NCC:n Juha Nieminen: ”Kirvesmiehen loppulaadun näkevät kaikki”

Rakentamisen laatuteko -kilpailun finaaliin valittu kirvesmies Juha Nieminen NCC:ltä on suomalaiseen tapaan vaatimaton mies ja huono kehumaan itseään. Näin on, vaikka moni hänen töitään nähnyt pitääkin Niemistä NCC:n ykköstimpurina.

SONY DSC

Lyhyen miettimisen jälkeen Nieminen sanoo laadusta:

”Kun näkee talon, jota on ollut rakentamassa, uskaltaa sanoa olleensa mukana. Laatu koostuu pienistä asioista, mutta loppulaadun näkevät kaikki.”

Juha Niemisen ilmoittivat kilpailuun hänen kaksi poikaansa, jotka kumpikin ovat valmistuneet diplomi-insinööreiksi Tampereella. Tuomas on töissä NCC:llä Tampereella ja Ville Technopoliksella Pietarissa.

Kun pojat kertoivat isälleen kilpailusta, he alustivat asiaansa sanomalla: ”Älä nyt suutu, mutta…” Nieminen ei suuttunut, mutta haastattelutilanteessa hän on selvästi hämillään saamastaan huomiosta.

Ikuinen Puolimatkan mies

Järvenpäässä asuva 62-vuotias Nieminen valmistui ammattikoulusta kirvesmieheksi 1973. Kun häneltä kysyy alan valinnasta, hän vastaa tyypilliseen tapaansa: ”Se nyt oli vaan silloin. Tämä on vapaata työtä ja pitkälti ulkotyötä. En ole katunutkaan valintaani.”

SONY DSC

Muutaman vuoden kuluttua valmistumisestaan Nieminen meni töihin Puolimatkalle, jonka seuraajalla hän on töissä edelleen. Projektit ovat vaihtuneet, mutta ei työnantaja.

Niemisen nykyinen työmaa on Järvenpään uusi sosiaali- ja terveyskeskus Just.  ”Jussi” on yleiskirvesmiehenä ollut tekemässä muun ­muassa aulan vesikaton kaarevia seiniä. Nyt hän laudoittaa elementtiporukalle elementtien väliin jääviä isompia aukkoja sekä pihakatoksen anturoiden muotteja.

Mormonitemppeli opetti laatuajattelua

31 vuoteen mahtuu tietysti lukuisa määrä työmaita. Näistä Nieminen mainitsee ensimmäisenä viime vuonna valmistuneen Santahaminan Monitoimitalon. Tältä työmaalta hän muistaa etenkin pyöreän, kolmikerroksisen paikallavalutornin laudoituksen sekä lautamuottiin valetut betoniseinät.

Kymmenen vuotta sitten Espoon Karakallioon valmistuneen Mormonitemppelin laatuvaatimukset olivat ainutlaatuisen tiukat, sillä Jumalalle tehtäessä laadusta ei tingitä. Nieminen sanoo kohteesta, että talo on varmasti pystyssä vielä 200 vuoden päästä. Tällä työmaalla hän pääsi näyttämään osaamistaan esimerkiksi vierastalon katon vaativien puurakenteiden tekijänä.

Niemisen uralle osui myös 1990-luvun alussa rakennettu Viikin puhdistamo Helsingissä, joka rakennettiin suurimmaksi osaksi kallioluolan sisään. Hän oli laudoittamassa patoseiniä, ajoluiskan seiniä sekä patoseinää, jonka avulla viemärivesien virtaus käännettiin uudelle puhdistamolle.

“Mitä tahansa, paitsi sutta”

Esimiesten kommentit Niemisestä kertovat arvostuksesta: ”Superlatiivit loppuvat kesken. Kaikissa noissa kriteereissä parasta mahdollista A-ryhmää. Mies joka pystyy tekemään tehokkaasti mitä tahansa, paitsi sutta.”

”Minulle jäi erityisesti Niemisestä mieleen se nöyrä asenne, jolla tämä ammattimies teki viimeisen päälle laadukasta jälkeä.”

”Nieminen ei pidä uransa aikana opittuja työtapoja omana tietonaan, vaan pyrkii opettamaan niitä nuoremmalle sukupolvelle. Hänellä on usein nuorempi, uraansa aloitteleva tai sen alkupuolella oleva työntekijä mukana oppimassa kirvesmiehen ammatin saloja.”

”Jussilta onnistuu kaikenlaisten ja –muotoisten muottien teko sekä pitkästä tavarasta että muottikalustoista.”

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “NCC:n Juha Nieminen: ”Kirvesmiehen loppulaadun näkevät kaikki””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat