Kokeile kuukausi maksutta

Mittakirvesmies Markus Neejärvi, Lujatalo: ”Pyrin jättämään toleranssit muille”

Laatuteko-kilpailuun osallistunut mittakirvesmies Markus Neejärvi Lujatalolta kertoo vahvuuksistaan: ”Hosuminen pois, mitat tarkastetaan useasta kohdasta. Otan aina oman aikani. Laatua on se, että pyrin jättämään toleranssit muille. Minun mittani ovat justiinsa kohdallaan.”

SONY DSC

Oriveteläinen, 44-vuotias Markus Neejärvi valmistui talonrakentajaksi ammattikoulusta 1990, ja mittakirvesmieheksi 2004. Rakentajaksi hän halusi, kun ulkotyöt houkuttelivat nuorena, ja palkat olivat alalla 1980-luvulla hyvät.

SONY DSC

”Mittakirvesmiehen työhön päädyin, kun tuttu nosturikuski sanoi, että minun kannattaa lähteä mittamieheksi. Kun lisäksi tykkään pyöritellä kuvia ja olkapään reistailu estää normaalit kirvesmiehen työt, ammatin vaihto oli selvä juttu”, Neejärvi muistelee.

Mukana on edelleen perinteinen puumitta

Työskentely mittakirvesmiehenä on pysynyt Neejärven mukaan aika samanlaisena läpi hänen 15 vuoden mittaisen uransa. Toki tekniikka on mennyt tässä ajassa eteenpäin melkoisesti, kuten hän sanoo: ”Tietokoneen sain käyttööni mittausten suunnittelun avuksi 2004. Nyt vien piirustukset työmaalle tabletin avulla. Tekniikkaa edustavat myös takymetri ja laseretäisyysmittari, mutta on minulla edelleen mukana perinteinen puumittakin.”

Ehkä eniten 15 vuoden aikana on muuttunut mies itse. ”Olen mielestäni kehittynyt ammatissani niin, että työt sujuvat juohevammin. Virheitä tulee aika vähän, kun apuna on tietokone, mutta tärkeätä on lisäksi katsoa kuvia”, hän kertoo. On virheitäkin sattunut vuosien mittaan. Näistä hän kertoo esimerkkinä 6×10 metrin kokoisen betoniaseman anturan muotin, joka tuli aluksi 180 astetta väärään suuntaan. Tilanne korjaantui onneksi yksinkertaisesti nostamalla muotti oikeaan asentoon.

”Toimin mieluiten työnjohdon välityksellä”

Mittamiehen työssä tärkeä osa on Neejärven mielestä yhteistyö urakoitsijoiden ja työnjohdon kanssa. Hänen nykyisen työmaansa, Lempäälän lukion perusparannus ja laajennus on mittamiehen kannalta vaativa kohde, sisältäähän hanke sekä uudis- että korjausrakentamista. ”Vastaan tulee monennäköistä työntekijää, täälläkin ainakin liettualaisia. Tämä on yksi syy siihen, että toimin mieluiten työnjohdon välityksellä”, hän sanoo. Näin hän varmistaa sen, ettei tiedon kulussa tule kieliongelmia, jos työntekijät ovat ulkomaalaisia.

Yhteistyö työnjohdon kanssa on sitä, että Neejärvi kysyy, mitä mittoja missäkin työssä tarvitaan ja missä muodossa, esimerkiksi annetaanko väliseinän mitat yhtenä nurkkapisteenä ja suuntana, vai miten. Hän joutuu silloin tällöin ottamaan kantaa myös suunnitelmiin, mutta taas työnjohdon välityksellä. Suoraan suunnittelijoihin hän on yhteydessä hyvin harvoin.

 

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Mittakirvesmies Markus Neejärvi, Lujatalo: ”Pyrin jättämään toleranssit muille””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat