Laatupalkinnon saaneet putkimiehet: ”Nopeasti ja halvalla tarkoittaa hidasta ja kallista”

Aren putkimiesporukka Simo Järvelä, Joonas Saarimaa, Timo Kaarakainen ja Arto Keski-Nikkola palkittiin Rakentamisen laatuteko-palkinnolla. He haluavat tehdä kerralla valmista, koska se on nopein ja halvin tapa.

Ministeri kiitti heitä erityisesti hyvästä yhteistyökyvystä ja asenteesta. Lähtökohtana on ollut se, että porukka tekee vahtimattakin laadukasta työtä.

”Tällaista positiivista suhtautumista ja avointa toimintaa varmasti tarvitaan rakentamisessa. Laaturiskit vähenevät ja kaikilla on hyvä tekemisen fiilis”, ministeri Tiilikainen sanoi.

Ammatistaan ylpeitä putkimiehiä

Aren putkimiehet Simo Järvelä ja Joonas Saarimaa ovat ylpeitä asentajaporukkansa tekemisistä Vantaan Pähkinärinteen koulun peruskorjaustyömaalla. Heidän mielestään hyvän laadun takana on kaksi tekijää: työsuoritus tehdään kerralla valmiiksi ja toisten ammattiryhmien työt otetaan huomioon. Tämä edellyttää paneutumista ennakkosuunnitteluun ja tiivistä yhteistyötä muiden urakoitsijoiden kanssa.

SONY DSC

”On ammattiylpeyttä, että työt tehdään kerralla valmiiksi. Sitä paitsi jälkikorjaukset syövät aina meidän palkkaamme. Silti työmailla näkee liian usein melkoisia räpellyksiäkin”, Järvelä sanoo.

Saarimaa jatkaa tähän: ”Olen nähnyt, että nopeasti ja halvalla tarkoittaa hidasta ja kallista. Ei ole suuri vaiva tehdä työnsä kerralla kunnolla.”

Laadunvarmistus toimii Aren Pähkinärinteen urakassa niin, että työvaiheiden laatuvaatimukset käydään läpi pääurakoitsijan, Rakennusliike Jusmarin, työnjohtajan kanssa ennen töiden alkua. Työnjohtaja antaa täyttöluvat ja päättää painekokeista. Eri työvaiheet kuvataan ja dokumentoidaan myöhempää tarvetta ajatellen.

”Lähtökohtana laadunvarmistuksessa on se, että porukka tekee vahtimattakin laadukasta työtä. Luottamuksesta kertoo esimerkiksi se, että työnjohtaja ei tule edes aina mukaan paineistuksiin. Hän tietää, että me osaamme työmme”, Saarimaa kertoo.

Avoimuus kannattaa aina

Järvelän mukaan Pähkinärinteen työmaan putkitöiden laatuun vaikuttaa pitkälti asentajien vähäinen vaihtuvuus.

”Osastollamme on vain kymmenkunta asentajaa, joten tunnemme kaikki toisemme. Uusinkin meistä on ollut Arella kaksi vuotta. Meillä kaikilla on omat vahvuutemme, jonkun vahvuus on kupari ja jonkun toisen teräs. Asentajien välillä toimii keskusteluyhteys, eikä ketään potkaista pois, jos uskaltaa kysyä.”

Hyvää yhteistyötä työmaan muiden urakoitsijoiden kanssa Järvelä pitää tärkeänä.

”Kun puhutaan ja joustetaan puolin ja toisin, päästään pitkälle. Käytäntö on osoittanut, että avoimuus kannattaa. Tällä työmaalla on kiinnitetty huomiota ennen kaikkea risteilypalavereihin, sillä moni paikka on asentajille hankala ilman yhteistyötä. Toimiva yhteistyö edistää urakan onnistumista ja myös pitää porukan ilmapiirin hyvänä.”

”Jotain on tehty oikein”

Järvelä sanoo, että hänen mieleen jäävimpiin työmaihinsa kuuluu SRV:n Kampin keskuksen kauppakeskuskerrosten putkityöt Helsingin keskustassa. ”Kyseessä oli iso kohde, jossa työturvallisuus tuli kunnolla esiin ensimmäistä kertaa.”

Järvelä on lisäksi ollut mukana kahdessa Eduskuntatalon korjausvaiheessa. ”Oli mahtavaa päästä tutustumaan vanhoihin ratkaisuihin. Vanhoissa tiloissa oli hirveästi selvitettävää ennen töihin ryhtymistä. Suojelukohteessa ei voinut porata missä tahansa.”

Saarimaa pitää Pähkinä-rinteen koulua vaativimpana työmaanaan. ”Tämä on todella sirpaleinen kohde, osa asennuksista uusitaan ja osa jätetään entiselleen. Kohde on lisäksi laaja, vaikka talossa on vain kaksi kerrosta. Asioi-den selvittämiseen menee aikaa.”

Järvelä ilmoitti itse putkiasennusporukan Vuoden Laatuteko -kilpailuun.

”Kilpailut ovat aina hauskoja, ja jotain on tehty oikein, kun meidät haluttiin edellisen työmaan jälkeen tänne.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Laatupalkinnon saaneet putkimiehet: ”Nopeasti ja halvalla tarkoittaa hidasta ja kallista””

Vastaa