Kokeile kuukausi maksutta

Euroviisut meni – silti asuntomarkkinoilla soi Hypon mukaan ABBA

Asuntomarkkinoiden virkeä alkuvuosi jatkuu, kauppamäärät kasvavat ja hinnat toipuvat, arvioidaan Hypon (Suomen Hypoteekkiyhdistys) asuntomarkkinakatsauksessa.

Asuntomarkkinoiden virkeä alkuvuosi jatkuu, kauppamäärät kasvavat ja hinnat toipuvat, arvioidaan Hypon (Suomen Hypoteekkiyhdistys) asuntomarkkinakatsauksessa.

Hypon mukaan asuntokauppa käy pääkaupunkiseudulla jo lähes normaalilla tasolla, ja nyt vire leviää myös muihin kasvukeskuksiin.

”Asuntomarkkinoilla soi nyt ABBA: A-alueiden B-asunnot ja B-alueiden A-asunnot osoittavat piristymisen merkkejä”, Hyposta todetaan.

Hypo ennustaa tälle vuodelle yhden prosentin nousua asuntohintoihin, ja vuodelle 2017 myös yhden prosentin nousua.

Helsinki–Hämeenlinna–Tampere -kasvukäytävän ja Helsinki–Tampere–Turku -kasvukolmion rinnalle nousee uusi termi, kun asuntokauppa heijastaa ”Ysitien kasvuketjun” nousua. Turku–Tampere–Jyväskylä–Kuopio -akselilla piristyminen on laaja-alaista.

Hypon Asuntoindeksi kertoo, että pääkaupunkiseudulla asuntojen kysyntä kasvoi ja Tampereella asuntomarkkinat pitivät pintansa. Kasvukeskuksissa myös yksiöitä ja kaksioita suurempien asuntojen kaupan arvioidaan piristyvän.

Oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat siirtyvät kesän lähestyessä asuntomarkkinoille. Hypon mukaan merkit näkyvät ensin vuokra-asunnoissa, mutta pian myös omistusasunnoissa nykyisten vuokralaisten siirtymien mukana.

Asuntokaupan ja suurten kaupunkien myönteinen kehitys voi Hypon mukaan törmätä globaaliin talousiskuun tai ”tuttuun” sisäiseen aluepolitiikkaan. Lisähuolia aiheuttaa Ruotsin asuntokupla, joka puhjetessaan aiheuttaa murheita myös Suomessa.

Korkojen nousua ei Hypon mukaan tarvitse lähivuosina pelätä.

Suomessa eletään Hypon mukaan historiallista rakennusbuumia. Nyt rakennetaan asuntoja enemmän, pienempiä ja paremmille sijainneille kuin vuosikymmeniin. Raideinvestoinnit toimivat magneetteina, kun pääkaupunkiseudun Raide-Jokeri ja Tampereen pikaraitiotie luovat ympärilleen uutta rakentamista.

Hallitus sitoo liikennehankkeisiin ja MAL-sopimuksiin syystäkin tiukat vaatimukset asuntotuotannosta, mutta Hypon mukaan on pidettävä huolta siitä, että sitovuus yli hallituskausien ja kuntavaalien pitää.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Euroviisut meni – silti asuntomarkkinoilla soi Hypon mukaan ABBA”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat