Kokeile kuukausi maksutta

Peltomäki ja Tuominen aikovat valittaa tuomioistaan

Vankeuteen tuomitut Jukka Peltomäki ja Leila Tuominen aikovat valittaa tuomioistaan hoviin.

Vantaan ex-kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen lahjusoikeudenkäynnin pääkäsittelyssä.

Helsingin käräjäoikeuden 2,5 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomitsema Jukka Peltomäki (sd) on yhä vapaalla jalalla. Peltomäen asianajaja Riitta Leppiniemi kertoo, että Peltomäki aikoo valittaa tuomiostaan hovioikeuteen.

”Peltomäen kanta on täysin eri kuin syyttäjällä. Lisäksi kyseessä on äänestyspäätös. Yksi tuomari olisi tuominnut toisin. Tapaus on juridisesti todella vaikea”, Leppiniemi sanoo.

Myös kahdesta törkeästä lahjuksen antamisesta tuomittu Leila Tuominen aikoo valittaa tuomiostaan.

”Käräjäoikeudessa esitetty näyttö ja siitä tehtävät johtopäätökset puolsivat vahvasti Tuomista koskevien syytteiden hylkäämistä. Käräjäoikeuden tuomio oli äänestyspäätös. Vähemmistöön jäänyt käräjätuomari hylkäsi kaikki syytteet”, kommentoi Tuomisen asianajaja Matti Manner.

”Näissä olosuhteissa Tuomisen oikeusturva ilman muuta edellyttää, että asia saatetaan hovioikeuden ratkaistavaksi.”

Vantaan apulaiskaupunginjohtajana ja kaupunginjohtaja toiminut Peltomäki sai keskiviikkona tuomion törkeästä lahjuksen ottamisesta.

Tuomioistuin voi syyttäjän tai asianomistajan vaatimuksesta määrätä tuomitun vangittavaksi heti oikeudenkäynnin jälkeen, mikäli tuomio on vähintään kaksi vuotta ehdotonta vankeutta. Myös lyhyemmästä tuomiosta voidaan määrätä heti vangittavaksi, jos on syytä epäillä, että tuomittu esimerkiksi pakenee tai jatkaa rikollista toimintaa.

Syyttäjä ei kuitenkaan vaatinut Peltomäkeä tai muita lahjusvyyhdin syytettyjä vangittavaksi. Peltomäen tuomio ei myöskään tule vielä lainvoimaiseksi, koska siitä valitetaan.

Nopea käsittely

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen ennustaa hovioikeuden käsittelystä melko nopeaa. ”Hovioikeus tulee ratkaisemaan asian olemassa olevan materiaalisen perusteella”, hän sanoo.

Syyttäjän näkökulmasta valituskierroksen pitääkin olla nopea. Jukka Peltomäki ja Leila Tuominen vaativat jo käräjäoikeudessa hyvitystä oikeudenkäynnin viivästymisestä. Käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi vaatimukset.

”Tapaus oli juuri niillä rajoilla, että olisivatko he voineet saada hyvitystä prosessin keston perusteella”, Tolvanen sanoo.

”Kun tapaus menee hoviin, on mahdollista, että he saavat hyvitystä.”

Hyvitys tarkoittaa käytännössä rangaistuksen alentamista tai rahallista korvausta. Ensijaisesti hyvitys toteutetaan alentamalla rangaistusta.

Oikeusprosessin kesto lasketaan ensimmäisestä esitutkinnassa tehdystä kuulemisesta. Jukka Peltomäen kohdalla prosessi oli käräjäoikeuden tuomion tullessa kestänyt viisi vuotta ja kymmenen kuukautta, Leila Tuomisella puolestaan viisi vuotta ja seitsemän kuukautta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Peltomäki ja Tuominen aikovat valittaa tuomioistaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat