Suomen laadukkain mestari antaa laadulle aikaa

Ensimmäisen Rakentamisen laatuteko -palkinnon sai työnjohtajista YIT:n mestari Aki Ahremaa. Hän korostaa ennakkosuunnittelun merkitystä. Työmaalle ei pidä rynnätä sutta tekemään vaan laadulle on annettava aikansa.

Kirjoittaja(t) Arto Rautiainen

”Kultainen aikaikkuna eli kuukauden pituinen mietintäaika ennen kohteen aloittamista varmistaa edellytykset korkean laadun tuottamiseen”, YIT:n gryndikohteissa Turussa vastaavana mestarina toimiva Aki Ahremaa kertoo. Kuukauden aikana laaditaan aikataulut, kustannusarviot, turvallisuus., laatu-, kosteudenhallinta-, alue- ja logistiikkasuunnitelmat sekä mietitään, mitä tehdään omana työnä ja mitä annetaan ulkopuolisille urakoitsijoille.

SONY DSC

Lähes 20 vuotta YIT:llä työskennellyt Aki Ahremaa on ollut vastaavana mestarina Turun Raunistulassa sijaitsevalla Barkerinrannan kahdeksan asuinkerrostalon alueella alusta alkaen. Hän kertoo, että Barkerinranta on hänen työurallaan ensimmäinen gryndiasuntokohde. ”Olen tehnyt urakkapuolella kohteita laidasta laitaan. Uskon, että urakointikokemuksesta on ollut hyötyä asuntopuolella. Olen tuonut näille työmaille tehokkuutta ja kustannusten pitoa. Tarkkoja on oltu”, hän sanoo.

Toimintajärjestelmä antaa keinot

Ahremaan mielestä YIT:n toimintajärjestelmä antaa riittävät keinot laadunvarmistukseen: ”Aloituspalaverit ovat tärkeässä osassa. Nyt, kun seitsemäs talo on rakenteilla, meillä ei ole enää edes ulkopuolista valvontaa. Ensimmäisissä kolmessa neljässä kohteessa oli, mutta ei sen jälkeen.”

Kun Ahremaalta kysyy, miten hankinnoissa ja urakoitsijavalinnoissa on otettu huomioon, hän naurahtaa ja sanoo: ”Noudatamme pitkälti periaatetta, että vain halvin on kyllin hyvää! Tämä käy päinsä, kun Turun alueella on niin pienet piirit, että kaikki tuntevat toisensa.”

”Parasta A-luokkaa”

Barkerinrannassa on otettu käyttöön Turussa toimivan laatupäällikkö Jere Ritarin kehittämät laatumittaristot. Työmaahallinnan laatua mitataan TH-mittarilla kahden viikon välein ja loppulaatua kunkin kohteen luovutusvaiheessa. ”TH-mittari antaa meille muistilistan, jonka avulla varmistamme esimerkiksi, että kutakin työvaihetta valmistavat työt tehdään ajallaan”, Ahremaa kertoo. Loppulaadun mittaamisesta hyöty koituu seuraavien työmaiden käyttöön.

Nyt, kun laatumittaristot ovat olleet käytössä pari vuotta, vain Aki Ahremaa on yltänyt mittauksissa korkeimpaan A-luokkaan, viime vuonna valmistuneen Turun Villan työmaalla. Barkerinrannan työmaatoimiston seinällä on aiheesta diplomi, jossa sanotaan muun muassa: ”Työmaan laadusta voidaan havaita ammattiylpeyttä, asiakaskeskeisyyttä ja rohkeutta puuttua epäkohtiin. Työmaan laatutaso toimii suunnan näyttäjänä kohti rakentamisen parempaa laatua.”

Asukastarkastuksessa leppoisa tunnelma

Barkerinrannassa on noudatettu asiakkaiden kanssa vastaavaa mallia kuin esimerkiksi Markku Lindholmin työmailla Tampereella. Asunnon ostaneisiin ollaan yhteydessä heti kaupanteon jälkeen ja heidät kutsutaan työmaalle. ”Kaikille tämä malli ei sovi, vaan mennään vanhan tavan mukaan niin, että asiakkailta on työmaalle pääsy kielletty ennen luovutusta”, Ahremaa sanoo.

Menettelyn edut näkee konkreettisesti, kun juuri valmistumassa olevassa Turun Pellavassa pidetään asukastarkastusta. Marja ja Jorma Auerin tulevassa kodissa pidetyssä tarkastuksessa on leppoisa tunnelma. Kun asiakas tuntee työmaan henkilöstöä, keskusteluyhteys pysyy molemmin puolin rauhallisena ja ystävällisenä. Eipä kireyteen ole syytäkään, kun huomautettavaa ei löydy. Aikaa jää esimerkiksi parvekelasien käytön opastukseen.

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomen laadukkain mestari antaa laadulle aikaa”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi