Kauhajoelle perustetaan CLT-levyjä valmistava tehdas

Kauhajoella aletaan valmistaa puurakentamisessa käytettäviä CLT-levyjä.

Kauhajoella aletaan valmistaa puurakentamisessa käytettäviä CLT-levyjä.

CLT on ristiinliimattua puuta.

CLT Plant Oy perustaa Kauhajoelle tehtaan, joka alkaa valmistaa CLT-elementtejä suomalaisesta puusta.

CLT Plant Oy:n hallituksen puheenjohtaja Keijo Ullakko arvioi, että tehtaan tuotannosta valtaosa on valmiiksi työstettyjä levyjä. Esimerkiksi aukotukset ja jyrsinnät tehdään valmiiksi. Kokoonpanotehtaissa levyistä voidaan sitten valmistaa esimerkiksi tilaelementtejä.

Tehtaan omistajiksi tulee pohjalaisia yrittäjiä. Myös Ullakko itse on yksi tehtaan omistaja.

Toiminta työllistänee noin 150 työntekijää ja liikevaihdon arvioidaan olevan viiden vuoden kuluttua yli 20 miljoonaa euroa.

Hankkeen kokonaisinvestointi on 11,8 miljoonaa euroa.

”Suomessa CLT:n kysyntä ylittää jo nyt tarjonnan ja rakennusprojekteja on jouduttu lykkäämään materiaalien huonon saatavuuden vuoksi. Kysynnän on arvioitu kasvavan voimakkaasti tulevaisuudessa. Kotimaan lisäksi tuotteella on myös vientinäkymiä”, Ullakko arvioi.

Tammikuussa 2015 perustetun CLT Plant Oy:n osakeanti päättyy 14.10.2016, jolloin käynnistyy myös toimitusjohtajan haku yhtiölle.

Tehtaan on tarkoitus käynnistää toimintansa vuoden 2017 syksyllä ja tuottaa CLT:tä markkinoille keväällä 2018.

CLT:tä käytetään monipuolisesti rakentamisen materiaalina. Suurimpina potentiaalisina  käyttökohteina pidetään korkeita puukerrostaloja.

Tehtaan sijainti Kauhajoella on yhtiön mukaan erinomainen sekä logistiikan, koulutetun henkilöstön, yhteistyökumppaneiden että raaka-ainetoimittajien osalta. Lähialueelta löytyy kone- ja laitetoimittajia, sahoja sekä talotehtaita.

”Tehtaan perustaminen on uusien työpaikkojen takia äärimmäisen tärkeä asia Kauhajoen kaupungin lisäksi koko seutukunnalle ja vientinäkymien vuoksi myös valtakunnallisesti. Kaupungin rooli on tukea tämän kaltaista yrittäjyyttä”, korostaa Kauhajoen kaupunginjohtaja Keijo Kuja-Lipasti.

Suomessa CLT-levyjä valmistetaan Kuhmossa. Alajärvellä tuotanto käynnistetään ensi vuonna.

Suomalaisen puun käytön lisäämisen kannalta on tärkeää, että kotimainen CLT-tuoto kasvaa. Stora Enson Itävallassa valmistamat CLT-levyt valmistetaan paikallisesta puusta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Kauhajoelle perustetaan CLT-levyjä valmistava tehdas”

  1. Merkinnän voi tehdä yritykseen Corporate Advisor Group Oy. Yhteyshenkilöt Jyrki Kaskinen tai Sari Haarala. Yhteystiedot yrityksen nettisivuilla.

    1. Keltäs voi kysellä töihin tehtaalle?.

  2. Kiinostas kans tietää mistä vois hysellä hoimmia tuolta ,vai onko tämäkin joki salaiset kansiot jonne pääsee töihin vain puoluekirjalla.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat