Kokeile kuukausi maksutta

Asuntojen hinnat nousevat, Hypo ennustaa

Hypo näkee asuntomarkkinoilla paljon positiivista, mutta myös riskejä.

Asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo (Hypoteekkiyhdistys) arvioi asuntomarkkinakatsauksessaan, että asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna 1 prosenttia ja 1,5 prosenttia vuonna 2017.

Hypon mukaan kauppamäärät kasvavat ja hinnoissa on nähty ensimmäinen myönteinen värähdys kahteen vuoteen. Pääkaupunkiseudulla asuntokauppa kasvoi 16 prosenttia vuonna 2015. ”Enää ei vierasteta edes suurimpia asuntoja”, katsauksessa todetaan.

Tampere on Hypon mukaan vakiinnuttanut asemansa pk-seudun takana ”kiistattomana perintöprinssinä”.

Nousumarkkinassa kasvukeskukset repivät eroa muihin.

Koko maassa kauppamäärät kasvoivat liki 7 prosenttia.

Hypon mukaan asuntojen hinnat kääntyvät nousuun koko maassa , joskin muuttotappio- ja rakennemuutoksista kärsivät paikkakunnat jäävät jälkeen.

Kotitalouksien ja sijoittajien on Hypon mukaan kuitenkin syytä varautua riskeihin. Asuntokaupan ja suurten kaupunkien myönteinen kehitys voi törmätä globaaliin talousiskuun tai tuttuun sisäiseen aluepolitiikkaan.

”Milloin Suomessa nähdään hallitus, joka uskaltaa panostaa kaupunkien kehittämiseen ja kerää kaupungistumisen hyödyt kansantaloudelle ja kansalaisille”, Hypo kysyy.

Työmarkkinoiden hauraus on keskeisin tekijä asuntomarkkinoiden kehityksen kannalta.

Lisähuolia aiheuttaa Ruotsin asuntokupla, mikä voi puhjetessaan aiheuttaa murheita myös Suomessa.

Korkojen nousua ei Hypon mukaan tarvitse pelätä.

Asuntoja maahanmuuttajille

Oleskeluluvan saavat turvapaikanhakijat alkavat kevään aikana siirtyä asuntomarkkinoille. Merkit näkyvät Hypon mukaan ensin tuetuissa vuokra-asunnoissa, mutta pian myös vapailla markkinoilla.

Hypon mukaan ainoa kestävä ratkaisu kasvavaan kysyntään on lisätä tarjontaa. Maahanmuuttajat vain vahvistavat maan sisäistä kaupungistumiskehitystä. Vuokrat jatkavat nousuaan, kunnes tilanteeseen todella havahdutaan lisärakentamisella.

Asuntojen rakentaminen kasvukeskuksiin muodostuu Hypon mukaan aiempaakin tärkeämmäksi yhteiskunnalliseksi seikaksi.

”Hallittu kaupungistuminen mahdollistaa työpaikat, elintason nousun ja kattavat palvelut. Epäonnistumisen uhkakuvana on näivettyvä, eriarvoistuva ja segregaation kanssa painiva maa.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntojen hinnat nousevat, Hypo ennustaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat