Safa-mafia ja Ara-sääntely esillä asuntoseminaarissa

Asuntomarkkinat-seminaarissa Helsingissä nousi esiin ”Safa-mafia”, kun etsittiin parannuskeinoja asumisen kalleuteen.

Asuntomarkkinat-seminaarissa Helsingissä nousi esiin ”Safa-mafia”, kun etsittiin parannuskeinoja asumisen kalleuteen.

VAV Asuntojen toimitusjohtaja Teija Ojankosken mukaan vuokra-asuntoihin jäädään jumiin, kun entistä harvempi pääsee omistusasuntoihin.

Tiukentunut Ara-lainsäädäntö vähentää Ojankosken mukaan kiinnostusta kohtuuhintaiseen vuokra-asuntotuotantoon. Ara-säädännön muutokset ovat hänen mukaansa ”pientä piperrystä”. Vuokra-asuntojen korjausvelan kasvu lisää asumisen laatueroja.

Myös maahanmuuttajia tulee Ojankosken mukaan lisää. Rakentamista sääteleviä normeja on saatava lievennettyä. Kohtuuhintaista tuettua tuotantoa on saatava hänen mukaansa lisää eri keinoilla, ei pienellä pipertämisellä.

Lehto lupaa rakentaa sadan tonnin kaksioita

Lehto Groupin toimitusjohtaja Hannu Lehdon mukaan asuntoihin jäädään jumiin, koska ne ovat liian kalliita.

Lehdolla on selkeä lista kohtuuhintaisen asuntotuotannon lisäämiseksi. ”Safa-mafian valtaa” asuntojen kustannusten nostajina ja muuta sääntelyä on hänen mukaansa vähennettävä. Pitää rakentaa koteja, joihin ihmisten rahat riittävät. Lisäksi on parannettava rakentamisen toimialan tuottavuutta.

”Kaikenlaisia sopankeittäjiä on niin paljon, että asunnoista tulee kalliita”, Lehto sanoi.

Keskituloinen sinkku saa Lehdon mukaan vain 150000 euroa lainaa eikä pysty ostamaan kalliita asuntoja. ”Puoli miljoonaa sinkkua tippuu nykyisin pois bisneksestä.”

Lehto lupaa tehdä sadan tuhannen euron kaksioita yhden asiakasta kohti, jos yhtiö saa rakentaa sellaisia asuntoja kuin haluaa. Eli yhtiö saisi päättää asuntokaavasta.

Bonava Suomen yksikönjohtaja Matti Kurosen resepti kohtuuhintaiseen asuntotuotantoon on se, että asiakas on laitettava ykköseksi. On keskityttävä asiakkaan palveluun, asuntopalvelukonseptien luomiseen.

”Fokus on siirrettävä tuotannosta tuotteeseen ja sen käyttöön”, Kuronen sanoo.

Mal-menettelyä ei romuteta

Helsingin, Espoon ja Vantaan maankäytön päättäjät pelkäävät, että hallitus vie suurilta kaupungeilta mahdollisuuden sopia isoista liikennehankkeista valtion kanssa. Helsingin Sanomat uutisoi valmisteilla olevan aluekehitys- ja kasvupalvelulain versiosta, jossa suorat sopimukset maankäytöstä, asumisesta ja liikenteestä (mal) oli korvattu maakunnan kanssa käytävillä neuvotteluilla.

Asuntoasioista vastaava maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen arvioi seminaarissa, että hyväksi havaittua Helsingin seudun mal-sopimusmenettelyä ei romuteta. Hänen mukaansa menettelystä ei kannata tehdä lakisääteistä.

”Näyttää, ettei sitä kytketä lakeihin”, Tiilikainen totesi.

Hänen mukaansa hallitus on tehnyt toimia, joilla rakentamista lisätään. RT:n pääekonomisti Sami Pakarinenkin kiitteli hallitusta, tosin edellistä, Helsingin seudun asuntorakentamisen vilkkaudesta. Liikenneinvestoinnit, kuten länsimetro ja kehärata, ovat kiihdyttäneet asuntorakentamista.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Safa-mafia ja Ara-sääntely esillä asuntoseminaarissa”

  1. ”Lehto lupaa tehdä sadan tuhannen euron kaksioita yhden asiakasta kohti, jos yhtiö saa rakentaa sellaisia asuntoja kuin haluaa.”

    Minä lupaan tehdä kymppitonnin kaksioita jos saan rakentaa sellaisia asuntoja kuin haluan.

    1. Paskaan marjaa. Et sinä pysty rakentamaan mitään, ei edes paperistakaan. Siua ei ole olemassakaan! 😀

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat