkiksi lääkäriasemat ja päiväkodit.

Suomalaisille yksityissijoittajille on tullut tarjolle viime vuosina yhä useampia asuntoihin, liikekiinteistöihin ja julkisiin hoivatiloihin sijoittavia kiinteistörahastoja.

”Uudentyyppiset avoimet kiinteistörahastot kiinnostavat suomalaisia, koska niiden kautta on mahdollista ”omistaa” osuuksia asunnoista ja kiinteistöistä. Epävarma taloustilanne on saanut sijoittajat etsimään uudenlaisia matalamman riskin ratkaisuja, jotka tarjoaisivat tuottoja myös matalien korkojen aikana. Eräs tällainen turvasatama on löytynyt kiinteistörahastoista”, Investiumin hallituksen puheenjohtaja Tarkko Laitinen kertoo.

Ensimmäisinä toimintavuosinaan kiinteistörahastot ovat tuottaneet suomalaisten sijoittajien näkökulmasta erittäin hyvin. Rahastot tavoittelevat keskimäärin vähintään 4-7 prosentin vuotuista nettotuottoa, mutta viimeisen 12 kuukauden nettotuotto on useimmissa ollut 7-10 prosentin luokkaa.

Laitisen mukaan sijoittajan on tärkeää erottaa suoraan kiinteistöihin sijoittavat rahastot muista markkinoilla olevista vaihtoehdoista, kuten rahastoista, jotka sijoittavat esimerkiksi pörssilistattuihin kiinteistöyhtiöihin. Myös suora pörssisijoittaminen on hyvä pitää Laitisen mukaan erillään kiinteistösijoittamisesta. Markkinoilla on myös entuudestaan tarjolla KY-muotoisia kiinteistörahastoja, jotka eivät sovellu yhtä hyvin yksityissijoittajille muun muassa niiden heikomman likviditeetin vuoksi.

Perehdy kulurakenteeseen

”Suomalaiset ovat tällä hetkellä hyvin kiinnostuneita erilaisista kiinteistörahastoista. Paljon julkisuudessa olleiden asuntorahastojen rinnalla on aloittanut myös esimerkiksi muutamia yksityissijoittajille avoimia hoivakiinteistörahastoja, jotka sijoittavat julkisiin kiinteistöihin, joista kunnat ovat muun muassa kustannussyistä luopuneet, kuten päiväkotien, terveyskeskusten ja vanhainkotien tiloihin. Uskon myös uudentyyppisten asuntorahastojen, joissa yhdistetään tavallista vuokra-asumista sekä palveluasumista, yleistyvän markkinoilla”, Laitinen kertoo.

Sijoittajille on tarjolla lukuisia vaihtoehtoja erilaisten asunto- ja kiinteistörahastojen muodossa. Rahastojen omistukset vaihtelevat merkittävästi esimerkiksi kiinteistöjen rakentamisvuoden, sijainnin ja tulevien korjaustarpeiden mukaan. Lisäksi joissain rahastoissa on pelkästään asuntoja, toimitiloja, hoivakiinteistöjä tai liikekiinteistöjä ja joissain näiden yhdistelmiä.

”Kiinteistörahastot poikkeavat myös korkeammilta hallinnointikuluiltaan merkittävästi esimerkiksi perinteisemmistä osakerahastoista. Perinteiseen asuntosijoittamiseen verrattuna kiinteistörahastot saavat toki mittakaavaetua ostaessaan lukuisia asuntoja kerralla. Lisäksi niistä monet ottavat omistamiaan kiinteistöjään vastaan lainarahaa uusien kohteiden ostamiseen ja näin ne pystyvät nostamaan tuottojaan. Kiinteistörahastoja harkitsevien kannattaa kuitenkin perehtyä rahastojen strategioihin ja omistuksiin huolellisesti sekä pyrkiä ennakoimaan esimerkiksi tulevia korjauskustannuksia”, Laitinen sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Asuntorahastot ovat paisuneet jo miljardiluokkaan”

  1. Eikös nämä rahastot tilinpäätöksessään tulouta myös asuntojen arvonnousun, joka sitten jaetaan osakkaille osinkoina (toki valtiokin saa osittain omansa). Asuntoja pidetään omistuksessa 5-10 vuotta, jonka jälkeen ne realisoidaan eli myydään markkinahintaan. Näin vältytään korjauskustannuksilta, jotka lankeavat uusille omistajille. Minusta tämä on ensinnäkin jonkinlainen asuntokupla ja toiseksi: ei se ainakaan ole mitään vastuullista kiinteistön omistusta ja hoitoa. Yhtä moraalitonta kuin ns. Panama-juttu.. jonkun vuoden päästä tämä tajutaan ja sitten katsotaan mitkä tahot tallaista toimintaa ovat harrastaneet. Ja sitten taas tietyt tahot vakuuttelevat, että eihän sitä me vaan nuo pojat….:)

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat