Ouluun nousevan asuinkorttelin rakennusten kuntoa tarkkaillaan reaaliajassa

Oulussa sijaitsevan Karjasillan koulun alueen uudistaminen etenee. Alueen kehittämistä koskevan aiesopimuksen mukaan alueelle toteutetaan asuinkortteli Karjasillan Verstas. Suunnitelmissa on muun muassa valvoa rakennusten kuntoa reaaliajassa.

Hartela-Forum Oy, Oulun yliopisto, Elisa Oyj, Oulun Energia Oy, PSOAS, Caritas Palvelut Oy, TA-Yhtymä ja Touhula Varhaiskasvatus Oy allekirjoittivat 26. toukokuuta aiesopimuksen hankkeesta. Hartela-Forum vastaa rakennushankkeen suunnittelusta ja toteutuksesta. Uuden asuinkorttelin varsinaiset rakennustyöt alkavat arviolta syksyllä 2017.

Asuinkortteliin tulee omistusasuntoja, TA-Yhtymä Oy:lle energiatehokkaita vuokra-asuntoja ja PSOAS:n opiskelija-asuntoja.

”Olemme luomassa Ouluun kokonaan uudenlaista asumisen konseptia. Karjasillan koulun alueelle rakennettavaan kortteliin tuodaan monia sellaisia tulevaisuuden asumis- ja palveluratkaisuja, joita nähdään laajemmassa käytössä vasta pidemmän ajan kuluttua”, Hartela-Forum Oy:n toimitusjohtaja Markku Taskinen toteaa.

Suunnitelmissa on muun muassa tuottaa ympäristöystävällistä energiaa aurinkopaneelein ja järjestää alueelle osittainen talvisulanapito Oulun Energian toimittamien ratkaisujen pohjalta. Täysin uusi avaus on rakennusten kunnon tarkkailu reaaliajassa sensoriteknologian keinoin. Välittömät ja oikein kohdennetut huolto- ja korjaustoimenpiteet pitävät asuntokannan hyvässä kunnossa.

Asukkaiden hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä tuetaan

Kestävän rakentamisen lisäksi uuteen asuinkortteliin suunnitellaan asukkaiden hyvinvointia ja asumisen turvallisuutta lisääviä ratkaisuja. Vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyttä tuetaan rakennusten kylämäisellä sijoittelulla sekä toteuttamalla kortteliin suojaisa ja viihtyisä piha-alue kohtaamisia varten.

”Vuorovaikutuksen ja yhteisöllisyyden puute on tällä hetkellä yksi kaupunkiasumisen suurimpia haasteita. Lähdemme tietoisesti muuttamaan tätä – Karjasillan Verstaan pihapiirissä saa ja pitää olla elämää, toimintaa ja ihmisiä. Lisäksi aiomme testata jo olemassa olevia mutta myös uusia teknologisia ratkaisuja asukkaiden väliseen keskinäiseen yhteydenpitoon”, Taskinen kertoo.

Living Labissa testataan tuotteita ja palveluita

Asumiseen liittyvien uusien palvelujen testaamisen mahdollistaa Karjasillalle sijoittuva Living Lab -ympäristö, joka koostuu alueen asukkaista ja muista toimijoista, kuten Touhula Varhaiskasvatuksen englanninkielisestä Star Kindergarten -päiväkodista, Caritaksen hoivapalveluista sekä Hartelan, PSOAS:n ja TA-yhtymän tarjoamista asumisratkaisuista. Living Lab -ympäristössä yritykset voivat testata ja kehittää uusia tuotteita ja palveluita suoraan arjen ympäristössä yhdessä käyttäjien kanssa.

”Karjasillan Living Lab tuo Oulun seudulle uudenlaisen tuotekehitysympäristön, jossa käyttäjät ovat kaikki samassa korttelissa, testaavat uusia palveluita ja antavat niistä palautetta suoraan yrityksille. Haastammekin nyt yritykset miettimään, millaisia asumiseen, vuorovaikutukseen ja asukkaiden hyvinvointiin liittyviä uusia innovaatioita voisimme testata Karjasillan Verstaalla.”

Aiesopimuskumppaneista Elisalla on suuri rooli Living Lab -ympäristön suunnittelussa ja toteutuksessa, ja Oulun yliopisto tukee yritysten tuotekehitystoimintaa niiden tutkimus- ja innovaatiokumppanina.

Hankkeen taustalla on Oulun kaupungin järjestämä Karjasillan koulun ja sen lähialueen käsittävä tontinluovutuskilpailu, jonka Hartela-Forum Oy yhteistyökumppaneineen voitti vuonna 2015. Kilpailussa painotettiin innovatiivisia ratkaisuja ja tuotekehitystä sekä kumppaniverkoston roolia alueen suunnittelussa ja toteutuksessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ouluun nousevan asuinkorttelin rakennusten kuntoa tarkkaillaan reaaliajassa”

Vastaa